miercuri, 12 iunie 2013

Un produs al stupului prea puţin folosit: Lăptişorul de matcă

Un produs al stupului prea puţin folosit: Lăptişorul de matcă

Rezultate din practica medicală 

Magnifica regină a stupului

Matca (regina stupului) şi albina au o înzestrare ge­netică absolut identică. Şi totuşi, sunt atât de deose­bite! Longevitatea extraordinară a mătcii, funcţia sa de pro­creare în stup, dimensiunile cu mult mai mari decât ale unei lucrătoare sunt consecinţe doar ale unei hrane spe­ciale, de cea mai bună calitate. Regina stupu­lui pri­meş­te toată viaţa ca unic aliment lăptişorul, im­pro­priu nu­mit de matcă, produs de fapt de către albine. Urma­rea: matca este aproape dublă ca lungime. Trăieş­te obişnuit 3-4 ani, uneori 6 sau chiar 8 ani. Lucră­toa­rele nu depă­şesc ca durată de viaţă două luni, cu ex­cepţia celor care iernează. Albinele nu au egal în lu­mea animală, în ceea ce priveşte organizarea socială. La fel, cel mai impor­tant produs al stupului, lăptişorul de mat­că, nu are echi­valent în întreaga lume animală şi vege­tală. Se pare că este unul dintre cele mai puternice sti­mulatoare natu­rale pentru formarea şi specializarea celu­lelor stem.

Studii recente

Anul trecut, la Congresul de Apiterapie de la Passau, japonezii de la Nagaragawa Research Center au comu­nicat câteva studii deosebit de interesante pentru vârsta a treia. Unul, făcut pe şoareci, a arătat că administrarea orală de lăptişor de matcă, timp de 9 săptămâni, a con­dus la creşterea greutăţii oaselor, a cantităţii de proco­la­gen osos şi a cantităţii de cenuşă provenită din arde­rea oaselor.
Studiul a demonstrat ceea ce se bănuia, din practica clinică medicală umană, că lăptişorul stimulează for­ma­­rea matricei organice osoase şi mineralizarea ei, fiind util în osteopenie, osteoporoză, fracturi, alte afec­ţiuni care necesită osificare.
Experimental, s-a administrat şobolanilor lăptişor de matcă oral timp de 7 luni. Hipofiza lor a scăzut sem­nificativ în greutate, comparativ cu grupul de control, care nu a primit lăptişor şi la care hipofiza a crescut corespunzător vârstei.
Cel mai interesant a fost un studiu clinic dublu orb, făcut pe 60 voluntari vârstnici, între 60 şi 78 de ani. Timp de 6 luni, jumătate dintre ei au primit zilnic câte 3 g de lăptişor de matcă dizolvat într-un suc; cei din jumătatea de control au băut sucul simplu. S-au făcut numeroase analize de sânge şi o examinare psiholo­gică. La final, principalele rezultate la grupul care a luat lăp­tişor au fost urmă­toarele: s-a îmbunătăţit scorul de sănă­tate mintală (în schimb, la grupul de control s-a men­ţinut scăderea obiş­nuită vârstei), au crescut numă­rul de hematii şi hemato­critul, a crescut indexul insuli­nic şi a scăzut glicemia matinală (a-jeune).

Un mister neelucidat

Când ne gândim la lăptişorul de matcă, e bine de reflectat asupra următoarei realităţi: în lume există o enormă diversitate de tipuri de nectar, de miere şi po­len, care constituie hrana albinelor, sub o formă sau alta. Cu toate acestea, lăptişorul de matcă, peste tot în lume, este foarte asemănător. Deşi îşi are originea în me­diul vegetal, prin transformările glandulare ale albi­nei, lăptişorul de matcă crud nu are corespondent ca eficienţă în lumea vegetală şi nici nu a fost până acum reprodus în întregime pe cale sintetică. Noi, oamenii, am ajuns în spaţiu şi pe fundul oceanelor, dar deocam­dată nu reuşim să înţelegem ce face albina, cu atât mai puţin să reproducem munca sa. Lăptişorul de matcă crud are o culoare alb-sidefie până la gălbui, un miros caracteristic, puţin aromat, un gust acidulat, astringent şi uşor picant. Aciditatea apropiată de cea a sucului gas­tric îl face uşor de tolerat. Conţine apă, circa 10-15% proteine, 10-15% glucide, 5% lipide, 2% alte substanţe. Are în compoziţie toţi aminoacizii esenţiali. Acizi cu acţiune antitumorală (acidul 10-hidroxi 2-decenoic), enzime şi co-enzime, o peptidă de tip insu­lină, care îl recomandă în diabet indiferent de tip, substanţe hetero­ciclice, acetilcolină (important neuro­transmiţător), oli­go­elemente (potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu), vita­mine. Cel mai bine este reprezentat complexul vita­mi­nic B. Vitamina C este prezentă doar sub formă de urme, iar vitaminele A, D, K şi E lipsesc. Aceasta a con­­stituit o mare surpriză pentru cercetătorii care pre­su­puneau că fertilitatea deosebită a mătcii ar fi în legă­tură cu vitamina E, supranumită şi a fertilităţii.

Un produs al stupului prea puţin folosit: Lăptişorul de matcă
 

După mai bine de 40 de ani de când este studiat, compoziţia chimică a lăptişorului nu este pe deplin elu­cidată. Există încă un procent de circa 2-3% sub­stanţe nedeterminate, care nu au fost identificate oriunde a fost ana­lizat în lume. Cu ani în urmă, re­gretatul savant Ni­colae V. Ilieşiu spunea: "Într-un volum echi­valent unei doze homeopatice, lăptişorul de matcă con­centrea­ză o materie biologică atât de activă, complexă şi echili­brată ca raport de factori compoziţionali, încât este capabil să declanşeze proce­se şi fenomene ale căror efecte nu le putem explica şi justifica decât în parte".

Utilizarea lăptişorului de matcă în diverse afecţiuni

Tot ceea ce am să vă descriu în următoarele rânduri reprezintă sinteza unei experienţe reale, aplicate de mine, sau de apiterapeuţi pe care îi cunosc personal şi în munca cărora am încredere. Din păcate, în cărţile de apiterapie, din 200 de pagini o să găsiţi doar 4-8 pagini despre lăptişorul de matcă, din care două pentru com­poziţia chimică. Tot acolo şi mai departe transmise pe Internet, sunt o serie de aprecieri din păcate neconfor­me cu reali­tatea, fără să aibă măcar o motivaţie clară.


Astfel, sunt autori care îl contraindică în sarcină. Nimic mai fals. Medicii Casei Regale din Anglia l-au recomandat Prinţesei Diana în sarcină, împotriva greţu­rilor. Aşa a ajuns un produs popular. La fel a fost în Ro­mâ­nia, contraindicat în leucemii. Dar pentru acţiunile sale antileucemice există nu numai explicaţie ştiinţifică, prin prezenţa în lăptişorul de matcă a acizilor adipic, pi­­melic, suberic, transdecendioic, transdecenoic şi hi­dro­­xidecanoic, ci şi practică, din fericire. Astfel, în Por­tugalia, cunoscutul apiterapeut Antonio Couto tra­tea­ză leucemii cronice şi acute cu lăptişor de matcă, în doze mari (10 ml/zi), administrat (de preferinţă) în frac­ţii mici, sublingual. Avem şi noi o proprie expe­rienţă simi­lară. Mai găsim că este contraindicat în boala Addi­son, când, de fapt, se ştie că susţine suprarenalele. În lo­cul dexametazonei administrată curent bolnavilor on­colo­gici, ar fi cu mult mai utilă administrarea de lăpti­şor de matcă, în scopul susţinerii măduvei hemato­gene şi fără efectele adverse ale corticoidului. La fel, se afir­mă că este contraindicat în afec­ţiuni acute infec­ţioase, când se cunosc efectele sale antimicrobiene şi antivi­rale. Menţionez experienţa unui bolnav de ence­falită virală, aflat în comă, şi salvat cu doze mari (50g/zi) de lăpti­şor. Sau îl veţi găsi nerecomandat, pen­tru că ar fi cancerigen, în doze mai mari de 2,5 g pe zi. Şi eu şi cei peste 100 de pacienţi ai mei cu scleroză multiplă, care au luat în medie 4-5 g de lăptişor de matcă pe zi, în ulti­mii 5 ani, ar fi trebuit să fim deja pe lumea cealaltă. Con­cluzia tristă este că unii autori de cărţi şi articole (mai ales din cele de pe Internet) nu au utilizat practic pentru ei şi pacienţi lăptişorul de matcă.
Prof. Bengsch (Germania), întrebat de Antonio Couto, care consideră că ar fi doza maximă admisă pen­tru lăptişor, a răspuns zâmbind: "Dacă unui bolnav de cancer i se dau şi de 3 ori pe zi câte 50 g de lăptişor, nu e prea mult". Afirmaţia survine din expe­rienţa cli­ni­cienilor care nu au con­statat toxicitate la adminis­tra­rea lăp­tişorului de matcă oral. Adminis­trarea începe cu doze mici şi creşte treptat.
Desigur, lăptişorul de matcă le este contraindicat per­­soanelor aler­gice la el, şi trebuie administrat cu pre­­­cau­ţie persoanelor alergice la alte produse ale stupului.

Bolnavii de scleroză multiplă se pot vindeca cu lăptişor de matcă


Un produs al stupului prea puţin folosit: Lăptişorul de matcă
 

În lume s-au făcut şi se fac numeroase studii cu privire la utilizarea clinică a lăptişorului de matcă, cât şi cercetări de laborator care pun în evidenţă calităţile sale excepţionale. Cele mai multe dintre ele nu sunt sprijinite de nici o autoritate, ci constituie eforturi per­sonale sau ale unui grup de entuziaşti. O excepţie feri­cită o face Japonia, unde lăptişorul de matcă a intrat în farmacopee, iar ministerul sănătăţii este deosebit de preo­cupat de utilizarea lui la nivel de masă. Aşa se face că japonezii consumă pe an circa 350 de tone de lăp­tişor de matcă; în cea mai mare proporţie, în jur de 80%, este importat din China.
În România, prof. Harnaj a pus în biroul lui Ceau­şescu un stup de observaţie, care permite să vezi ce se întâmplă în interior. Aşa l-a convins să finanţeze apicul­tura, cercetarea şi producţia. Simplu! Ca urmare, avem cel mai vechi institut de cercetare apicolă din lume. Cu toate acestea, producţia internă de lăptişor de matcă a scă­zut de la circa 5 tone anual, înainte de '89, la câteva zeci de kilograme (Oros). Universitatea din Cluj, spre exem­plu, nu mai analizează de ani de zile nici un gram de lăptişor de matcă produs în Transilvania.

La noi, un grup foarte mic, de câţiva medici apitera­peuţi, a reuşit să demonstreze că bolnavii de scleroză mul­tiplă pot fi trataţi prin mijloacele medicinii natu­riste, în speţă api-fito-terapia, utilizând, alături de altele, lăptişor de matcă crud, în doze mari (4-10 ml/zi). Au fost obţinute şi RMN-uri curate, adică fără zone de demielinizare. Acest proces era considerat ireversibil până acum. Există deja un studiu clinic şi curând acest lucru va putea fi dovedit statistic.


Afecţiuni neurologice tratate cu lăptişor de matcă

În ultimul deceniu a crescut neaşteptat de mult inci­denţa bolilor cerebrale şi de sistem nervos, din care de­presia şi anxietatea ocupă locul I în morbiditatea ge­nerală în Europa. În unele cercetări japoneze s-a de­mon­strat că depresia se asociază cu scăderea ratei de mul­tiplicare diurnă neuronală din zona profundă a cre­ierului (hipocampus). Alte cercetări nipone au arătat capacitatea lăptişorului de matcă de a determina apa­riţia de noi neuroni, oligodendrocite şi astrocite, care se dezvoltă din celulele stem nervoase. Ceea ce susţine un lucru deja cunoscut din practică, anume efectele an­tidepresive ale acestuia.
În tratarea SLA s-au dovedit utile în practică doze mari de lăptişor de matcă (8-10ml/zi). La copiii autişti îmbunătăţeşte activitatea cerebrală (circa 2-4 ml/zi).
Deja se cunoaşte eficienţa lăptişorului în scleroza mul­tiplă, împreună cu tinctura de propolis, veninul de al­bine (strict sub supraveghere medicală), polen, zeolit, alte plante medicinale, remedii Bach şi elixirele stu­pului.

Un produs al stupului prea puţin folosit: Lăptişorul de matcă
 

Tratamentele cu celule stem injectabile practicate în Europa şi China de ani de zile pentru scleroza multi­plă nu au salvat nici un pacient, din păcate. Costurile sunt foarte mari, promisiunile exagerate, aşteptările pa­cienţilor pe măsură, iar rezultatele sunt doar o îmbu­nă­tăţire a stării generale de moment, care se stinge în câ­teva săptămâni, probabil odată cu consumarea celu­lelor stem injectate.
Referitor la Alzheimer, în Japonia se vorbeşte deja de mai mulţi ani de prezenţa unui amiloid care ar de­clanşa apariţia bolii. Se ştie, de asemenea, că este impli­cat aluminiul, care, din păcate, e atât de prezent în industria alimentară şi cosmetică. În septembrie 2012, în SUA, Suzana la Monte, neuropatolog la Şcoala Medi­cală Alpert a Universităţii Brown (Rhode Island), lan­sea­ză ipoteza că maladia Alz­heimer ar putea fi o afecţiune metabolică, rezultat al regi­murilor alimentare nepotrivite, cu exprimare neurologică. Unii specialişti s-au precipitat să rede­numească această suferinţă Dia­bet tip 3. În ce mă priveşte, eu recomand în tratarea ma­la­diei Alzheimer lăptişor de mat­că crud (3-4 ml/zi), polen crud (4-6 linguriţe/zi), zeolit (elimi­nă metalele în surplus, inclusiv aluminiul) şi regim alimentar adecvat.

Cancerul şi lăptişorul de matcă

În ceea ce priveşte afirmaţia nefericită că lăptişorul de matcă ar hrăni tumorile, voi prezenta lucrurile în felul următor. În via­ţă e bine să fii sincer, indiferent de costurile de mo­ment. Personal, declar că sunt uneori depăşită de anu­mite proceduri medicale în oncologie şi hematologie, de medicaţia sau interpretarea markerilor tumorali. Dar tot la fel de bine mă gândesc că şi oncolo­gii şi hemato­lo­gii nu sunt la curent cu noutăţile în ceea ce priveşte studiul şi efectele unor produse naturale. Dacă la noi, unii medici au afirmat public că lăptişorul de matcă "hrăneşte tumorile", adică e cancerigen, în lumea api­terapiei este cunoscut ca fiind de fapt... anti-canceri­gen... Această acţiune anti-cancerigenă se datorează în mare parte prezenţei acizilor 10-OH-decenoic, 10-OH-decanoic, sebacic şi panto­tenic. Pacienţii care sunt con­sideraţi cu şanse în maniera medicinii alopate pot face tratamentele propuse fără rezerve. Dar cei care sunt con­side­raţi din start ca fiind fără şanse, pentru care mo­tiv să mai fie operaţi, iradiaţi şi chemo-trataţi? Lăsaţi aceste cazuri disperate să-şi aleagă trata­men­tul, de vre­me ce medicina ştiinţifică se de­cla­ră neputincioasă.
Lăptişorul de matcă crud poate fi utilizat în onco­logie şi hematologie pe două direcţii. La pacienţii care fac chimioterapie, radioterapie şi/sau corticoterapie, ca adjuvant, înainte de a se observa o înrăutăţire a stării ge­nerale şi a analizelor de sânge. Dacă starea generală s-a alterat deja, introducerea lăptişorului este mai mult decât necesară, în combinaţie cu alte remedii naturiste, după caz, cum ar fi zeolitul, propolisul şi polenul, pen­tru a repune cât de cât pacienţii într-o situaţie care să le permită utilizarea în continuare a tratamentului alopat. Este de preferat în locul dexametazonei, eritropoietinei şi similarelor. A doua cale de acţiune, în ideea unui tra­tament naturist 100% al cancerului, este în combinaţie cu alte mijloace şi metode cu valoare antitumorală, cum ar fi zeolitul, propolisul, obligeana şi rostopasca, die­toterapia, acupunctura, apipunctura ş.a.

Calitatea lăptişorului de matcă, falsuri, surse

Legislaţia românească permite oricărui procesator care ambalează în România un produs importat ca ma­te­rie primă să se declare producător. Evident, produsul devine românesc... Pe această speculaţie legislativă se bazează o întreagă pseudo-producţie de alimente şi su­plimente. Firme dotate cu spaţiu de depozitare şi bani pentru reclamă umplu rafturile magazinelor cu "bună­tăţi".
Lăptişorul de matcă din Europa provine în proporţie de peste 90% din China. Pe de altă parte, este produsul apicol cu cea mai mare volatilitate a preţului. Îl puteţi cumpăra de la sursă, cu 1 dolar 50 de grame, sau cu 10 dolari. Depinde ce vreţi să cumpăraţi. În Europa, ajunge să fie vândut cu 10-20 de euro 50 g, cum e în România, sau 100-150 de euro în Franţa, pentru aceeaşi cantitate. Recordul îl deţine Macedonia, unde 50 de grame de lăpti­şor de matcă din producţie locală ajunge la 250 de euro. Aşa că, în mod evident, cumpărătorii sunt bulver­saţi şi nu ştiu ce să aleagă. Repet: toate studiile realizate în Japonia sunt făcute cu lăptişor de matcă importat, în primul rând din China, şi în mai mică măsură din Tai­wan. Problema e: de unde din Chi­na? Dacă alegi doar oferte de pe Internet, cele mai ieftine, în mod sigur pri­meşti un produs de slabă calitate. Sigur, unii dintre cititori se vor întreba în ce măsură am dreptate, pentru că au consumat lăptişor de matcă din mai multe surse şi s-au simţit bine. Aduceţi-vă aminte ce spunea dom­nul Ilieşiu: "doze homeopatice (adică foarte mici-n.n.) pot declanşa şi genera stări de bine". Dar de aici şi până la tratarea unor pacienţi cu suferinţe grave, poate fi o distanţă. Pe acest lucru se şi bazează "industria" apicolă şi simplii comercianţi. Ei ştiu că produsul, oricât ar fi de prost, până la urmă dă nişte rezultate, se simte o îmbunătăţire. Dar pentru oamenii care au suferinţe grave, sau şi mai rău, au zilele numărate, este stringent să le poţi oferi un lăptişor de matcă de bună calitate. Acesta este motivul pentru care, profi­tând de faptul că anul trecut Con­fe­rinţa Internaţională Api­medica s-a desfăşurat în China, m-am deplasat acolo cu ceva timp înainte, special pen­tru a sta de vorbă cu o serie de produ­cători locali şi ca să văd cu ochii mei o serie de capacităţi de pro­ducţie. De acolo m-am îndreptat spre Japonia, ca să-mi con­firm sau să-mi infirm bănuielile în legătură cu calitatea unor mos­tre de lăptişor de matcă. Abia în felul acesta poţi să ai o imagine clară asupra a ceea ce poţi cum­pă­ra dintr-o ţară precum China. Cu toate acestea, pentru a avea convingerea că loturile de produse respectă, în timp, calitatea iniţială, este preferabil importul de lăp­tişor de matcă din China comercializat

Un produs al stupului prea puţin folosit: Lăptişorul de matcă
 

prin Germania, cu toate cheltuielile aferente, dintr-un motiv simplu: analizele de laborator care pot evidenţia corectitudinea produsului sunt dificil de realizat la noi. În schimb, în Germania, ţară riguroasă, unde lăptişorul este asimilat medicamentelor, analizele se fac pentru fiecare lot cu exigenţa corespunzătoare.
Precum este multă miere falsă pe piaţă, la fel există şi lăptişor contrafăcut. Falsificarea "naturală" a lăpti­şo­rului de matcă se face, în modul cel mai elaborat, prin mixare cu triturat de larve de matcă şi albină. Iar în mod banal, cu ou sau gălbenuş de ou, amidon etc. Modifică­rile fizico-chimice şi analizele microscopice pot pune în evidenţă aceste falsuri. Lăptişorul de matcă conţine o serie de impurităţi care îl fac identificabil ca origine. Nu există lăptişor de matcă pur. Grăuncioarele micro­sco­pice de polen din lăptişor pot fi identificate şi pot da o indicaţie geografică prin faptul că anumite plante se găsesc doar în anumite areale; flora Chinei prezintă mari diferenţe faţă de flora noastră. Mai deli­cată este situaţia lăptişorului care aparent fizico-chimic este în re­gulă, dar este slab calitativ, pentru că stupii sunt hră­niţi artificial cu zahăr şi soia, activitatea albinelor este limitată pen­tru a reduce drastic consumul, albinele sunt tratate medicamentos deoarece inevitabil se îmbolnă­vesc ori sunt sensibile la paraziţi, to­tul în scopul unei producţii cât mai mari. Se mai prac­tică şi o adulterare chimică, mai greu de evidenţiat, căci necesită labora­toare performante; de exemplu adău­garea de acid 10-OH-decenoic, cu valoare antitumo­rală, care permite creş­terea preţului la sursă etc. Este, până la urmă, lesne de înţeles că un produs bun nu stă pe orice raft.

Lăptişorul de matcă Ballot-Flurin (Franţa)

Se situează, probabil, pe treapta cea mai înaltă, într-o clasificare a variantelor de lăptişor de matcă cu­noscute. Este atât de special pentru că la temelia activi­tă­ţii acestei com­panii stă colaborarea cu albina, şi nu exploatarea ei. Catherine Ballot-Flurin a pus bazele aces­tei metode în urmă cu 30 de ani. În timp, s-au dez­voltat toate detaliile. Albinele sunt urmărite atent, li se satisfac toate necesităţile fizice şi energetice, în acord cu ritmurile siderale, trăiesc într-un mediu na­tural, hrana lor este doar cea pro­venită din stup, apicultorul ia din producţia lor doar surplusul, nu sunt niciodată for­ţate la nici o acti­vitate, sau tratate chimic. Duc o viaţă armonioasă, iar rezultatul este că produsele unui aseme­nea stup sunt curate chi­mic şi energetic. Faţă de ace­leaşi produse obţinute în apicultura convenţională, ele au o compoziţie chimică mult mai îmbelşugată în prin­ci­pii active şi, în plus, o încărcătură energetică bogată şi armonizatoare. Sunt nişte concentrate care permit efecte surprinzătoare, la doze mai mici decât cele obiş­nuite. Fenomene alergice practic nu au fost constatate. Lăptişorul de matcă Ballot-Flurin este filtrat manual, fără centrifugare; se pune manual în recipiente, în orele de după recoltare, şi se păstrează la frigider, fără con­gelare.
Printre utilizatorii celebri ai lăptişorului de matcă se mai numără: Prinţul Philip al Marii Britanii; Sarah - ducesă de York; Margaret Thatcher; Cliff Richard; Kim Wilde; Barbara Cartland; John McEnroe; Sebastian Coe - alergător pe distanţe medii (800 şi 1500 m), câştigător a 4 medalii olimpice; Frank McLin­tock - fost căpitan al echipei de fotbal Arsenal; Lucinda Green - fostă componentă a lotului olimpic de călărie al Marii Britanii ş.a. Lăptişorul de matcă este deosebit de popu­lar în Marea Britanie, Japo­nia şi Israel, în mediile perso­nalităţilor şi sportivilor pentru: mărirea vitalităţii, energiei şi a rezistenţei la efort, îmbunătăţirea stării ge­nerale fizice şi de sănătate, reducerea frecvenţei leziu­nilor din activitatea sportivă prin îmbunătăţirea statu­sului muscular şi al transmisiei impulsurilor nervoase, accelerarea proceselor de refa­cere, ameliorarea proce­selor artritice asociate efortului şi traumatismelor, îmbu­nătăţirea stării sistemului res­pirator, îmbunătăţirea capacităţilor mentale, a con­cen­trării, asimilării şi agili­tăţii, prelungirea duratei de acti­vitate sportivă, reduce­rea stresului şi a stării de ner­vo­zi­tate din perioada com­petiţională.

Păstrarea şi transportul lăptişorului de matcă

Un produs al stupului prea puţin folosit: Lăptişorul de matcă
 


Lăptişorul de matcă se păstrează bine la 0-4 grade Celsius. În frigider vă recomand să-l păstraţi în spate, ca să nu fie afectat de schimbările de temperatură gene­rate de deschiderea repetată a uşii. După ce l-aţi folosit, să nu-l uitaţi pe undeva prin cameră. În timp, dacă nu-l păstraţi corect, poate căpăta o culoare cenuşie. Nu este compromis total, dar valoarea lui biologică a scăzut. Transportul pe durată limitată, chiar vara, nu trebuie să vă îngrijoreze, pentru că el conţine un principiu anti­biotic natural, în foarte mică cantitate, însă suficient pentru a-i prezerva calitatea.

Terapia anti-îmbătrânire (anti-aging)

Voi aborda altfel procesul de îmbătrânire. Eu cred că noi începem să îmbătrânim din clipa în care credem şi începem să ne comportăm ca nişte oameni bătrâni. Cre­ierul este cel mai complex sistem biologico-infor­ma­ţional din universul cunoscut. Anumite filozofii şi doctrine cred că prin forţa sa, gândul poate genera reali­tăţi concrete. De curând, acest lucru a început să fie luat în serios şi studiat. Aşadar, încercaţi să vă gândiţi că viaţa e cel mai preţios dar şi că trăiţi în tinereţe! Să nu ne grăbim spre bătrâneţe, ci să o lăsăm să ne ajungă ea, atunci când va putea să ne atingă... Ca tratament efi­cient, recomand 2-4 ml de lăptişor de matcă şi 30-50 g de polen crud pe zi, în amestec sau separat, cinci zile pe săptămână.
În final, mulţumesc pe această cale tuturor pacien­ţilor mei, care m-au onorat cu încrederea lor în aceşti ultimi ani, extrem de grei pentru mine.

Dr. CRISTINA AOŞAN, membru în Comisia de Apiterapie a Apimondia

P.S. Un lăptişor de matcă cu care am obţinut rezul­ta­te (convenţional, bio, Ballot-Flurin) găsiţi la Meli­da­va. Tel.: 0256/20.01.05; 0740/20.50.40; 0768.19.29.39;melidava@gmail.com; www.melidava.ro


6 tesuturi ale corpului la care nu te-ai gandit ca se pot regenera prin nutritie | regenerarea

S-ar putea sa vina ca o surpriza pentru unii, in special cei cu pregatire medicala conventionala, dar starea implicita a corpului este una de neincetata regenerare.  Fara procesul similar flacarii, de preschimbare celulara continua in cadrul corpului – viata si moartea intretesute fara incetare – miracolul corpului uman nu ar exista.
Totusi, pe timpul bolii, procesele regenerative sunt depasite de cele degenerative. Acesta este locul unde medicina poate realiza cea mai nobila trasatura a ei, impingand
regenerarea
 corpul inapoi in echilibru cu alimente, plante, nutrienti, energii vindecatoare, adica intentie de a vindeca. Astazi totusi, medicina bazata pe medicatie foloseste invariabil substante chimice care nu au nici macar un pic de potential regenerativ; dimpotriva, ele aproape intotdeauna interfereaza cu autoinnoirea corporala cu scopul de a suprima simptomele impotriva carora sunt ele aplicate.

In ciuda naturii de-a dreptul eretice a lucrurilor care stimuleaza vindecarea si regenerarea vizavi de care sistemul medical conventional incrunta din sprancene, sau fata de care este neincrezator – a remisiei spontane in favoarea suprimarii simptomelor si a managementului bolii, in decursul ultimilor cativa ani s-au inregistrat o serie de studii remarcabile asupra subiectului.


Regenerarea nervilor – Exista actualmente o larga gama de compusi naturali cu efecte dovedite de regenerare a nervilor. Un studiu din 2010 publicat in jurnalul medical Rejuvenation Research (Cercetari asupra Reintineririi), a gasit de exemplu ca o combinatie de afine, ceai verde si carnosina au efecte neuritogenice (promovand regenerarea neurala) si de celula stem in modelul animal al bolii neurodegenerative . Alte substante neuritogenice includ:

  1. Curcumina
  2. Ciuperca coama leului
  3. Apigenina (compus din vegetale precum telina)
  4. Afinele
  5. Ginsengul
  6. Huperzina
  7. Natto (soia fermentata, metoda japoneza)
  8. Salvia rosie
  9. Resveratrol
  10. Laptisor de matca
  11. Teanina
  12. Ashwaganda (ginsengul indian)
Exista o alta clasa de substante vindecatoare de nervi, cunoscute ca si compusi de remielinare, care stimuleaza repararea tecii protectoare din jurul axonului neuronilor, cunoscuta ca mielina, si care este adesea vatamata in afectiunile sau disfunctiile neurologice, in special in tulburarile de demielinare autoimune sau induse de vaccinare. Ar trebui de asemenea notat ca pana si muzica si  indragostirea au fost studiate ca posibile stimulente ale neurogenezei, regenerarii si/sau repararii neuronilor, indicand ca medicina regenerativa nu cere in mod necesar ingerarea a ceva; mai degraba ar putea fi intrebuintat un larg spectru de actiuni terapeutice pentru a imbunatati sanatatea si bunastarea corpului.
[Vedeti citatele din domeniul biomedical asupra acestor substante neuritogenice vizitand pagina de cercetare Neuritogenic despre acest subiect, lb. eng.]
Regenerarea ficatului  – Glicirizina, compus gasit in lemnul dulce si care este si un puternic agent antiviral impotriva SARS, a fost gasit ca stimulând regenerarea masei si functiilor hepatice in modelul animal de hepatectomie (extirpare a ficatului).  Alte substante regeneratoare ale ficatului includ:
  1. Carvacrol (un compus volatil din oregano)
  2. Curcumina
  3. Ginsengul coreean
  4. Rooibos
  5. Vitamina E
  6. Armurariul
Regenerarea celulelor beta – Din nefericire comunitatea medicala mai are inca pana sa stapaneasca potentialul de inversare a predispozitie spre diabet pe care o poseda compusii naturali. In timp ce terapiile scumpe cu celule stem, transplant de celule pancreatice, si un sir de medicamente sintetice aflate pe cale de a fi dezvoltate sunt punctul focal a miliarde de dolari destinate cercetarii in fiecare an, dulapurile noastre din bucatarie si plantele din spatele curtii ar putea deja contine cura indelung cautata pentru diabetul de tip 1. Urmatorii compusi au fost demonstrati in mod experimental ca regenerand celulele beta producatoare de insulina, care sunt distruse in diabetul insulinodependent, si care odata refacute, ar putea (in teorie cel putin) restaura sanatatea pacientului pana la punctul in care nu mai are nevoie de insulina:
  1. Gymenna Sylvestre (“distrugatorul de zahar”)
  2. Nigella Sativa (“chimen negru”)
  3. Vitamina D
  4. Curcumina (din condimentul turmeric)
  5. Arginina
  6. Avocado
  7. Berberina (gasita in plantele amare precum Goldenseal and Barberry)
  8. Castravetele amar
  9. Sfecla mangold (da, partile verzi ale acestei)
  10. Matase de porumb
  11. Stevia (planta sud-americana, nu cea de la noi)
  12. Sulforafanul (concentrat in special in inflorescentele broccoli)
Regenerarea hormonilor – exista secretagogi, care sporesc abilitatea glandelor endocrine de a secreta mai mult hormon, si exista substante care cu adevarat regenereaza hormonii care s-au degradat (prin emiterea electronilor) in metabolitii “hormoni tranzitorii” cu potential cancerigen. Una dintre aceste substante este vitamina C. Un puternic donator de electroni, aceasta vitamina are capacitatea de a contribui cu electroni pentru a reanima forma si functia estradiolului (estrogen; E2), progesteronului, testosteronului, de exemplu. In tandem cu alimentele capabile sa sprijine functia glandelor, cum ar fi rodia, vitamina C ar putea reprezenta un supliment excelent sau o alternativa la terapia de inlocuire hormonala.
Regenerarea celulelor cardiace – Nu cu prea mult timp in urma, se credea ca tesutul cardiac era in mod unic incapabil de a fi regenerat. Cercetari experimentale noi si tot mai sporite  acum indica faptul ca acest lucru pur si simplu nu este adevarat, si exista o clasa de compusi ce regenereaza tesutul inimii, compusi cunoscuti ca substante neocardiogenice.  Neocardiogenicele sunt capabile sa stimuleze formarea de celule progenitoare cardiace care se pot diferentia in tesut cardiac sanatos, aceste substante incluzand:
  1. Resveratrol
  2. Ginseng siberian (Eleuthero)
  3. Geum Japonicum
  4. N-acetil-cisteina
Un alt exemplu remarcabil de regenerare a celulelor cardiace este cunoscut ca traficul de celule fetomaternale prin placenta. Un alt lucru extraordinar este si “microhimerismul fetal” prin care fetusul contribuie cu celule stem la tesuturile materne, celule capabile de regenerare a celulelor materne cardiace afectate, si posibil sa contribuie cu o larga gama de alte tipuri de celule.
Regenerarea cartilagiilor/articulatiilor/coloanei vertebrale – Curcumina si resveratrolul s-au aratat a imbunatati recuperarea dupa vatamari ale coloanei vertebrale.  Cat despre boala degenerativa a articulatiilor, osteoartrita, exista un larg spectru de substante potential regeneratoare. Cat despre boala degenerativa a articulatiilor, osteoartrita, exista un larg spectru de substante si alimente potential regeneratoare precum bromelaina, avocado, ghimbir, namol de techirghiol, gheara pisicii, MSM si altele.
In cele din urma medicina regenerativa ameninta sa submineze insasi infrastructura economica ce sustine sistemul medical modern, bazat pe medicamente, si sincer nominalizat ca degenerativ. Suprimarea simptomelor este profitabila, deoarece garanteaza atat perpetuarea bolii aflate initial la baza respectivelor simptome, cat si generarea unui sir in permanenta expansiune de simptome suplimentare induse de tratament.
Acesta este modelul de crestere nesustenabil si infinit ce impartaseste trasaturile caracteristice ale insusi procesului de cancer – un model care prin insasi natura lui, este sortit pierii si in cele din urma colapsului.

Stimularea dietelor, stilurilor de viata si atitudinilor ce duc la regenerarea corpului poate intrerupe acest circuit patologic si ne poate ajuta sa atingem libertatea trupeasca si care este de asemenea o conditie preliminara pentru eliberarea sufletului si spiritului uman.

Surse pentru acest articol cuprind:
NT-020, o abordare terapeutica naturala pentru optimizarea performantei memoriei spatiale si sporirea proliferarii celulelor progenitoare neurale si scaderea inflamatiilor la cobaii batrani (NT-020, a natural therapeutic approach to optimize spatial memory performance and increase neural progenitor cell proliferation and decrease inflammation in the aged rat). Rejuvenation Res. 2010 Jun 29. Epub 2010 Jun 29. PMID: 20586644
Regenerarea foto-indusa a hormonilor prin procese de transfer de electroni: potentiale consecinte biologice si medicale(Photo-induced regeneration of hormones by electron transfer processes: Potential biological and medical consequences). Radiat Phys Chem Oxf Engl 1993. Updated 2011 Aug ;80(8):890-894. PMID: 21814301

marți, 11 iunie 2013

Cum sa-ti vezi aura


Va prezint mai jos linkul catre determinarea aurei cu ajutorul unei fotografii(incarcati fotografia si va veti vedea aura).

CUM SA ITI VEZI AURA 
 
Mai jos este un articol despre semnificatia culorilor din aura.

6. CULORILE AUREI UMANE ŞI INTERPRETAREA LOR
 
Daca reluam pe scurt explicarea biomagnetismului uman,putem spune ca la nivelul corpului uman creierul are rolul unei baterii electrice care este incarcata de traiectul digestiv .

Conductorii de energie electrica sunt nervii, meridianele, si canalele energetice.

Prin hrana absorbita la niveleul intestinului subtire si al colonului se introduce in organism minerale care,datorita proceselor de electroliza chimica produc curent electric in creier.

Acasta o disipeaza prin sistemul nervos pentru a realiza coordonarea tuturor functiilor organismului.

Pentru ca energia circula prin traiecte nervoase, in jurul corpului apare si se dezvolta un camp magnetic .Daca organele implicate in acest circuit complex nu functioneaza la capacitatea lor optima,atunci potentialul electric al creierului scade cu consecinte asupra biocampului uman.(19)

Datorita faptului ca la niveleul corpului fizic canalele energetice primare sunt traiectele nervoase,sanguine,coloana vertebrala si meridianele iar canalele bioenergetice subtile merg paralel,corelat si cu faptul ca magnetismul se dezvolata perpendicular pe distanta transmiterii impulsurilor energetice, impulsurile se induc si se potenteaza reciproc. Rezultatul acestei actiuni este marirea si intarirea camplului bioelectromagnetic propriu.Este absolut necesar ca acesti curenti de energie sa se afle in faza si in armonie pentru ca procesul de inductie si potentare sa poata fi mentinut.

Intensitatea gandurilor si a sentimentelor,starea psihica si de sanatate determina marimea aurei,claritatea culorilor si uniformitatea ei. Aura umana se contracta sau se dilata in funtie si de influentele mediului ambiant.In cazurile de boala, de frica si soc emotional aura se stringe in jurul corpului si se extinde in situatii favorabile.

Ca orice fenomen care se manifesta, aura umana este supusa procesului evolutiv.Ea se formeaza in jurul fatului in viata intrauterina si culorile sale sunt stralucitoare in momentul nasterii. Ea se modifica in functie de evolutia spirituala a fiintei umane.

In general, aura poate fi stralucitoare sau terna,mai ingusta sau mai larga,multicolora sau unicolora, perturbata sau calma, maculata sau pura.

Culorile intalnite in aura sunt culorile de baza ,primare: rosu, galben si albastru iar din combinatiile lor se obtin alte nuante spectrale numite culori secundare ; rosu+galben = portocaliu(orange); galben+albastru = verde; albastru=rosu = violet.

Culorile complementare sunt: rosu-verde; galben-violet ; albastru-portocaliu.

Culorile calde sunt rosu,portocaliu si galben.

Culorile reci sunt albastru,indigo si violet.

Culoare neutra:verde.

Diferite culori reflecta atitudini, reactii si tipuri de energie felurite. Culorile fundamentale indica fondul persoanei. Tentele de culoare pastel indica gradul de spiritualitate. Culorile din aura mai apropiate de corpul fizic reflecta, in marea lor majoritate, starea si energiile fizice iar cele exterioare reflecta energiile emotionale, mentale si spirituale. O aura este mai echilibrata cu cat culorile sunt mai clare si mai bine definite. Culorile inchise, intense si stralucitoare indica nivelele inalte de energie.

Se mai vehiculeaza ideea ca interpretarea culorilor aurei unei persoane trebuie efectuata prin prisma faptului ca aceasta este vazuta prin propria aura. S-ar putea ,daca aura proprie este predominant galbena iar a celui observat albastra de exemplu,culoarea rezultata vizibila sa fie verde iar de aici ar rezulta interpretari gresite. Adevarul este ca subconstientul propriu prelucreaza datele si face abstractie de alte influiente exterioare si preia informatia corecta.

Aura isi schimba frecvent culorile cele mai apropiate de corpul fizic chiar si in cursul unei singure zile. Ea se schimba de-a lungul anilor dar poate pastra o aceeasi predominanta o viata intreaga.

1 Semnificatia culorilor

In intrepretarea culorilor din aura este necesar- pe langa cunoastere – si de un indelungat antrenament si de intuitie .

Fiecare culoare are caracteristicile ei proprii insa nuantele diferite ale aceleiasi culori introduc noi valante interpretative. Un rol important il joaca forma, volumul, intenitatea si pozitionarea culorilor in campul auric.

1.Rosu

Rosu este simbolul fundamental al vietii cu o deosebita forta de dinamizare. Este culoarea puterii,a focului si a fortei creative primare. Este culoarea care influienteaza sistemul circulator al corpului.

Rosu pur şi strălucitor încurajează, incită, dinamizează.

Roşu viu strălucitor incită la acţiune, exprimă forţa, impulsivă, dinamismul, tinereţea, sănătatea, bogăţia.

Rosu,visiniu,purpuriu,stacojiu,exprima,comptuozitatea,maiestozitatea,grandoarea si elevarea.

Rosu stralucitor exprima impetuozitatea,pasiune si trairile ardente,veselia.

Cand rosul este pal, nu luminos, persoana este nervoasa si instabila, mult prea activa. Neclaritatea culorii reflecta stimularea,inflamare sau dezechilibru. Poate reflecta deasemenea, nervozitate, temperament navalnic, agresivitate, impulsivitate sau excitare.

Rosul brun arata ca fiinta umana se confrunta cu starea de frica iar rosul maron inchis exprima satisfactia animalica a simturilor iar rosul pamantiu arata furia sau mania.

Adolescentii au in aura mai mult roz decat rosu iar la adult aceasta nuanta releva infantilism sau insecuritate. Persoanele care au rosu in dreptul extremitatii sternului sunt bolnave de nervi.

2.Portocaliu (orange)

Portocaliul este cea mai intensa dintre culori , este un amestec al planului fizic (rosu) cu planul mental (galben).

Este culoarea caldurii,creativitatii si emotiilor. Este culoarea cea mai des intalnita. Prezenta sa indica o tendinta spre echilibru si armonie,iubire temeinica si fidalitate.Oamenii cu o frumoasa tenta oranj in aura sunt fundamentali buni si sar in ajutorul semenilor. Este o culoare care poate reflecta deschiderea catre noi domenii subitle,energia culorii orange este o forta constructiva fundamentala care mentine corpul fizic intr-o stare buna. Aceasta sanatate si vitalitate ,confera fiintei o libertate interioara,o face sa se debaraseze de limitarile sale,sa fie mai toleranta.

Galben- portocaliu arata stapanirea de sine pe cand portocaliul brun apartine fiintelor lenese si indica rinichii bolnavi care au calculi atunci cand apar si nuante de gri.

Orange-ul cu tenta verde caracterizeaza colericii,incomozii,pe cei care discuta interminabil doar pentru placera de a discuta .Nuantele mai tulburi pot reflecta orgoliu,ambitie,mindrie,vanitate si ostentatie.Personalitatile care refuleaza,care reprima au un amestec de rou brun,verde si portocalu acoperind zonele plaxului sacral si solar care exprima de altfel si probelmele de sanatate la nivelul intestinului subtire si a celui gros.

3.Galben

Este culoarea care poate fi observata cu usurinta in aura si este culoarea activitatii mentale si a luminii solare,este datatoare de stabilitate.Galbenul este cea mai expresiva ,cea mai calda si cea mai ardenta dintre culori .

Fiinta umana care are in aura sa culoarea galben-aurie manifesta inteligenta,intuitie,iubire pura,armonie launtrica,o inalta spiritualitate.Toti sfintii au haloul aurit.

Galbenul exercita o influienta binefecatoare si stimulatoare asupar sistemului limfatic care are rolul de aparare a organismului.

Galbenul viu indica o persoana cinstita si directa in care poti avea incredere.

Nuantele pastelate ,in special cele de galben pal spre alb reflecta entuziasmul pentru ideile marete,dezvolarea spirituala si forta ideilor.

Galbenul este culoare care reporezinta o etapa de trecere in drumul progesiv de evolutie ,reperzinta puterea ideilor insotie de trezirea calitatilor de medium si clarvazator.

Nuantele mai profunde si tulburi pot arata o pesoana caraterizata de gandire si analiza excesiva cu criticism exagerat,dogmatism si sentimentul de nerecunostinta din partea celorlalti.

Un galben murdar are o persoana fricoasa,lasa iar galbenul roscat apartine celor timizi fizic si moral si cu o slabiciune spirituala,care isi schimba parerile si religia cautand mereu altele ,nu sunt perseverente.

Galbenul cu tente rosii exprima puternic complexe de inferioritate iar cand rosul predomina,peroana sufera mult.

Cand galbenul are striatii brune predominante este semanul unei maladii mentale iar peroanele cu dubla persoanalitate au jumatate de aura galben-bleu iar cealalata jumatate galben-brun sau galben-verde.

Un galben-brun releva ganduri necurate si ii caracterizeaza pe betivi,vagabonzi,ratati.

4. Verde

Verdele este culaorea neutra ,mediatoare intre cald si rece,intens linistioare,profund umana.

Verdele reinprospateaza,regenereaza,calmeaza,racoreste si tonifica .Este invaluitor,exprima amabiliate,dragoste,bucurie si abundenta,credinta si vindecare.

Culoarea a vindecarii stimuleaza regenerarea tesuturilor afectate.Verdele stralucitor cu nuanta de albastru in spectrul auric indica puterii tamaduitatoare.

Verdele pastel(verdele crud amestecat cu alb) semnifica liniste,calm,pace interioara.

Verdele cu pete de albastru inchis arata ca persoana se afla in plin proces de evolutie la nivel intuitiv.

Verdele smarald exprima dorinta de cercetare a unei gandiri logice,clare si profunde.

Verdele insotit de un rosu frumos releva un competent chirurg.

Verdele singur,fara alte culori este prezent in aura medicilor si a persona-

lului sanitar care sunt dotati pentru meseria lor.

Nuantele inchise sau tulburi pot reflecta nesiguranta si zgarcenie.Verdele inchis apropiat de cel al sticlei denota egoiam o intensa aviditate pentru realizari materiale,bogatie si onoruri.

Verdele cu galben-citron arata tendintele fiintei catre minciuna,siretenie si inselatorie.Escrocii au aura de un verde galbui.Dar daca verdele este bleu frumos ca cerul sau un bleu electric atunci persoana este onesta.

Cei care au verde in obraji le lipseste imaginatia,subtilitatea si nu stiu sa distinga nuantele de opinie.

Oamenii rai au aura rosie-brun-galbena cu verde murdar.

In general ,verdele cu nuantele sale binefacatoare restabileste echilibrul psihic,neutralizeza starile de nervozitate,are efecte speciale de regenerare a nervului optic.

5.Albastru

Albastru este ,dupa galben,a doua culoare care poate fi vazuta cu usurinta in aura.Este culoarea cea mai adanca,cea mai rece si cea mai pura.

Se considera adesaea ca este culoarea lumii spirituale,a iubirii pure,durabile,a afectiviatii neconditionate.Este culoarea calmului si a linistii,a reveriei.Reflecta adevar,seriozitate,talent artistic.

Albastrul are ca efect narirea capacitatii de aparare imunitara a organismului facilitand regenerarea celulara.

Prezenta albastrului in aura semnifca intuitie.

Albastrul inchis apartine persoanelor care progreseaza prin eforuri proprii.Un albastru mai inchis,sumbru apartine misionarilor cu vocatie.

Nuantele deschise de albastru arata o imaginatie activa,iar nuantele palide

sunt asociate cu dorinta dea reusi in plan social.

Albastru ultramarin dispus sub forma unei raze indica o anumita capacitate de a extarge informatii din cele mai profunde starturi ale constiintei.

Albastru ciel,in proportie semnificativa arata o excelenta stare emotionala-afectiva iar este dispusa sub forma de raze arata ca persoana in cauza invata, asimileaza aspecte esentiale pentru evolutia sa spiritualaNuantele inchise de albastru pot reflecta diferite nivele de devotare iar albastru intens poate indica cinste si discernamant,poate indica apropierea peroanei de vocatia sa. .

Nuantele tulburi de albastru pot reflecta blocarea perceptiilor,melancolie,graba si ingrijorare,dominare,teama uitare si hipersensibilitate.

6.Indigo

Este culoarea care exprima spiritualitate,elevare si o cautare asidua a adevarului absolut.Este combinarea elevata intre intuitie si spiritualitate ceea ce poate permite accesul direct la intelepciune .Este culoarea compasiunii superioare si a starii de liniste si pace inerioara, a starii de hiperluciditate si a simtului de responsabilitate.Culoarea indigo influientaeza fiinta umana,are efecte de purificare,calmare si reducere la nivelul fizic.

Persoanele care au preponderent in aura culoarea indigo manifesta atractie deosebita catre infinit,catre supranatural,manifesta dorinta de purificare,de puritate.

Uneori poate arata revolta si evadarea persoanei intr-un mediu perceput ca nefiind asa cum ar trebui sa fie si care nu o satisface.

7.Violet

Violetul este culaorea caldurii si a permutatiilor este culoarea imbinarii mintii cu inima ,a fizicului cu spiritul.Arata o persoana activa in permanenta cautare,cumpatata,echilibrata,care reflecta in mod egal luciditate si actiune adanc gandita.

Violetul este culoarea initierii pe calea spirituala,a activitatii spirituale,

Exprima optimism si nostalgie,atractie si detasare,indepartare si apropiere,stare de atotpotenta,omniprezenta.

Pe plan fizic indica intensificarea activitatii cardiovasculare,accelereaza respiratia,influienteaza pozitiv rezistenta cardiaca si pulmonara.

Atributele acestei culori sunt iubirea,intelepciunea,sinceritatea deplina,

inocenta originara,puritatea ,candoarea,forta spirituala si nobletea.

Violetul lavanda (violet+alb) este caracteristica peroanelor care ghideaza indeamna spritual alte fiinte.

Nuantele pale dar clare de violet cu purpuriu pot reflecta umilinta si spiritualitate.

Nuantele rosiatice pot indica pasiune ori o vointa puternica sau nevoia pentru mai mult efort individual.

Daca apare o tenta roz ea indica un caracter urat.

Nuantele inchise si tulburi indica nevoia de a depasi o anumita situatie sau arata o imaginatie erotica intensa,tendinta de a fi extrem de rebdator,nevoia de simpatie sau simtamantului ca peroana in cauza nu este inteleasa.

Uneori,persoanele care au violet in aura sufera de inima sau de stomac.

8.Auriu

Auriul este culoarea care reflecta energia spirituala dinamica si puteri cosmice,cele mai inalte energii de devotiune si restaure a armoniei universale,reflecta timpul revitalizarii.

Nuantele mai tulburi indica faptul ca persoana in cauza este in plin proces de trezire a inspiratiilor inalte,ca lucreaza pentru transformarea existentei sale in aur.

9.Alb

Nefiind o culoare ci o chintesenta,o inglobare a tuturor culorilor spectrului vizibil albul reprezinta prezenta absoluta a luminii.Albul de sine statator in aura indica o stare de purificare exceptionala,o capaciate uluitoare de a transcede lumea materiala,reflecta adevar si purificare.

10.Negru

Negru nu este o culoare ci are semnificatia absentei luminii .Este culoarea

Cea mai discutabila a spectrului auric.Nu intodeauna cand apare in aura poate insemna boala,moarte sau absenta bunatatii,a frumusetii sau dezechilibru.

Negru este culoare de protectie care actioneaza ca un scut impotriva energiilor exterioare si poate reflecta o stare de autoaparare sau ca persoana are secrete sau indica iminenta unei noi intelegeri a datoriilor sau sacrificiilor .

Negru poate indica dezechilibrare pana la nivelul fizic si da indicatii precise ale zonelor afectate prin localizarea petelor in aura.

11.Gri

Culoarea gri este o culoare de initiere si poate indica trezirea unor capacitati inascute.Atunci cand griul invadeaza o culoare indica o slabiciune de sanatate si de caracter .Benzile gri sau puncte gri pe alte culori de deasupra unui organ arata ca acel organ este in suferinta energetica si ca se va imbolnavi in curand.

Pesoanele care au in aura gri au un comportament conformist ,conventional si complet lipsit de imaginatie.Sunt fiinte reci caracterizate de vulgaritate,meschinarie si mediocritate.

Griul simbolizeaza depresia si atentie ,este o culoare care se autointretine.

12.Maro

Este o culoare care,atunci cand apare clara,stralucitoare,ilustraza un caracter laborios si spirit de organizare,indica stabilirea de noi radacini si dorinta de implinire .Atunci cand apare deasupra capului sau in jurul picioarelor reflecta o noua crestere.

Culoarea maro poate indica lipsa de energie sau dezechilibru,iar cand apare in zonele centrilor energetici este o indicatie ca acestea trebuiesc purificate pentru ca energiile sunt blocate la acest nivel.

13.Argintiu

Atunci cand apar ca niste sclipiri sunt un semn de creativitate si fertilitate iar cand apar suprafete mai mari indica o activitate cretiva inalta sau fertilitate.Poate avea semnificatia unei imaginatii debordante,placerea de a calatori,de a visa de a contempla.

In aspectele sale negative indica tendinta catre mercantilism, dorinta de acumulari banesti
articol sursa