sâmbătă, 5 ianuarie 2013


GÂNDIREA POATE SCHIMBA RADICAL 
LUPTA TRUPULUI CU BOALA
Ronald Kotulak (sursa: Chicago Tribune)


Medicina occidentală disocia în Evul Mediu mintea de trup. Exista o diferenţă de opinii între matematicianul şi filosoful francez René Descartes, care susţinea că lumea materială reprezintă baza a tot ce ne înconjoară, şi Biserica Catolică, care insista asupra puterii morale, ca fiind creaţia sufletului. Descartes, ale cărui scrieri au fost introduse în Anexa Cărţilor Interzise ale Bisericii în anul 1667, considera că cele două interacţionează în creier. Folosindu-se de o capacitate analitică extraordinară, Descartes a ajuns la concluzia că „mintea este într-un mod atât de intim dependentă de condiţiile şi relaţiile dintre părţile corpului uman, încât orice om care va reuşi să stăpânească aceste elemente va revoluţiona medicina”.

Deşi a fost nevoie de câteva secole, doctorii şi psihologii au descoperit recent că mintea poate îmbunătăţi procesul de vindecare a corpului, într-un mod în care medicina tradiţională nu va putea niciodată. Spre deosebire de noţiunile din trecut cu referire la conexiunea dintre minte şi trup, care se bazau în mare parte pe poveşti de ficţiune, oamenii de ştiinţă pot astăzi confirma ceea ce Descartes a putut cu două secole în urmă: gândurile noastre sunt capabile să producă schimbări radicale, de ordin chimic şi fizic, care ne afectează în mod direct sănătatea. 

Spitalele din ziua de azi angajează şi promovează psihologi pentru a găsi metode noi de a trata pacienţii cu boli comune gen cancer, probleme cardiace, de digestie sau intestinale. Astfel, doctorii au ajuns la o concluzie pe care mulţi o neagă sau refuză să o recunoască: gândurile unui pacient pot afecta procesul de vindecare, iar efectul placebo nu este un exerciţiu de bine dispunere, ci o reacţie biologică a creierului faţă de boli.
„De-a lungul ultimelor decenii, dovezile empirice ale reacţiei organismului la efectul placebo s-au adunat, iar oamenii din ziua de azi sunt mult mai dispuşi să îmbrăţişeze această metodă de vindecare” spune Kim Lebowitz, primul psiholog angajat cu normă întreagă la un spital specializat pe boli de inimă (Northwestern Memorial, Chicago). Psihologii sănătăţii nu sunt ca psihiatrii, care încearcă să găsească originea problemelor emoţionale în copilărie. Medicina complementară pe care o practică ei se bazează pe studii care ne arată că stresul, anxietatea şi depresiile, pentru care 60% din pacienţi merg la medici, pot dăuna corpului în egală măsură cu microbii, hrana nesănătoasă, lipsa exerciţiului sau obezitatea. 

Patricia Mumby, profesor asistent în departamentul de neuroştiinţe complementare la centrul medical Loyola University, face parte din noua generaţie de psihologi ai sănătăţii. După ce a fost asistentă pentru o perioadă lungă de timp, a devenit sceptică în privinţa metodelor medicinii alopate şi s-a hotărât să studieze psihologia. Ea considera că mintea noastră este un rezervor nefolosit de vindecare: „Pacienţii îşi dau seama de legătura dintre minte şi trup şi îşi doresc să aibă mai mult control asupra sănătăţii lor. De asemenea, centrele de asistenţă medicală acceptă această metodă neconvenţională de vindecare”.

Puterea vindecătoare a metodelor şi exerciţiilor folosite de psihologii sănătăţii – tehnici de relaxare, autohipnoză, yoga, acupunctură - se bazează pe două descoperiri revoluţionare ale cercetătorilor în legătură cu modul de funcţionare al creierului. Prima susţine că o reţea vastă de nervi împânzesc corpul în foarte multe configuraţii, având drept rădăcini terminaţiile nervoase din creier. Cea de-a doua afirmă faptul că creierul transmite în mod constant valuri de hormoni pentru a regla sistemul digestiv şi imunitar, valuri care apoi răspund mesajului chimic din exterior.
Domeniul de cercetare, care poartă numele de psiho-neuro-imunologie, studiază modul în care factorii de stres şi emoţiile negative pe care le generează se transmit drept deficienţe de ordin fizic. Creierul, spre exemplu, comunică cu sistemul imunitar, iar stresul poate genera hormoni gen cortizon şi adrenalină, crescând astfel riscul unei posibile boli şi întârziind procesul de vindecare. Râsul şi jogging-ul pe de altă parte, pot stimula eliminarea unor hormoni care reduc inflamaţiile şi combat integrarea microbilor în corp, ceea ce ar putea oferi o protecţie mai avansată împotriva apariţiei cancerului.

Descartes ştia faptul că creierul putea fi păcălit cu uşurinţă şi că entuziasmul unui om atunci când confundă o bucată de sticlă cu un diamant este echivalent cu entuziasmul unei noi descoperiri. Noile cercetări au arătat că în creier au loc reacţii chimice care susţin aceste emoţii. De asemenea, s-a dovedit ştiinţific faptul că creierul persoanelor care sunt internate clinic şi care iau ceea ce ei cred ca sunt medicamente puternice, dar care de fapt sunt pilule de zahăr sau placebo, produc aproape aceleaşi modificări neurochimice.

Într-un studiu, în care starea bolnavilor de Parkinson se îmbunătăţea considerabil în urma utilizării unor medicamente false, imaginile au arătat că creierul lor producea aceeaşi cantitate de acetilcolină ca şi creierul pacienţilor care luau medicamentele adevărate. Efectele placebo îmbunătăţesc capacitatea de vindecare a organismului în 30-60% din cazuri, spre deosebire de medicamente, care adeseori nu au nici un efect. Dar, asemenea medicamentelor, efectele placebo pot avea efecte adverse.  

De-abia în secolul XXI am găsit dovezi pentru ceea ce spunea filosoful Lucius Seneca în urmă cu 2000 de ani: „Să vrei să fii vindecat este începutul vindecării”. Doctorul Patrick McCarthy, co-director al spitalului Northwestern Memorial, ne explică ce voia Seneca să spună de fapt: „Prin chirurgie, putem vindeca problemele de inimă, şi cam atât. Pacienţii ar putea în continuare suferi de depresie şi stres, care le-ar face mai mult rău la inimă decât boala în sine… În urmă cu 20 de ani, dacă îi sugerai cuiva să se ducă la o clinică de psihologie, s-ar fi opus cu siguranţă. Astăzi însă, este mult mai îmbrăţişată această metodă. Oamenii realizează că depresia este o parte a bolii”, spune McCarthy.
Dolores Rogalski, o femeie în vârstă de 57 de ani din St. Joseph, Michigan, a trecut printr-o operaţie de transplant de cord pentru că avea probleme grave de stres, după 4 luni în care trecuse printr-un divorţ, o operaţie la plămâni, internarea fiicei sale, moartea unui prieten apropiat şi a mamei sale vitrege. Tratamentul doamnei Rogalski s-a bazat pe şedinţe terapeutice cu dr. Lebowitz, directorul de medicină complementară, pentru a se vindeca de stres. „Oamenii încearcă să controleze mediul în care trăiesc, spune Lebowitz, dar când problemele se adună, rezultând anxietatea: ei tind să se concentreze la toate lucrurile care nu sunt aşa cum erau plănuite”.
Înainte de transplant, Lebowitz a învăţat-o pe Rogalski exerciţii de relaxare a corpului şi a minţii. A început cu respiraţii lente şi adânci şi a continuat cu relaxarea fiecărui muşchi din corp. Faptul că a învăţat aceste exerciţii a ajutat-o să îşi concentreze gândurile asupra unor elemente care o făceau să se simtă în siguranţă şi capabilă de vindecare. „Nu mai sunt deloc ceea ce eram înainte, spune Rogalski. Mi-am acceptat divorţul. Am acceptat toate lucrurile din viaţa mea faţă de care nu puteam face nimic. Mi-am aranjat lucrurile în funcţie de importanţa lor şi am privit problemele din toate unghiurile. Acesta este elementul cheie”. 

Când oamenii de ştiinţă vorbesc despre stres, se referă la stresul cronic, care durează cel puţin 2 săptămâni, nu la numeroasele varietăţi de depresie sau frustrare pe care le experimentează oricine zi de zi. Bruce McEwen, neuroendocrinolog la Universitatea Rockefeller, a descoperit faptul că acest tip de stres poate modifica configuraţia nervoasă a creierului în mod dăunător. Cercetările sale arată că hormonii eliminaţi de stres pot activa un răspuns dăunător care se întoarce la creier şi îl afectează în zonele care coordonează presiunea sângelui, ritmul cardiac, activitatea intestinală, memoria, frica şi anxietatea.
„Se pare că circuitele în partea cognitivă a creierului sunt foarte sensibile la stres, şi de abia am început să ne dăm seama de consecinţele grave pe care acest lucru l-ar putea avea la o persoană, spune McEwen. Caracteristica principală a stresului cronic şi a depresiei se numeşte sindromul bolii. Te simţi ca şi cum ai avea gripă sau ai fi răcit. Te simţi total lipsit de energie, vezi lucrurile în ceaţă şi nu îţi dai seama de ce se întâmplă în jurul tău. Te simţi bolnav din punct de vedere fizic şi de fapt nu eşti. Toate acestea se datorează hormonilor eliminaţi de creier, care trimit un răspuns dăunător organismului”.

„Inima şi celelalte organe sunt practic coordonate în totalitate de sistemul nervos central” spune Dr. Michael Jones, director al secţiei de boli gastrointestinale şi neurologice ale spitalului Northwestern Memorial. Ruptura s-a produs încă din epoca iluminismului din secolul XVIII, când oamenii de ştiinţă au decis să studieze anatomia corpului uman iar Descartes a fost unul dintre promotorii acestui curent. Asta s-a întâmplat de asemenea şi în perioada Inchiziţiei, spune Jones, şi Biserica Catolică a subliniat: René, este o idee magnifică, dar vreau să ţii minte faptul că mintea şi sufletul aparțin lui Dumnezeu şi Bisericii Catolice! Dualismul minte-corp a fost de asemenea o idee de afaceri eficientă: dacă te simţi bolnav, eu am antidotul. Dar acest lucru neglija capacitatea de vindecare naturală şi potenţiala putere distructivă a creierului”, spune Jones.
Efectul gândului asupra corpului a fost întotdeauna vizibil în diferite ipostaze: O situaţie stresantă produce o senzaţie de fluturi în stomac, acesta fiind unul din organele cele mai predispuse la boli provocate de stresul cronic. Hrana pe care o savurezi nu va fi la fel de bine digerată dacă este întreruptă de un telefon de la FISC, care te anunţă că îţi vor fi majorate taxele pe care trebuie să le plăteşti. Nu contează motivul stresului. Ceea ce contează este că trebuie să opreşti acest stres.
„Spitalul nostru deţine ultimele versiuni de medicamente împotriva bolilor neurologice şi analgezice viscerale, spune Jones. Deţinem toată aparatura necesară, dar nimic din ceea ce avem nu poate face mare lucru atunci când stresul cronic s-a instalat. Dar în momentul în care vorbeşti cu oamenii, te implici în viaţa lor privată şi îi înveţi să privească problema în ansamblu, deja ei se simt mai bine”.
În urmă cu 3 ani când Seth Knocke avea 16 ani, tânărul suferea de greţuri puternice după ce mânca. A consultat mai mulţi doctori, dar în zadar, iar în final a ajuns la Jones, care mai întâi a încercat aparatura sa sofisticată. Medicamentele împotriva greţurilor n-au avut nici un efect. Apoi, Jones l-a tratat cu antidepresive pentru a-i relaxa muşchii netezi ai sistemului digestiv. Această metodă a funcţionat timp de 8 luni după care greţurile au revenit cu aceeaşi intensitate. Atunci Jones s-a hotărât să apeleze la un psiholog, Laurie Keefer, acum membru deplin al echipei de la Nortwestern. Jones şi-a dat seama că probleme lui Knocke au început din cauza unui virus stomacal, care îi provoca greţuri când mânca. Chiar şi după ce virusul a fost eliminat, mintea lui elibera substanţe chimice care îi produceau greaţă ori de câte ori mânca. Pentru a stopa acest ciclu, Keefer a încercat să-l trateze pe Knocke prin auto-hipnoză, proces în care pacientul rămâne conştient dar relaxat ca şi cum ar fi gata să adoarmă, pregătind astfel creierul să accepte informaţii ce aveau să disocieze mâncarea de greaţă. Concentrându-se asupra unei imagini luminate dintr-o cameră întunecată, Knocke îl asculta pe Keefer, care îi spunea să-şi imagineze că se afundă într-un nor fin, pentru ca apoi să cadă într-o barcă ce plutea pe un lac liniştit. Bând apa răcoritoare din lac, Knocke îşi imagina cum aceasta îi trece prin esofag şi mai apoi în stomac unde îi vindecă orice urmă de greaţă. După 5 şedinţe, senzaţia de greaţă i-a dispărut. De câte ori aceasta ameninţa să revină, el apela la auto-hipnoză, răcorindu-şi stomacul cu o sorbitură de apă răcoroasă. Acum, boboc la Colegiul Beloit, el plănuieşte să devină psiholog, inspirat fiind de propria experienţă în vindecarea bolilor prin auto-hipnoză. „Ei spuneau despre creierul meu că era ca hardul unui computer”, spune Knocke. Ceea ce s-a stocat în memoria lui era senzaţia de greaţă. Tot ceea ce trebuiau ei să facă era să formateze această senzaţie şi eu voi fi OK”.

Iritările stomacului sunt motivul principal pentru care oamenii apelează la gastroenterologi. De când terapia prin medicină alopată s-a dovedit ineficientă pentru aceste boli, un număr impresionant de fiziologi consideră azi că mai întâi trebuie tratat creierul pentru ca mai apoi să poată fi tratată boală în sine. Un studiu recent al cercetătorilor Universităţii din Manchester a descoperit că la sfârşitul unui an, atât psihoterapia, cât şi antidepresivele, erau mai eficiente în reducerea simptomelor bolii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii decât metodele clasice. Mai mult, psihoterapia s-a dovedit cea mai ieftină metodă, costând cu 22% mai puţin decât antidepresivele şi cu 41% mai puţin decât terapia standard.
Selma Holme a adoptat o dietă de reducere a stresului în timp ce se trata de cancer uterin, în urmă cu 2 ani. După ce l-a îngrijit 14 ani pe soţul ei, Jack, care suferea de Parkinson, ea avea imunitatea foarte scăzută. Holme a folosit mai întâi tehnica prin care îşi ghida imaginaţia către relaxare şi mai apoi a folosit autohipnoza. Acum un an, a început tratamentul cu acupunctură, ca şi tehnică folosită în programul de reducere a stresului utilizat de Loyola. Nu a durat mult până când soţul ei şi-a dat seama că nu mai e la fel de tensionată ca înainte, apoi fiica ei a remarcat cât de bine se înţeleg părinţii ei. „Am mai multă energie. Sunt optimistă”, spune Holme, care acum s-a vindecat de cancer după ce a folosit radioterapia.

Evident, medicina complementară nu poate înlocui medicamentele, chirurgia sau alte tehnici ale medicinii alopate şi nimeni nu ştie exact cât de eficientă este. Dar se observă un acord general în comunitatea medicală, că stresul, anxietatea şi depresia dăunează sănătăţii şi trebuie tratate.
În 1995, cercetătorii Janice Kiecolt-Glaser şi soțul ei, Romanld Glaser de la Ohio State University, au publicat un studiu inovator, care arată că persoanelor care-şi îngrijesc rudele bolnave de Alzheimer, o sarcină de altfel foarte stresantă, le sunt micşorate cu 24% şansele de vindecare a rănilor superficiale ale pielii, spre deosebire de persoanele de aceeaşi vârstă şi situaţie economică similară care nu au aceste obligaţii. Acest studiu a fost urmat de un altul, care arăta că vindecarea rănilor la studenţii care urmează să susţină un examen durează cu 40% mai mult decât la studenţii care aşteaptă vacanţa de vară. „Stresul face ravagii prin cortizonul eliberat, acesta fiind un hormon de stres, şi prin adrenalina eliminată”, spune Glaser, directorul secţiei de Cercetare în medicina complementară. Aceşti hormoniprovoacă pierderea echilibrului hematiilor, schimbarea funcţiei lor şi dereglarea sistemului imunitar. Celulele imunitare încep să elimine proteine inflamatorii care, dacă sunt eliminate în cantităţi mici, pot grăbi vindecarea, dar produse în exces, distrug ţesuturi în întreg organismul, crescând riscul apariţiei cancerului, bolilor cardiovasculare, osteoporozelor şi diabetului. „Când Jan şi cu mine am început să lucrăm împreună, nu credeam că vom ajunge la această concluzie, mai spune Glaser, referindu-se la impactul stresului asupra bolilor şi vindecării. Ei bine, o să studiem problema şi, dacă nu vom găsi remediul, ne vom opri. Iată-ne după 20 de ani de cercetări asidue, încă mai muncim în acest domeniu, fiindcă evident merită. De fapt, schimbăm principiile medicale, spune el. Medicii vor începe prin a întreba pacienții ce se întâmplă în vieţile lor când fac boli infecţioase sau cancere, boli metabolice, diabet sau obezitate. Pentru că acum ştim motivul care le afectează vieţile şi cauza producerii acestor boli”.

Primul indiciu, descoperit încă din anii 1900, de către Walter Cannon de la Harvard, arată că stresul nu este doar o mare neplăcere, dar poate nimici organele interne. El a descoperit că atunci când oamenii se simt ameninţaţi, corpul reacţionează neplăcut, prin creşterea presiunii sângelui, a bătăilor inimii, prin crearea de contractări musculare şi prin respiraţie îngreunată. 60 de ani mai târziu, în acelaşi laborator, al lui Cannon, Dr. Herbert Benson a descoperit antidotul stresului: relaxarea.  
În timpul cercetărilor sale, Benson a bănuit dispreţul colegilor săi de la Harvard, aşa că, activitatea sa se desfăşura noaptea, când putea să aducă pacienţi care practicau meditaţia transcendentală. El a descoperit că doar prin simpla gândire, aceştia pot transforma funcţiile corpului. Respiraţia scădea cu 25%, consumul de oxigen scădea cu 17%, tensiunea arterială scădea și ea, iar bătăile inimii erau mai reduse. Dar nu numai meditaţia reduce stresul. Cercetările ulterioare arătau că respiraţia profundă, relaxarea progresivă a muşchilor, hipnoza, imaginaţia ghidată, rugăciunea şi alte tehnici pot îmbunătăţi reacţia de relaxare a corpului.
„Prin extinderea practicii de relaxare a organismului, care s-a dovedit eficientă, orice boală provocată sau care s-a înrăutăţit din cauza stresului, a fost combătută, spune Benson, profesor de medicină la Institutul Medical Harvard. Am descoperit că această practică este de mare ajutor în hipertensiune, anxietate, depresii mici şi mijlocii, furii, nemulţumiri profunde, insomnii, printre multe altele. Oamenii îşi dau seama intuitiv, că a face ceva pentru a-şi calma sistemul nervos îi ajută”, spune el. Un studiu din 2004 bazat pe fonduri federale a dovedit faptul că jumătate dintre americani practică o formă de relaxare, deşi cei mai mulţi nu împărtăşesc acest lucru cu psihologii lor.
„Noi privim sănătatea ca fiind o piramidă triunghiulară , spune Benson. Prima faţă este reprezentată de medicamente, cea de a doua de chirurgie. Trebuie să existe şi o a treia faţă, iar noi am ajuns la concluzia că aceea este grija de sine, care implică elemente ca relaxarea, nutriţia şi exerciţiul”.
Investigaţiile lui Benson în legătură cu efectul placebo, care este diferit de relaxare, l-a adus la concluzia că acesta funcţionează prin accesarea urmelor din memorie care reglează hormonii de stres – proces pe care el îl numeşte „însănătoşire prin memorie”. „Sunt 3 componente ale efectului placebo, spune el. Credinţa şi aşteptările pacientului, credinţa şi aşteptările fizioterapeutului şi credinţele şi aşteptările care reies din relaţia celor doi. Când cei doi sunt pe acelaşi plan, ies la iveală capacităţi de vindecare extraordinare. Dacă te consideri în stadiul de vindecare, există deseori posibilitatea să fii deja vindecat. Ar putea fi acesta răspunsul la toate bolile? Desigur că nu. Dar foarte multe medicamente îşi fac probabil efectul datorită efectului placebo”.

Intervenţiile psihologilor pot îmbunătăţi vindecarea, dar oare pot ele prelungi vieţile pacienţilor foarte bolnavi? Acest lucru rămâne foarte controversat, în ciuda faptului că studiile făcute pe acest domeniu arată un efect pozitiv al psihologiei în medicină. Alastair J. Cunningham, de la Institutul de Cancer din Ontario a descoperit faptul că pacienţii bolnavi de cancer care încă mai sperau la vindecare trăiau mai mult decât cei care erau în acelaşi stadiu al bolii dar erau copleșiți de stres şi depresie. „Avem dovezi care ne arată faptul că atunci când oamenii se implică mai mult în a se ajuta pe ei înşişi, îşi cresc de fapt rata de viaţă, spune Cunningham. Dar nu există nici o garanţie că aceste lucruri se întâmplă cu adevărat”. 

Dacă stresul produce schimbări chimice dăunătoare corpului în creier, poate fericirea produce schimbări benefice? Această întrebare a fost scopul carierei lui Lee Berk, profesor asociat de promovare a sănătăţii şi educaţiei la Universitatea Loma Linda din Los Angeles. Determinat fiind de cercetările lui anterioare, care susţineau că râsul la comedii îl ajutau să evite boli care afectau sistemul imunitar, Berk a descoperit că râsul, ca şi exerciţiul, muzica şi meditaţia, cresc nivelul de endorfină a corpului. Endorfina, care este de fapt morfină produsă de corpul uman, este o substanţă care ne reglează starea de zi cu zi şi reduce hormonii de stres. „Face ca ritmul cardiac să fie mai lent, scade presiunea sângelui şi reduce ritmul respirator, astfel încât să nu fii nevoit să respiri cadenţat, spune Berk. Se instalează în celulele sistemului imunitar şi produce schimbări benefice”.
Studiul lui Berk în legătură cu pacienţii care au suferit primul lor atac de cord, arată faptul că cei care se uită la o comedie jumătate de oră pe zi sunt în mod semnificativ mai puţin predispuşi la un al doilea atac de cord, în comparaţie cu cei cărora nu le-a fost recomandat tratamentul prin umor. El spune de asemenea că şi dacă am impregna pilulele cu bucurie, din cauza efectelor pe care le-ar produce, tot ar trebui să cerem aprobarea guvernului.

GÂNDUL CARE VINDECĂ
(articol apărut în „Revista misterelor”)



Doctor în medicină și psihiatru la Sinai Medical Center din New York, dr. Gerald Epstein este un pionier al folosirii vizualizării creatoare ca tratament. De aproape 30 de ani, el s-a dedicat exclusiv dezvoltării acestor metode neobișnuite de vindecare și a dobândit o reputație internațională. Dr. Epstein relatează: „Unul din prietenii mei suferea de gripă. I-am prescris „Fluviul vieții”, un exercițiu util oricui pentru a scăpa de o banală răceală. I-am recomandat prietenului să facă acest exercițiu din 3 în 3 ore, timp de 3-5 minute, până la dispariția răcelii. Două zile mai târziu, prietenul mi-a spus că a făcut exercițiul o zi întreagă, după care și-a revenit complet”. Simplă coincidență, vor spune unii sceptici. Cum ar putea oare niște imagini mentale de râuri și lumină să aibă vreun efect asupra elementelor fiziologice care declanșează o răceală? De altfel, răceala nu trece oare singură? Experiența de peste 15 ani a dr. Epstein arata însă că exercițiile lui de vizualizare au vindecat o serie întreagă de afecțiuni, majoritatea mult mai grave decât o răceală.

Pacientul devine propriul lui medic

Au fost puse la punct exerciții de imaginație creatoare pentru diferite tipuri de afecțiuni, crize și boli, care și-au dovedit eficacitatea în cazul tuturor persoanelor care au recurs la ele. Pentru a învăța să ne folosim imaginația creatoare nu avem nevoie nici de studiu îndelungat, nici de profesor.
Să luăm de exemplu cazul unei paciente care și-a fracturat încheietura mâinii. Ea a primit îngrijirile unui ortoped, care i-a explicat că osul respectiv are nevoie de 3 luni pentru a se suda. Diagnosticul a fost confirmat, la puțin timp după aceea, de un al doilea specialist. Acestei paciente i s-a recomandat să-și accelereze vindecarea prin tehnica numită „țeserea măduvei”:
„Închideți ochii. Expirați profund de trei ori și creați-vă o imagine mentala a extremităților oaselor bolnave. Vizualizați că extremitățile se ating reciproc. Simțiți cum măduva circulă de la o extremitate la alta. Vizualizați că măduva se afla într-un tub de lumină albastră, care se scurge prin vasele sanguine, cu arteriolele aflate într-o mișcare de du-te-vino între cele două extremități, țesând o rețea ce le apropie. Procesul continuă astfel, până când nu va mai exista nici cea mai mică urmă de fractură. Acum osul este din nou intact. Deschideți ochii”.
Pacienta a fost sfătuită să repete exercițiul din 3 în 3 ore, câte 3 minute. Astfel, ar fi trebuit să obțină rezultate semnificative într-o săptămână sau două. Ea s-a dus acasă și a urmat întocmai sfatul medicului psihiatru. Trei săptămâni mai târziu, a mers din nou la medicul ortoped pentru control și acesta a constatat că osul era complet vindecat. El a fost atât de uluit, încât a mai verificat o dată primele radiografii, care i-au confirmat diagnosticul: conform cu ceea ce știa din proprie experiență, acest gen de fractură necesita în mod normal 3 luni de așteptare pentru ca osul să se refacă! Era incredibil! Ieșind din cabinetul medicului ortoped, pacienta radia, pur și simplu, de bucurie!

Imaginile mentale sunt la fel de reale ca și emoțiile noastre

Să vizualizăm, să lucrăm asupra unei imagini este un procedeu foarte simplu: înseamnă să găsim, să descoperim sau să creăm o imagine mentală, o formă-gând. Aceste forme imaginate, dar cu toate acestea reale, posedă toate caracteristicile obiectelor, incidentelor sau situațiilor pe care le întâlnim zi de zi în realitate. Diferența costă în faptul că, spre deosebire de obiectele percepute în starea de veghe, ele nu au o formă fizică, substanțială. Totuși, aceste imagini mentale posedă o energie proprie. Ne putem gândi la aceste imagini ca la niște copii mentale. Noi le dăm naștere, pentru ca ele să acționeze în numele nostru ca niște agenți vindecători și pentru ca, grație energiei lor, să stimuleze chiar ele procesul de vindecare. Descoperind sau creând aceste imagini, ne angajăm într-un proces plin de semnificații. Imaginile sunt la fel de reale ca și emoțiile noastre, la fel de pline de sensuri ca și visele noastre nocturne. Evident, ceea ce noi creăm este o realitate subiectivă, dar dotată cu puterea de a ne afecta corpul fizic și de a ne revela anumite aspecte referitoare la propria noastră personalitate.
Pregătirea mintii pentru munca de vizualizare vindecătoare cuprinde patru aspecte principale. Primele două constituie punctul de plecare al întregii operări asupra imaginii. Aceste elemente au fost numite de dr. Epstein intenție șiliniștire. Celelalte două fac parte din experiența de operare asupra imaginii ca atare. Ele au fost numite purificare șitransformare.
Intenția este o voință dirijată. Puterea imaginației este legată în mod direct de intenție (acțiunea mentală care canalizează atenția și acțiunile noastre). Toata lumea știe ce este intenția: „Am intenția să plec în concediu luna viitoare”, spunem noi, și ne facem programul în funcție de aceasta. Intenția ne ghidează în toate faptele noastre, fie ele importante sau nesemnificative. Care este însă legătura ei cu vizualizarea vindecătoare? Când facem un exercițiu asupra imaginii, vom începe întotdeauna prin a ne defini și clarifica intențiile (ce vrem să realizăm prin acest exercițiu). Dacă, de exemplu, dorim să ne vindecăm o fractură, înainte de a începe, va trebuie să ne spunem că ne vom lipi osul la loc, cum a fost. Este ca și cum ne-am da nouă înșine o instrucțiune interioară.
Intenția este o voință dirijată. Ea este esențială în munca de autovindecare, generată de imagini. Folosindu-ne imaginația, ne dirijăm voința către interior, ca să ne aducă o sănătate mai bună și o viață mai frumoasă. Vom deveni astfel stăpânii propriei noastre vieți.

Liniștirea minții dă claritate imaginilor

Aspectul interior al liniștirii este relaxarea. Exercițiul descris anterior începea, așa cum probabil ați remarcat, printr-o expirație profundă. A expira profund de câteva ori, în funcție de caz, este suficient pentru a obține gradul de relaxare necesar. O relaxare prea profundă nu este recomandată aici. De fapt, ea riscă să ne adoarmă conștiința sau chiar să ne adoarmă de-a binelea, făcându-ne în orice caz mai puțin sensibili la experiența imaginii. Aici, scopul nu este relaxarea în sine, ci producerea anumitor imagini, care să fie apoi rememorate. Atenția este o stare de spirit indispensabilă, iar activitatea imaginativă în sine amplifică atenția.

Purificarea - cheia unei sănătăți perfecte

Cele mai străvechi procedee medicale cunoscute cuprindeau purificări. Medicii egipteni, precum și cei din numeroase alte culturi străvechi din Orient și din Occident, considerau baia drept o necesitate a vindecării. Romanii erau celebri pentru termele lor și pentru tehnicile de purificare din zonele bogate în izvoare cu apă termală. Purificarea generează senzația de a fi scăpat de povară, senzație pe care cei mai mulți dintre noi o avem atunci când facem o baie sau un duș. Experiența clinică confirmă semnificațiile interioare ale purificării. Bineînțeles, purificarea necesară în cadrul operării asupra imaginii este mai mult decât o purificare fizică. A fi sănătos înseamnă a fi „pur”, în toate accepțiunile acestui termen. Din punct de vedere moral, trebuie să ne întrebăm dacă suntem puri în relațiile cu ceilalți. Mulți oameni cred că sănătatea le este dată prin naștere. Totuși, ei greșesc dacă nu sesizează relația dintre boală și un comportament lipsit de scrupule, care induce în subconștient stări de culpabilitate și de auto-pedepsire, chiar dacă aparent se simt foarte bine și acțiunile lor „impure” nu le apasă conștiința. Expresia „corpul nu minte” se aplică atât sănătății morale și etice, cât și obiceiurilor noastre alimentare, exercițiilor fizice sau atitudinii față de muncă. Toate erorile noastre morale se înregistrează în corpul nostru și pot avea o influență nefastă asupra stării noastre mentale și fizice.
Pentru a ne vindeca, trebuie să începem prin a ne purifica acțiunile. Aceasta face parte din acțiunea conștientă, care precede deschiderea ochiului interior și se integrează în decizia de a ne privi pe noi înșine în interior și de a fi deschiși față de ceea ce corpul și simțurile ne transmit. Utilizând imagini, ne putem debarasa de iluziile noastre, putem înceta să ne negăm slăbiciunile și ne punem într-o nouă lumină comportamentul distructiv. Atunci, putem face față bolii și ne putem îngriji singuri. Purificarea face parte din procesul de vindecare, ambele creând un nou spațiu, care va permite apariția unor atitudini sănătoase, destinate regăsirii unei personalități pozitive.

Transformarea începe din interior

Ce înseamnă de fapt afirmația că transformarea face parte din procesul de vindecare prin vizualizare? Fizica cuantică modernă și tradiția taoistă afirmă la unison că experiența subiectivă a timpului, viziunea noastră limitată asupra realității, e de fapt un flux continuu al unei transformări neîncetate. Medicina chineză tradițională se bazează pe principiul că boala e sinonimă cu un blocaj al curentului vital. Cu alte cuvinte, ea nu este decât o rezistență opusă naturii mișcătoare a lucrurilor.
Ne cramponăm de multe ori de ceea ce considerăm a fi „o situație ideală” și, prin aceasta, ne blocăm și ne opunem eventualității durerii sau absenței plăcerii, astfel încât, până la urmă ne aruncăm orbește chiar în brațele durerii pe care voiam s-o evitam. Este logic ca cramponarea de o stare efemeră, considerată în mod absurd ca fiind permanentă, să ducă la suferință. De cele mai multe ori, această suferință ia forma bolii. Operarea asupra imaginii și fuziunea în curentul evolutiv sunt două aspecte strâns legate. Nici o vindecare nu se va realiza la cei care se mulțumesc să modifice numai împrejurările exterioare ale vieții lor, fără să se schimbe și în interior.
Munca de vizualizare asupra corpului și a minții constituie un prim pas către eliberare, pentru a deveni oameni adevărați, trăind în armonie cu principiul universal al transformării. Evitând formele încremenite ale aparenței și ale bunurilor materiale, imaginația ne ajută să respingem comportamentul și atitudinea care dăunează sănătății noastre.
Intenția, liniștirea, purificarea și transformarea sunt componentele necesare în procesul vindecării. Numai experiența practică pe propria dumneavoastră persoană poate demonstra valoarea și eficacitatea metodelor de vindecare prin vizualizare creatoare.

Sursa: 
http://articles.chicagotribune.com/2006-08-27/features/0608270362_1_mind-body-placebo-effect-psychologists

Sursa: frumoasaverde.blogspot.ro

MANANCA MAI PUTIN !!!


Te-ai întrebat vreodată ce alte avantaje ai putea avea, dincolo de scăderea în greutate, dacă ai mânca mai puțin? Adevărul e că a mânca mai puțin îți poate schimba viața în multe alte feluri, pe lângă faptul că vei arăta mult mai bine. Specialiștii moderni în nutriție ne explică ce minuni poate face organismul nostru pentru noi, dacă-i dăm răgazul să se ocupe și de altceva, în afară de procesarea alimentelor. Iată câteva dintre acestea, care merită luate în considerare:


Mănâncă mai puțin ca să rămâi tânăr

Alimentele sărace în calorii sunt benefice pentru hormonii noștri. Concret, asta înseamnă să mâncăm mai puțină mâncare grasă sau prăjită în grăsimi. Colesterolul introdus în organism prin hrană are un impact negativ asupra hormonilor noștri sexuali și reproductivi. Acești hormoni sunt cei care ne dau vigoarea, vitalitatea și aspectul tineresc. Dacă corpul nostru și-ar risipi mai puțină energie pentru digerarea hranei și înlăturarea toxinelor, celulele ar avea mai mult timp să-și îndeplinească funcția de reparare. Printre altele, asta înseamnă să le acordăm timpul necesar pentru a ne proteja pielea împotriva îmbătrânirii, cauzată de radicalii liberi și pentru a genera țesuturi noi, mai ferme. Așadar, mâncând mai puțin, ne creștem șansele de a arăta tineri mai multă vreme.

Mănâncă mai puțin ca să ai mai multă energie

A mânca mai puțin înseamnă un aport mai mic de calorii. Corpul trebuie să proceseze cu grijă fiecare îmbucătură pe care o băgăm în gură. Procesul de digestie este axat pe maximizarea absorbției de nutrienți și pe depozitarea caloriilor inutile, sub formă de grăsime. Astfel, odată ce-i reducem munca de depozitare, ne creștem rata metabolică. Și aceasta se reflectă direct în calitatea vieții. Ne vom simți mai plini de energie pe parcursul zilei, mai alerți, mai capabili să gândim limpede și să ne îndeplinim sarcinile zilnice.

Mănâncă mai puțin ca să devii mai deștept

Cercetătorii în domeniul nutriției umane din întreaga lume au demonstrat prin studii repetate o legătură directă între aportul redus de hrană și îmbunătățirea performanțelor creierului – creșterea abilităților cognitive și a coeficientului de inteligență. De fapt, în multe culturi vechi de mii de ani de pe glob se practică reducerea la minimum a hranei zilnice pentru ascuțirea minții. Acest concept conține un mare adevăr. Oamenii de știință moderni au stabilit prin experimente pe grupuri de voluntari că mâncatul de porții mai mici la intervale regulate crește abilitățile de învățare și memorare, spre deosebire de obiceiul larg răspândit azi de a mânca mese bogate, la intervale mari. Concluzia logică: Cu cât mănânci mai mult, cu atât îți crești șansele să te prostești...

Mănâncă mai puțin ca să nu te îmbolnăvești

Poate nu ne dăm seama, dar o mulțime din bolile de care suferim sunt rezultatul inflamațiilor din corp. Asta înseamnă că ele n-au apărut dintr-o cauză externă, cum ar fi o infecție. Inflamațiile se întâmplă atunci când corpul nu mai este capabil să scape de toxinele introduse odată cu mâncarea. Această reținere de toxine se petrece cel mai adesea atunci când mâncăm mult. Sistemul digestiv realizează un proces complex, ce include trecerea hranei prin tractul gastrointestinal, cu participarea multor alte organe. Când acest sistem este stresat, mișcarea hranei digerate este accelerată, fapt care nu mai permite organismului să filtreze toxinele așa cum trebuie. Așa se face că toxinele sunt eliberate înapoi, în fluxul sanguin, inducând boli. Puterea sistemului nostru imunitar este amenințată direct, ceea ce ne face mai susceptibili de a căpăta boli a căror cauză nu poate fi depistată.

Mănâncă mai puțin ca să devii un om mai bogat și un cetățean mai responsabil

Din punct de vedere al stilului de viață, a mânca mai puțin are nenumărate avantaje. În primul rând, mâncând mai puțin, practic, cheltuielile zilnice se reduc simțitor. Să nu pierdem din vedere că an de an, alimentele sunt tot mai scumpe. Să ne gândim puțin de câte ori n-am fost tentați să mâncăm în oraș, de cele mai multe ori preparate de fast-food, numai pentru că miroseau îmbietor, dar care ne-au produs în scurt timp și mai multă foame. Sau de câte ori n-am ieșit în oraș cu prietenii și am luat masa împreună la un restaurant, nu neapărat pentru că ne era foame, ci mai degrabă ca formă de socializare. N-ar fi rău să începem să ne reconsiderăm obiceiurile și să ne folosim banii mai înțelept. La urma urmei, sunt bani munciți, nu picați din cer. În al doilea rând, a mânca mai puțin înseamnă a contribui la reducerea emisiilor de carbon în atmosferă. Înseamnă mai puține păduri defrișate și mai puține animale chinuite și ucise. A mânca mai puțin înseamnă a afecta mai puțin această minunată planetă vie, de care ar trebui să se bucure și urmașii noștri, și urmașii urmașilor noștri...

Începe să mănânci mai puțin chiar de azi. Începutul de an este cel mai bun moment să te hotărăști.

Drunvalo Melchizedek - Combinații de alimente, exerciții, spiritualitate (RO)


Sursa: http://frumoasaverde.blogspot.ro

Promisiunile de dupa sarbatori


5…4…3…2…1…La multi ani!

“Fiecare calatorie de o mie de mile incepe cu primul pas.” Noaptea trecerii dintre ani, de regula, este noaptea promisiunilor, a dorintelor, a urarilor, Primele zile din an continua in acelasi context si, incet, incet lucrurile incep sa intre pe un fagas normal. Starea interioara de promisiuni si hotarari   se evapora direct proportional cu ceasurile care trec de la schimbarea anului.
“Dupa sarbatori trec la o alimentatie sanatoasa. Dupa sarbatori ma las de fumat. Dupa sarbatori incep o cura de slabire. Dupa sarbatori fac o schimbare majora in viata mea.” Sunt  vorbe pe care le auzim la fiecare Revelion.
Ne intalnim la doua, trei luni si toate aceste hotarari au ramas….undeva, agatate in timp, ca niste agrafe care prind un lucru important. Trecerea de la gand la fapta presupune actiune. Din pacate…moda e o nebunie, iar nebunia e la moda.
Pentru ca asa e moda acum, de sarbatori mai mult decat oricand, multi sunt cei care-si umplu stomacul cu tot felul de mancaruri complicate care duc la stari de balonare, greata  colite si entero-colite.
Masa trebuie sa colcaie de tot felul de preparate multe si bogate…altfel apetitul este strict compromis. Dimineata se intreaba cu priviri mirate in oglinda “oare de ce nu am putut dormi?’ A manca din necesitate e una…, dar a manca mai mult decat poate procesa organismul este cu totul altceva.
O placinta usoara si simpla este buna la desert, dar o a doua bucata, a treia bucata pentru a stavili acea pofta interminabila care vine din interior si inseamna placerea gustului si greutatea stomacului. Ispita este prea mare si atunci adauga  deja o povara in plus asupra propriului stomac. Tot ce inseamna creme, lapte, budinci vor da nastere la fermentatie si in punctele slabe ale organismului se va vedea foarte repede acest lucru.

Un crampei de Tv

Am vazut astazi de dimineata, pe unul din posturile Tv, un film cu un fermier care si-a transformat un purcel in caine pazitor la oi. Printr-un limbaj necunoscut oamenilor, animalele toate se intelegeau si au reusit sa-si convinga stapanul sa participe cu purcelul la un concurs cu traditie in paza oilor. Era un stadion intreg care- l compatimea si pe purcel si pe fermier. Neincrederea si  ironia era pe chipul tuturor.
Purcelul… prin comunicare a reusit sa conduca oile in locul stabilit de concurs, obtinand maximul de punctaj, ceea ce nu reusise nici un caine din cei inscrisi la concurs. Tot stadionul a sarit in sus de bucurie, toata neincrederea s-a transformat in”am stiut eu ca asa va fi”, dar propozitia cu care s-a incheiat filmul a fost magistrala:“orice vis devine realitate daca crezi in el si actionezi in aceeasi directie, indiferent ce gandesc cei din jurul tau”

O lume plina de afaceri

Nu am ascuns si recunosc asta, sunt o fire emotiva, unde sunt emotii exista dorinte, visuri si inerent sunt si impliniri atata timp cat actionam in   aceeasi directie. Toate aceste zile cand am fost mai mult in preajma stirilor, in preajma televizorului… am auzit de restaurante care au gatit caini… pisici, am auzit stiri cu tot felul de prostii gasite in mezeluri, nemaivorbind de acel 2% carne… restul fiind sorlic, tendoane, grasime si aditivi, am auzit stiri cu fructe injectate, cu branza dusa la analiza care numai branza nu era, cu semipreparate care contineau un produs diferit de ceea ce era scris pe eticheta.
Lumea in care traim s-a transformat mult in ultimii 20 ani in detrimentul sanatatii noastre. Alimentele nu mai sunt ceea ce au fost. Setea de castig, de vanzare, a transformat absolut orice intr-o afacere. Orice vis incepe cu primul pas, numai daca vrei sa fi sanatos. Primul pas consta in a te informa despre ceea ce cumperi, ceea ce vrei sa consumi, despre modul cum acestea actioneaza asupra organismului tau.Nu este un cerc vicios din care nu exista iesire. Actiunea este pasul doi, ordinea vis, informare, actiune este valabila pentru reusita in orice directie, domeniu.
Promisiunea mea pentru tine este ca voi continua sa aduc sub ochii tai lucruri interesante din lumea si caietul bunicii, mici crampeie de viata, dar care pot insemna, pe o perioada lunga de timp,… bucurie si sanatate.
Cu sanatate pentru tine
 CherryLady pe Facebook
Sursa: http://remediesnaturist.com

7 tradiţii de Bobotează care îți aduc noroc tot anul. Vezi care sunt!




7 tradiţii de Bobotează care îți aduc noroc tot anul. Vezi care sunt!
Anual, pe data de 6 ianuarie, sărbătorim botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. La fel ca în cazul tuturor celorlalte sărbători de peste an, şi de Bobotează creştinii ortodocşi respectă anumite tradiţii şi obiceiuri păstrate din generaţie în generaţie. Eşti curioasă cum poţi aduce bunăstarea în casă şi cum te poţi feri de necazuri în anul care vine? Iată câteva dintre cele mai importante tradiţii de Bobotează.

1. Fetele nemăritate îşi visează ursitul

În ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, fetele nemăritate care vor să îşi afle ursitul leagă un fir roşu de mătase şi o crenguţă de busuioc sfinţit la degetul inelar şi pun o altă crenguţă de busuioc sub pernă. Se spune că bărbatul pe care îl visează le este predestinat.

Pentru ca ritualul să aibă efect, este bine ca fetele nemăritate să ţină post şi să spună rugăciuni în ajunul Bobotezei.

2. Femeile nu spală rufe

O altă tradiţie de Bobotează spune că în această zi sfântă, precum şi în următoarele 7, femeile nu au voie să spele rufe, pentru a nu atrage necazuri în familie. De Bobotează, preoţii sfinţesc apele şi împart agheasmă credincioşilor, iar spălarea hainelor murdare ar însemna spurcarea apei.

3. Femeile care iau agheasmă se vindecă de sterilitate

Potrivit tradiţiei, femeile care nu pot avea copii trebuie să bea agheasmă de la Bobotează pentru a se vindeca de sterilitate, întrucât apa sfinţită are puteri tămăduitoare.

4. Credincioşii nu dau bani cu împrumut

De Bobotează, se spune că nu este bine să dai bani cu împrumut, întrucât aşa vei face tot anul şi rişti să atragi paguba materială în casă. Bătrânii spun că în această zi de sărbatoare este bine să te fereşti de orice împrumut, fie că dai, fie că iei.

5. Credincioşii pregatesc o masă îmbelşugată

La fel ca de Crăciun, şi de Bobotează este musai ca masa să fie îmbelşugată. În ajunul Bobotezei, gospodinele pregătesc 12 feluri de mâncare, pentru a avea masă bogată tot anul. Coliva, bobul fiert, fiertura de prune, sarmalele umplute cu crupe, "urechiuşele babei" (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borşul de peşte, peştele prăjit, plăcintele de post umplute cu tocătură de varză acră şi plăcintele cu mac nu trebuie să lipsească de pe masă în ziua de Bobotează.

6. Credincioşii nu mănâncă până ce alimentele nu sunt sfinţite

Conform tradiţiei, de Bobotează nimeni nu mănâncă bucatele preparate până ce preotul nu vine să sfinţească locuinţa şi mâncarea. În această zi, este bine ca fiecare persoană să strige "Chiralesa", care în limba neo-greacă înseamnă "Doamne, miluieşte". Odata ce strigă cuvântul, se spune că persoana respectivă capătă puteri şi este ferită de rele până la Sfântul Andrei (30 noiembrie).

7. Credincioşii beau agheasmă pentru a fi sănătoşi tot anul

Se spune că persoanele care vor să fie ferite de boli tot anul trebuie să bea agheasmă in fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de 8 zile de la Bobotează şi în zilele de sărbătoare şi de post. Despre agheasmă se spune că poate ameliora durerile şi poate vindeca anumite boli grave, dacă bolnavul crede în puterea ei tămăduitoare.

Sursa: www.eva.ro
Sursa: sfatuitoarea.blogspot.ro

vineri, 4 ianuarie 2013


Evolutie - Calatoria ta

2013 – Primul An al Noului Pamant


 

Traducere Diana Rus
11 Noiembrie 2012
 
Noul mesaj transmis de Lordul(Arhanghel) Metatron prin via James Tyberonn

Magnificul Inceput
Salutari Maestrilor!

Va invaluim pe toti si pe fiecare dintre voi cu energie de hranire si cu campul imputernicirii de sine, pentru ca fiecare dintre voi este cu adevarat Maestru pe calea sa catre Ascensiune. Este scopul nostru sa va oferim inspiratie si claritate, insa, intr-adevar, este o data si pentru totdeauna necesar ca VOI, ca si FIINTE sacre si suverane, sa practicati discernamantul cu aceasta si cu orice alt mesaj "canalizat". Vom incepe acest mesaj referitor la 2013, un an cu adevarat de bun augur, prin a ne adresa fricilor pe care multi dintre voi le pot avea. va vom spune pentru inceput ca Ascensiunea Planete va avea loc cu adevarat. Voi ati facut ca lucrurile sa se intample in acest fel. Insa ne dorim sa clarificam ca aceasta este absolvirea Planetei Pamant, o extindere in care a avut loc, in cele 12 Dimensiuni.

Lunga numaratoare calendaristica

Multi dintre cercetattorii vostri Mayasi au cautat sa inteleaga ce implica data de 21 Decembrie 2012 a lungului calendar. Ei s-au intrebat daca s-ar putea sa fi fost scris nu de catre Maya, ci de catre "Dumnezeii Natiunii lor Stelare". Unii au fost tematori ca aceasta va implica un sfarsit cataclismic al planetei. Altii ar putea simti ca marcheaza data de "Intoarcere a Zeilor Stelari", si implicit in unele dintre textele Mayase pastrate. Va vom spune ca Ascensiunea este un nou inceput. Si in 2013, Pamantul este in noul format care va permite "Reintoarcerea" prezisa. Insa mult discutatul "Contact" nu va avea loc in modul 3D la care v-ati putea gandi. Mai degraba va fi abilitatea umana de a se ridica lucid, de a ascensiona in mod constient in dimensiuni mai inalte. In acest fel va avea loc contactul. Nu mai este deloc o planeta in care profesorii binevoitori vor trebui sa se manifeste tri-dimensiune pentru a asista. Noul Pamant poarta acum o matrice prin Reteaua Cristalina care va permite umanitatii sa fie mult mai constienta de adevarata lor natura din cadrul multidimensionalitatii. Se va intampla. Si facand aceasta, veti deveni constienti de faptul ca VOI sunteti aceia pe care i-ati asteptat!!! Totul in Timp Va mai dura cativa ani.

Insa va incepe in 2013. Dupa cum v-am ami spus inainte, Ascensiunea in masa a Umanitatii are loc in timp de 300 de ani! Si, intr-adevar, se va intampla si acest lucru, insa este absolut Ascensiunea Pamantului cea care permite Ascensiunea Umanitatii. Toate la timpul lor, totul se va intampla in timp util. In consecinta, acum, marea majoritate a populatiei nu va vedea o schimbare imediata pe Pamant.

Se vor trezi pe 22 Decembrie 2012 si vor spune, "Care a fost marea scofala?" Chiar si aceia dintre voi aflati pe cale nu vor vedea shimbari imediate ca au avut loc. Va rugam cu caldura sa priviti lumea din jurul vostru pentru doar un moment. Ce vedeti? Punctele de vedere ale media inca raporteaza razboi, crime, dezastre si prevad colapsuri economice. Si ceea ce este difuzat este ceea ce se vede in 3D. Ceasta este adesea plin de tristete si suferinta, nu-i asa? Profetii apocaliptici sunt in mare viteza pe acest subiect, nu-i asa? Multi dintre speculantii 3D se afla pe un teren fertil in mod particular, pe aceasta scena, generand frica urmatoarelor colisiuni ale cometelor, asteroizilor, cutremurelor de pamant, cataclismelor inversarii polilor si prabusirii economice. Indiferent ca acesti raspanditori recunosc acest lucru sau nu, ei se hranesc pe seama fricii pe care o genereaza. Maestrilor, intotdeauna au existat si continua sa existe raspanditori pe planeta, aceia care prezic tristetea si moartea si trasnmit avertismente de frica. Ceea ce nu se recunoaste este faptul ca, chiar si aceia care par a fi inradacinati in negativism, servesc un scop al dualitatii si in mod sigur o privire rapida in jurul globului ar putea parea justificarea atitudinii lor. Insa va spunem ca este energia veche. Si nu este rolul Spiritului acela de a va spune la nesfarsit sa nu renuntati la speranta sau sa nu renuntati la liberul vostru arbitru. Mesajul nostru este acela de a va spune despre Divinitatea voastra si de a va spune doar ca simplu fapt, ca si punct al adevarului, ca planeta se afla acum pe varful " Anului Unu al Noului Pamant". Intr-adevar, umanitatea o va urma si in timp rapid, va Ascende si ea. Va aflati in mod absolut pe drumul cel bun, ca acest lucru sa se intample. Asa ca, dragilor, va spunem din nou ca Ascensiunea Planetei se va intampla si Umanitatea o va face si ea, de asemenea. Chiar daca multi dintre oameni nu recunosc acest lucru in constiinta 3D, Pamantul s-a schimbat cu adevarat, absolvind gradat noua paradigma. Asa ca este timpul sa ne eliberam de vechile energii ale FRICII. Profetiile osandei, dezastrele Cataclismelor Globale NU vor avea loc. Economia nu va cadea in haos. La ce ar sevi asta? Nu aceasta este calea in Noua Planeta.

Va asiguram ca in 2013 va rasari un nou soare si este, intr-adevar, soarele schimbarii. Aduce lumina magnificului Pamant Nou. Si, Dragilor, nu vrem sa spunem magnific. In aceasta noua era este, acest lucru este in sarcina cautattorilor sa proiecteze bucurie, sa proiecteze lumina, pentru ca in extinderea Armonicilor Cristaline este amplificat fiecare foton al luminii mentale pe care il proiectati. Si acest lucru se intampla mult mai rapid in Noua Energie. Asa ca rolurile voastre sunt duse catre o noua bunavointa pe masura ce cresc puterile voastre de creatie. Asa ca discutam in mod specific despre 2013!
 
2013: Anul Unu al Noului Pamant 2013 este un an incredibil de important din multe puncte de vedere chiar mai mult decat 2012. Multi dintre s-ar putea sa fi simtit anul 2012 ca fiind apogeul si ceea ce urmeaza este anti-climatic. Dragilor, munca voastra de-abia acum incepe! Si va spunem ca 2013 aduce provocari si sarcini cu care ati fost cu totii de acord sa le inepliniti, prin contractele voastre de suflet. 2013 este un nou inceput, in toate sensurile. Insa nu este timpul sa va culcati pe lauri. Noul Pamant contine in interior propriul curs al secventelor lineare, punctele de intersectie multidimensionale si portile de timp. De fapt, este vorba despre punctele de consolidare ale timpului colector care a permis Ascensiunii sa aiba loc. Aceste puncte sunt porti prin care au intrat multi dintre voi care sunt calatori din viitor, Siriusieni-Pleiadieni-Navigatori Arcturieni si Purtatori de Coduri au intrat prin aceste portaluri pentru a se afla pe planeta pentru Ascensiune. Si in multe feluri, misiunile voastre de-abia au inceput. Atunci, 2013 este o perioada pentru ca purtatorii de coduri sa inceapa sa impleteasca aceste puncte impreuna, intr-o modalitate de la emisferic la global. De o importanta particulara este ca acesti Purtatori de Coduri sa amestece energiile a ceea ce este denumita ca fiind emifera nordica cu emisfera sudica. Anumite culmi cheie din sud, cum ar fi Patagonia, Uluru, Islanda de Est si Kilimanjaro vor fi ancorate la Noul Firmament de-a lungul anilor urmatori.

Aceia dintre voi care ati servit ca si Purtatori de Coduri ale pre-Ascensiunii, veti fi chemati sa va asumati un mare rol de conectare a punctelor cheie pentru sporirea Noului Firmament. The New Firmament Begins in 2013

Desavarsirea Grilei Cristaline pe data de 12-12-12 va spori formarea Noului Firmament. Noul Firmament este de o vitala importanta pentru Ascensiunea umanitatii si este, cu adevarat, o extensie a retelei complete.

Anumite puncte de pe planeta vaostra au energii rare care le permit sa fie puncte de conexiune. Newgrange este unul dintre acestea, Islanda de Este este altul. Ambele sunt multifatetate, puncte de rete multidimensionala. Ambele sunt Portaluri care transcend dimensiunile si timpul. Ambele au fost conectate direct la punctele speciale ale penta-dodecaedrului dublu stelat al Retelei Cristaline 144. Acestea au fost remodelate sa se conecteze direct la Noul Firmament care isi incepe formarea spontan, imediat dupa desavarsirea din 12-12-12 si renasterea (repornirea) din 21 Decembrie 2012.

Este important de notat faptul ca procesul de ascensiune are loc la data de 12-12-12.

 Data de 12-12-12 permite ca energia Cristalina sa se manifeste in Noul Pamant. Permite noului ADN al planetei sa se racordeze in campul cristalin, sa se conecteze la Noua Retea si sa se contopeasca cu "Reteaua Umana". Toate acestea se intampla la orele 12:12 in data de 12-12-12. O repornire are loc atunci si permite ca "nasterea Noului Pamant" sa aiba loc la data de 21 Decembrie 2012. Atunci incepe noua munca. Noul Firmament V-am vorbit mai devreme despre nasterea noului Firmament (Intindere) Planetar. Acesta se va exterioriza ca doua benzi eliptice de arcuri frecventiale iridiscente care vor inconjura Pamantul, asa cum a facut cu eoni in urma. Unul dintre acestea este un inalt rafinat Electro-Magnetic in sinergie rezonanta si emite o nuanta aurie. Celalalt este Cristalin si emite o culoare stralucitor de platina. Acestea se vor invarti deasupra dublului penta-dodecaedru 144 al retelei 144. In termeni inalt tehnici, firmamentul va indeplini functia de transducere a oscilatiilor frecventei supra-cristaline intr-o retragere piezoelectrica de interfata a retelei, aceasta permitand integrarea circuitului complet a energiilor gamma-cristaline ale Campului Unificat din Tula, Marele Soare Central.

In termeni mult mai clari, firmamentul va transforma valuri puternice de energie celesta intr-o forma benevolenta care poate fi mai usor primita pe Planul Terestru. Ca sa spunem asa, firmamentul este un enorm transformator si val protector! Va "lustrui" energetic si va forma pe mai depate si va rafina energiile celeste in aplicarea acestora in dimensiunea a 12-a a Pamantului. Cele doua benzi eliptice vor crea un camp de frecventa OM. Ele vor straluci pe cerul noptilor din 2038, aparand cumva similar cu Aurora Boreala.

Acum, faza initiala de ancorare a Noului Firmament va incepe cu ocazia Echinoctiului din Martie, 2013. Atunci va avea loc o deschidere a catorva vectori cheie, inclusiv Islanda de Est si Patagonia (la cheia de latitudine 51). Ambii vor primi descarcari de coduri ale unitatilor de constiinta, numite Akash. Acestea activeaza descarcari de lumina-energie si structuri in emisfera sudica in 2013. Multi vor fi aceia care vor fi atrasi sa le ancoreze.

Emisari ai Noului Pamant

Dupa cum v-am explicat mai devreme, exista un numar mare de suflete care au ales sa vina pe Pamant in acest timp, din dimensiuni de dincolo de a cincea, atat din viitorul Pamantului, cat si din viitorul lumilor inalt dimensionale, cu scopuri care vor fi mult mai bine intelese de catre voi in 2013. Voi sunteti cu adevarat Emisari ai Luminii Cristaline, Ambasadori ai Iubirii. V-ati intors din viitor, in termenii vostri, in timpul Pamantesc liniar, s aasistati omenirea in navigarea prin timpurile zbuciumate care care s-au dezvaluit in ultimii 40 de ani, si timpurile care se vor dezvalui in urmatorii 26 de ani, conducandu-ne catre punctul cheie din 2038. vedeti voi, multi dintre voi sunt cu adevarati treziti din viitorul vostru in roluri trecute din 2011 si 2012. Si asta a fost destinat. Portalurile de timp ale acelor doi ani au fost punct ede atragere pentru munca pe care ati depus-o din 2013 pana in 2038.

Voi vedeti Noul Firmament desavarsit in anul vostru 2038. Nu este scris in Piramide?

Edgar Cayce a facut cu adevarat aluzie la acest an 2038. Este un alt punct de referinta major in Ascensiunea umanitatii. Unii dintre voi nu vor mai fi prezenti fizic in 2038, insa veti avea misiuni cheie in asistarea celor care au fost chemati pentru aceasta munca. Veti darui pre-ansamblarea in conectarea punctelor cheie si veti inspira cautatorii Copiiilor de Cristal pentru desavarsirea Noului Firmament din 2038. Vedeti voi, multi dintre vo ati experimentat ASCENSIUNEA ALTOR PLANETE SI A ALTOR LUMI, DE MULTE ORI; si cunoasteti pericolele. Voi intelegeti mecanismele. Iar ceea ce ramane este stabilirea noii directii, ancorarea Noului Firmament. Insa nu uitati niciodata, in adaugare la Codurile de ancorare, este esential ca in 2013 sa-i asistati pe toti prin a va straluci lumina, si nu prin cedarea ultimelor chinuri ale Fricii, prin acapararea ultimelor lovituri ale Vechii Energii.

 Ce se va intampla in 2013?

Ce se va intampla in 2013 este un nou inceput. Acest nou inceput este Noul Tipar al Noului Pamant. Ascensiunea Pamantului a permis revizuirea dimensionala si extinderea planetara a planetei.Pamantul este extins in campul Cristalin, extins din dimensiunea a 5-a catre cele 12 dimensiuni.

Date de Putere si Faze de Activare in 2012

Energiile lui 2013 vor fi mai putin intense decat cursa de obstacole a frecventelor crescute experimentate de umanitate in 2011 si 2012. Si asta in timp ce totul va fi mai usor in 2013. Exista anumite chei de frecventa care au loc la date specifice in 2013. Echinoctiile, solstitiile si in special eclipsele sunt deosebit de puternice, fiecare prezentand deschideri ale portalurior unice pentru Noul Pamant. Pe durata acestor echinoctii, solstitii si in special a celor 5 eclipse din 2013, o renastere a energiilor va inunda planeta. Este absolut o sinergie naturala ca aceasta va putea si se va intampla la aceste pozitii astronomice. Pentru ca aceste trei evenimente (sosltitiile, echinoctiile si eclipsele) deschid cu adevarat portaluri, deschideri care au fost dintotdeauna evenimente unice pentru astfel de transferuri. In 2013 ele sunt chiar mai mult multifatetate decat acelea potente care au avut loc din 2009.


Fiecare dintre datele de mai jos, in 2013, ofera urmatoarele:
1) Timp pentru o profunda introspectie catre recunoasterea de sine in Noul Pamant
2) Cresterea energiilor din nodurile de putere, cresterea abilitatii de viziune si a viselor lucide.
3) O fereastra pentru reincarcarea si echilibrarea energiilor
4) Echinoctiul din Martie: Ancorarea Firmamentului din puncte specifice de pe planeta
Aceste date cheie ale 2013 sunt urmatoarele:
** Martie 20, 2013 – Echinoctiu
** Iunie 21, 2013- Solstitiu
** Septembrie 22, 2013- Echinoctiu
** Decembrie 21, 2013 – Solstitiu

Acum eclipsele capata o si mai unica, calitate, in termeni de oferire a atragerilor energiilor catalizatoare ale schimbarii, atat la nivel individual cat si pentru planeta. In 2013 aceste vor fi deosebit de puternice. va fi timpul perfect sa va schimbati cursul in viata, dupa ce meditati pe echinoctii si solstitii inspre directia de sine si calibrare. 2013 este o noua Planeta, un timp nou si multi dintre voi vor descoperi un scop reinnoit si vor porni, cumva, pe un pas diferit, sau vor ramane pe acelasi pas cu o noua perspectiva sau in cadrul unui nou grup. Multi dintre voi isi vot descoperi un nou pas in 2013 sau vor aduce la suprafata un talent prolific care mai inainte a fost adormit.
** Eclipsa Lunara din Apr 25, 2013
** Eclipsa Solara din Mai 10, 2013
** Eclipsa lunara din Mai 25, 2013
** Eclipsa Lunara din Oct 18, 2013
** Eclipsa Solara din Nov 03, 2013

Vor exista doua faze specifice de mare importanta in 2013.

Prima este intre 10 Mai-22 Iunie, cand care va avea loc deschiderea unei mari Triade, permitand reechilibrarea si contemplarea unei noi directii. Aceasta perioada implica o eclipsa solara si una lunara, conducand catre Solstitiul din Iunie. Este, de asemenea, un timp imbunatatit pentru ca Purtatorii de Coduri sa calatoreasca catre nodurile de putere.

A doua faza a triadei are loc intre 20 Septembrie si 4 Noiembrie. Este actiunea de completare a aceea ce a avut loc in prima triada. Reprezinta un timp in care indivizii sa-si manifeste noul sine, noul scop, noul partener, asociatie sau directie. Este un timp de intensa re-energizare, re-vitalizare a fortei de viata.

Inchiderea
Va spunem ca anul 2013 este un timp in care sa zburati, sa infloriti. Pentru multi dintre voi va fi un an al schimbarii. Exista o noua energie pe planeta. Voi ati creat-o. Inca mai este mult de facut. Folositi acest timp pentru a va gasi rolurile. Pentru aceia dintre voi care ati stat pe margine, considerand sa va luati mai multe roluri de conducere, sa va scrieti cartea, sa va exprimati artistul interior....2013 este anul vostru. Energia va va sprijini binele cel mai inalt. In 2013 va luati un al doilea avant. Porniti intr-o noua misiune. Pentru Purtatorii de Coduri este noul rol de a codifica si ancora Noul Firmament, si aceasta incepe in 2013.
Eu sunt Metatron, si impartasesc cu voi aceste Adevaruri. Sunteti Iubiti. …Si asa si este…si este asa.

Sursa: http://dei-matei.blogspot.ro/