vineri, 12 aprilie 2013

7 ceaiuri vindecatoare din ierburi

Asigura-ti viata impotriva stresului cu aceste ierburi minunate vindecatoare

De multe ori atunci cand suntem stresati, obositi sau suparati preferam sa apelam la diverse medicamente sau alte preocupari mai putin sanatoase (tutun, alcool). In alte cazuri ne punem pe mancat. Nu multi stiu , dar masticatia, este sistemul natural al omului de a se relaxa. Atunci cand mestecam , se elibereaza in corp endorfine , care ne fac sa ne simtitm bine. Astfel ne este foarte usor sa cadem intr-o astfel de capcana, suntem  stresati sau suparati si atunci mancam. Sa nu mai spunem ca cel mai rau moment pentru a manca este atunci cand suntem intr-o astfel de stare. Digestia nu functioneaza cum trebuie iar alimentele sunt pline de aceasta energie negativa pe care noi o emanam.
Asa ca in loc sa apelam la astfel de variante, am putea pur si simplu sa alegem un dar pe care natura in toata frumusetea si generozitatea sa ni l-a oferit : ierburile vindecatoare.
Musetelul  
(Matricaria recutita)
Alina burtica – si sufletul
Un ceai lejer, relaxant cu o aroma delicata, contine uleiuri ce relaxeaza muschii netezi ai stomacului. Trei cesti zilnic vor usura digestia, problemele cu stomacul iritabil si colitele. Alegeti florile de musetel 100% pure, cu o aroma puternica de mar. Utilizati o lingura de flori la o cana de apa . Pentru problemele cronice urmati tratamentul pentru cel putin doua luni.
Roinita
(Melissa officinalis
Reduce anxietatea si insomnia

Aceasta planta cu aroma de citrice ajuta la imblanzirea tensiunii, nervozitatii si a cazurilor lejere de depresie. Relaxati-va cu o cana inainte de culcare pentru a va ajuta sa va simtiti somnorosi. Alegeti frunze proaspete sau uscate care au o puternica aroma de lamaie mentolata. Folositi o lingura de frunze la o cana de apa  si beti pe cat este nevoie.
Floarea pasiunii
Va usureaza accesul la un somn odihnitor
Floarea, vita si frunzele contin substante ce s-au dovedit a avea calitati usor sedative. Recomandata de specialistii in plante de leac ca tratament de top pentru insomnie, este deosebit de buna pentru a ajuta atunci cand somnul este tulburat de anxietate. Folositi o lingurita de planta uscata la o cana de apa .
Menta/Izma  
ceaiuri vindecatoare(Mentha x piperita
Ajuta la inlaturarea indigestiei

Proaspata sau uscata, ceaiul din aceasta planta este o cale excelenta pentru a usura o digestie incapatanata si gazele la stomac, de a alina greata si voma. Nu folositi alte plante cu aroma mentolata, precum iarba creata(Mentha spicata), deoarece doar adevarata menta contine ajutorul digestiv, mentolul. Folositi o lingura de frunze (sau mai mult, potrivit gustului fiecaruia) pentru o cana de apa .
Rozmarinul
(Rosmarinus officinalis
Poate inlatura durerile de cap

Aceasta planta aromata nu doar da gust mancarurilor, poate de asemenea inlatura anumite feluri de dureri de cap induse de stres. Deoarece rozmarinul ajuta la mentinerea vaselor de sange cat mai dilatate, poate preveni durerile de cap cauzate de vasoconstrictie(atunci cand vasele de sange se ingusteaza) Folositi o lingurita de rozmarin uscat la o cana de apa .
Salvia
(Salvia officinalis
Indeparteaza transpiratia nocturna

Aceeasi planta care aromeaza alimentele poate reduce sau uneori chiar elimina transpiratia nocturna, ceea ce va va ajuta sa va relaxati si sa aveti o noapte de somn zdravan. Folositi patru linguri cu varf de salvie uscata la o cana de apa clocotita. Acoperiti bine si lasati-o pentru mai mult de patru ore.
Cimbru
(Thymus vulgaris
Reduce tusea, bronsita si presiunea asupra sinusurilor

Sorbiti aromatul ceai de cimbru pentru a va ajuta la relaxarea spasmelor bronhice care declanseaza accese de tuse datorita racelilor sau bronsitelor. Folositi doua lingurite de cimbru uscat la o cana de apa , lasati pentru 10 min. si beti cate o cana de trei ori pe zi.
Cand preparati ceaiurile incercati sa nu fierbeti apa pana da in clocot. Apa trebuie sa fie in general la o temperatura in jur de 80 de grade, cat este necesar pentru a nu distruge nutrientii vii din aceste minunate plante vindecatoare.
Surse pentru acest articol cuprind:
http://naturalnews.com - ierburi vindecatoare

Psalmii si vindecarea




10 Psalmi cu efecte terapeutice particulare

S-a constatat că citirea consecventă a unor texte biblice îmbunătăţeşte climatul psihic, făcându-l favorabil restabilirii sănătăţii. Am auzit despre medici care şi-au selectat un „repertoriu“ de texte biblice, pe care le rostesc atât pentru spiritualizarea actului medical clasic, cât şi ca terapie autonomă. De exemplu, ştiu că un medic foloseşte sistematic Psalmul 22 (23) pentru echilibrarea endocrină. Lectura Psalmilor se recomandă şi în profilaxia degenerării. Iată motive pentru care propunem să se facă o corelaţie între Psalmi şi vindecare.
Un Psalm care a fost selectat pentru o trebuinţă psihosomatică va fi citit, cel puţin în şapte zile la rând, fie de către terapeut (care cunoaşte modul adecvat de citire sau de asociere cu practica sa medicală), fie de pacient sau de penitent însuşi. Citirea lui se face într-o stare de destindere, de linişte lăuntrică, cu uitare de sine, trăind profund fiecare cuvânt al Psalmului.
Din cei 150 de Psalmi, am ales 10 ca prioritari în împrospătarea forţelor şi refacerea sănătăţii. Pe aceştia î-am împărţit în patru mari categorii:
1. Psalmi cere se citesc în caz de boală, poticnire, stres de abandon, depresie anagapică, dizarmonie;
2. Psalmii profilaxiei, sau păstrătorii vieţii;
3. Psalmii penitenţei, sau ai purificării;
4. Psalmii perfecţiunii, pentru cei care, după însănătoşire, caută iluminarea.

I. Psalmii însănătoşirii: 22 şi 102

Psalmul 22 (în unele Biblii este numerotat ca Psalmul 23) începe cu versetul: „Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi“ („Domnul este păstorul meu“) se citeşte pentru orice fel de „poticnire“ maladivă, psihică sau somatică. Este un Psalm al însănătoşirii dinspre spirit spre trup. Puterea lui constă nu doar în sugestie, ci în activarea arhetipului Tatălui protector şi dătător de viaţă. Tatăl care biruieşte „valea umbrei morţii“ stimulând resursele vieţii, neutralizând potrivnicii sau tăietorii vieţii. „Toiagul tău şi varga ta, acestea m-au mângâiat… “; lovirea sorţii este resimţită ca operaţie psihică de întărire.
Psalmul acesta este construit în întregime pe arhetipul renaşterii şi pe simbolul salvării: începând cu salvarea fizică (hrana, apa), continuând cu cea energetică („...Sufletul meu l-a întors“) şi terminând cu cea pontificală („ca să locuiesc în casa Domnului... “). Efectul medical şi atitudinea mentală imunogenă decurg din identificarea cu realitatea Duhului.

Psalmul 102 (103) începe cu versetul: „Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul… “. Acesta conţine sugestii puternice, care creează un bine mintal — condiţia restabilirii sănătăţii. Pacientul e întărit în redescoperirea legii revelate. Este prin excelenţă un psalm al regenerării, al întineririi.

PSALMUL 22

1. Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi.
2. La loc de păşune, acolo m-a sălăşluit; la apa odihnei m-a hrănit.
3. Sufletul meu l-a întors, povăţuitu-m-a pe căile dreptăţii, pentru numele Lui.
4. Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti.
5. Toiagul Tău şi varga Ta, acestea m-au mângâiat.
6. Gătit-ai masa înaintea mea, împotriva celor ce mă necăjesc; uns-ai cu untdelemn capul meu şi paharul Tău este adăpându-mă ca un puternic.
7. Şi mila Ta mă va urma în toate zilele vieţii mele, ca să locuiesc în casa Domnului, întru lungime de zile.

PSALMUL 102

1. Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul şi toate cele dinlăuntrul meu, numele cel sfânt al Lui.
2. Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul şi nu uita toate răsplătirile Lui.
3. Pe Cel ce curăţeşte toate fărădelegile tale, pe Cel ce vindecă toate bolile tale;
4. Pe Cel ce izbăveşte din stricăciune viata ta, pe Cel ce te încununează cu mila şi cu îndurări;
5. Pe Cel ce umple de bunătăţi pofta ta; înnoi-se-vor ca ale vulturului tinereţile tale.
6. Cel ce face milostenie, Domnul, şi judecata tuturor celor ce li se face strâmbătate.
7. Cunoscute a făcut căile Sale lui Moise, fiilor lui Israel voile Sale.
8. Îndurat şi milostiv este Domnul, îndelung–răbdător şi mult-milostiv.
9. Nu până în sfârşit se va iuţi, nici în veac se va mânia.
10. Nu după păcatele noastre a făcut nouă, nici după fărădelegile noastre a răsplătit nouă,
11. Ci cât este departe cerul de pământ, atât este de mare mila Lui, spre cei ce se tem de El.
12. Pe cât sunt de departe răsăriturile de la apusuri, depărtat-a de la noi fărădelegile noastre.
13. În ce chip miluieşte tatăl pe fii, aşa a miluit Domnul pe cei ce se tem de El;
14. Că El a cunoscut zidirea noastră, adusu-şi-a aminte că ţărână suntem.
15. Omul ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului; aşa va înflori.
16. Că vânt a trecut peste el şi nu va mai fi şi nu se va mai cunoaşte încă locul său.
17. Iar mila Domnului din veac în veac spre cei ce se tem de Dânsul,
18. Şi dreptatea Lui spre fiii fiilor, spre cei ce păzesc legământul Lui
19. Şi îşi aduc aminte de poruncile Lui, ca să le facă pe ele. Domnul în cer a gătit scaunul Sau şi împărăţia Lui peste toti stăpâneşte.
20. Binecuvântaţi pe Domnul toţi îngerii Lui, cei tari la vârtute, care faceţi cuvântul Lui şi auziţi glasul cuvintelor Lui.
21. Binecuvântaţi pe Domnul toate puterile Lui, slugile Lui, care faceţi voia Lui.
22. Binecuvântaţi pe Domnul toate lucrurile Lui; în tot locul stăpânirii Lui, binecuvântează suflete al meu pe Domnul.

II. Psalmii profilactici: 6 şi 38

Psalmul 6 începe cu „Doamne, nu cu mânia Ta să mă mustri pe mine, nici cu urgia Ta să mă cerţi… “. Este un Psalm care evidenţiază relaţia între păcat şi boală. Eroarea, contrazicerea legii, păcatul, au ca urmare o îmbolnăvire somatică sau psihică. Boala psihică apare mai întâi ca o îngustare a minţii, alteori ca o tulburare de personalitate, ca o scindare sau o dizarmonie. Psalmul 6 nu lasă păcatul să se încuibe până ajunge boală, ci-l stopează.
Trebuie spus că boala nu e o pedeapsă pentru păcat, ci o oprire de la păcat. Nu concepem un Dumnezeu pedepsitor. El a implantat în om, în fiecare celulă a corpului omenesc, legea Sa. Când legea este încălcată sau contrazisă, se manifestă durerea şi boala — nu întru pedeapsă, însă întru restabilirea legii.

Psalmul 38 (39) care începe cu «Zis-am: „Păzi-voi căile mele, ca să nu păcătuiesc eu cu limba mea… “» («Zis-am: "Voi veghe asupra căilor mele… “»). Este un Psalm care ne trezeşte pulsiunile morţii: prin luarea de cunoştinţă a condiţiei noastre de trecători, de pelerini pe acest pământ. Amintirea morţii nu naşte tristeţe, ci o valorizare corectă a vieţii. Este aici conţinut şi mesajul din Ecleziast: Toate sunt zadarnice, numai poruncile lui Dumnezeu dau sens în acest univers… (În alt Psalm găsim o idee care ar părea şocantă prin paradoxul ei: „minciună sunt fiii oamenilor“, ca o traumă de trezire spre Duh, spre salvare spirituală).

PSALMUL 6

1. Doamne, nu cu mânia Ta să mă mustri pe mine, nici cu urgia Ta să mă cerţi.
2. Miluieşte-mă, Doamne, că neputincios sunt; vindecă-mă, Doamne, că s-au tulburat oasele mele;
3. Şi sufletul meu s-a tulburat foarte şi Tu, Doamne, până când?
4. Întoarce-Te, Doamne; izbăveşte sufletul meu, mântuieşte-mă, pentru mila Ta.
5. Că nu este întru moarte cel ce Te pomeneşte pe Tine. Şi în iad cine Te va lauda pe Tine?
6. Ostenit-am întru suspinul meu, spăla-voi în fiecare noapte patul meu, cu lacrimile mele aşternutul meu voi uda.
7. Tulburatu-s-a de supărare ochiul meu, îmbătrânit-am între toţi vrăjmaşii mei.
8. Depărtaţi-vă de la mine toţi cei ce lucraţi fărădelegea, că a auzit Domnul glasul plângerii mele.
9. Auzit-a Domnul cererea mea, Domnul rugăciunea mea a primit.
10. Să se ruşineze şi să se tulbure foarte toţi vrăjmaşii mei; să se întoarcă şi să se ruşineze foarte degrab.

PSALMUL 38

1. Zis-am: "Păzi-voi căile mele, ca să nu păcătuiesc eu cu limba mea;
2. Pus-am gurii mele pază, când a stat păcătosul împotriva mea".
3. Amuţit-am şi m-am smerit şi nici de bine n-am grăit şi durerea mea s-a înnoit.
4. Înfierbântatu-s-a inima mea înăuntrul meu şi în cugetul meu se va aprinde foc.
5. Grăit-am cu limba mea: "Fă-mi cunoscut, Doamne, sfârşitul meu,
6. Şi numărul zilelor mele care este, ca să ştiu ce-mi lipseşte".
7. Iată, cu palma ai măsurat zilele mele ş i statul meu ca nimic înaintea Ta.
8. Dar toate sunt deşertăciuni; tot omul ce viază.
9. Deşi ca o umbra trece omul, dar în zadar se tulbura.
10. Strânge comori şi nu ştie cui le adună pe ele.
11. Şi acum cine este răbdarea mea? Oare, nu Domnul? Şi statul meu de la Tine este.
12. De toate fărădelegile mele izbăveşte-mă; ocară celui fără de minte nu mă da.
13. Amuţit-am şi n-am deschis gura mea, că Tu eşti Cel ce m-ai făcut pe mine. Depărtează de la mine bătăile Tale.
14. De tăria mâinii Tale, eu m-am sfârşit. Cu mustrări pentru fărădelege ai pedepsit pe om
15. Şi ai subţiat ca pânza de păianjen sufletul său; dar în deşert se tulbură tot pământeanul.
16. Auzi rugăciunea mea, Doamne, şi cererea mea ascult-o; lacrimile mele să nu le treci,
17. Căci străin sunt eu la Tine şi străin ca toţi părinţii mei.
18. Lasă-mă ca să mă odihnesc, mai înainte de a mă duce şi de a nu mai fi.

III. Psalmii penitenţei sau ai purificării: 21, 31, 50, 141

Însănătoşirea presupune două etape: arderea negativităţii ancestrale sau achiziţionate şi restabilirea comunităţii cu armonia divină.

Psalmul 21 (22) începe cu „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, ia aminte la mine, pentru ce m-ai părăsit?“ („Dumnezeule, Dumnezeule! Pentru ce m-ai părăsit?“). Ştim că Iisus, pe cruce, făcea rugăciunea sa, rostind acest Psalm: „Eli, Eli! Lama sabahtani?“ (Mat. 27:46). Nu-i vorba, deci, de o poticnire sau o deznădejde a Sa, ci de penitenţă pentru neamul omenesc. Iisus rosteşte acest Psalm, căci în acel moment El îi îndeplineşte profeţia; în acest Psalm se spune: „Străpuns-au mâinile mele şi picioarele mele (…) şi pentru cămaşa mea au aruncat sorţi“. Penitenţa Lui arde păcatul lumii. Citind acest Psalm, reactualizăm penitenţa lui Hristos însuşi.

Psalmul 31 (32). „Fericiţi cărora s-au iertat fărădelegile şi cărora s-au acoperit păcatele. Fericit bărbatul, căruia nu-i va socoti Domnul păcatul, nici nu este în gura lui vicleşug…“ („Ferice de cel cu fărădelegea iertată şi de cel cu păcatul acoperit. Ferice de omul căruia nu-i ţine în seamă Domnul nelegiuirea! Ferice de omul căruia Domnul nu-i socoteşte greşala“).
Este un Psalm cu putere de întărire. Apare însă întrebarea: există oare greşeli care nu sunt „socotite“? Greşeli pentru care nu plăteşti prin boală sau moarte? Există greşeli pe care Dumnezeu le-ar trece cu vederea? Răspunsul, (afirmativ), rezultă şi din acest Psalm, dar şi din observarea unei cazuistici a penitenţei universale, însoţit însă de următoarea explicaţie: prin greşeală, te micşorezi. Poţi trăi şi micşorat, suportând însă toate inconvenientele micşorării tale: marginalizare, mediocritate… Poţi trăi micşorat şi sănătos(!), cu condiţia să nu ieşi de sub binecuvântare, ca micşorarea să nu devină nimicire.

Psalmul 50 (51). „Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta… (…) Întoarce faţa Ta de la păcatele mele…“. Este cel mai important Psalm al penitenţei. Uneori duhovnicii impun drept canon copierea zilnică a acestui Psalm, timp de 21 de zile. El conţine şi sugestia arderii păcatului, dar şi imperativul iertării, ca ultima şansă a purificării.

Psalmul 141 (142). „Cu glasul meu către Domnul am strigat, cu glasul meu către Domnul m-am rugat.“ („Cu glasul meu strig către Domnul…“). Este Psalmul asumării sacrificiului de sine, spre ridicare celor părăsiţi şi spre transformarea singurătăţii în şansă.

PSALMUL 21

1. Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, ia aminte la mine, pentru ce m-ai părăsit? Departe sunt de mântuirea mea cuvintele greşelilor mele.
2. Dumnezeul meu, striga-voi ziua şi nu vei auzi, şi noaptea şi nu Te vei gândi la mine.
3. Iar Tu întru cele sfinte locuieşti, laudă lui Israel.
4. În Tine au nădăjduit părinţii noştri, nădăjduit-au în Tine şi i-ai izbăvit pe ei.
5. Către Tine au strigat şi s-au mântuit, în Tine au nădăjduit şi nu s-au ruşinat.
6. Iar eu sunt vierme şi nu om, ocara oamenilor şi defăimarea poporului.
7. Toţi cei ce m-au văzut m-au batjocorit, grăit-au cu buzele, clătinat-au capul zicând:
8. "Nădăjduit-a spre Domnul, izbăvească-l pe el, mântuiască-l pe el, că-l voieşte pe el".
9. Că Tu eşti Cel ce m-ai scos din pântece, nădejdea mea, de la sânul maicii mele.
10. Spre Tine m-am aruncat de la naştere, din pântecele maicii mele Dumnezeul meu eşti Tu.
11. Nu Te depărta de la mine, că necazul este aproape, şi nu este cine să-mi ajute.
12. Înconjuratu-m-au viţei mulţi, tauri graşi m-au împresurat.
13. Deschis-au asupra mea gura lor, ca un leu ce răpeşte şi răcneşte.
14. Ca apa m-am vărsat şi s-au risipit toate oasele mele.
15. Făcutu-s-a inima mea ca ceara ce se topeşte în mijlocul pântecelui meu.
16. Uscatu-s-a ca un vas de lut tăria mea, şi limba mea s-a lipit de cerul gurii mele şi în ţărâna morţii m-ai coborât.
17. Că m-au înconjurat câini mulţi, adunarea celor vicleni m-a împresurat.
18. Străpuns-au mâinile mele şi picioarele mele.
19. Numărat-au toate oasele mele, iar ei priveau şi se uitau la mine.
20. Împărţit-au hainele mele loruşi şi pentru cămaşa mea au aruncat sorţi.
21. Iar Tu, Doamne, nu depărta ajutorul Tău de la mine, spre sprijinul meu ia aminte.
22. Izbăveşte de sabie sufletul meu şi din gheara câinelui viaţa mea.
23. Izbăveşte-mă din gura leului şi din coarnele taurilor smerenia mea.
24. Spune-voi numele Tău fraţilor mei; în mijlocul adunării Te voi lauda, zicând:
25. Cei ce vă temeţi de Domnul, lăudaţi-L pe El, toată seminţia lui Iacob slăviţi-L pe El!
26. Să se teama de Dânsul toată seminţia lui Israel.
27. Că n-a defăimat, nici n-a lepădat ruga săracului,
28. Nici n-a întors fala Lui de la mine şi când am strigat către Dansul, m-a auzit.
29. De la Tine este lauda mea în adunare mare, rugăciunile mele le voi face înaintea celor ce se tem de El.
30. Mânca-vor săracii şi se vor satura şi vor lauda pe Domnul, iar cei ce-L caută pe Dansul vii vor fi inimile lor în veacul veacului.
31. Îşi vor aduce aminte şi se vor întoarce la Domnul toate marginile pământului.
32. Şi se vor închina înaintea Lui toate seminţiile neamurilor.
33. Că a Domnului este împărăţia şi El stăpâneşte peste neamuri.
34. Mâncat-au şi s-au închinat toţi graşii pământului, înaintea Lui vor cădea toţi cei ce se coboară în pământ.
35. Şi sufletul meu în El viază, şi seminţia mea va sluji Lui.
36. Se va vesti Domnului neamul ce va să vină. Şi vor vesti dreptatea Lui poporului ce se va naşte şi ce a făcut Domnul.

PSALMUL 31

l. Fericiţi cărora s-au iertat fărădelegile şi cărora s-au acoperit păcatele.
2. Fericit bărbatul, căruia nu-i va socoti Domnul păcatul, nici nu este în gura lui vicleşug.
3. Că am tăcut, îmbătrânit-au oasele mele, când strigam toată ziua.
4. Că ziua şi noaptea s-a îngreunat peste mine mâna Ta şi am căzut în suferinţa când ghimpele Tău mă împungea.
5. Păcatul meu l-am cunoscut şi fărădelegea mea n-am ascuns-o, împotriva mea.
6. Zis-am: "Mărturisi-voi fărădelegea mea Domnului"; şi Tu ai iertat nelegiuirea păcatului meu.
7. Pentru aceasta se va ruga către Tine tot cuviosul la vreme potrivită, iar potop de ape multe de el nu se va apropia.
8. Tu eşti scăparea mea din necazul ce mă cuprinde, bucuria mea; izbăveşte-mă de cei ce m-au înconjurat.
9. Înţelepţi-te-voi şi te voi îndrepta pe calea aceasta, pe care vei merge; aţinti-voi spre tine ochii Mei.
10. Nu fi ca un cal şi ca un catâr, la care nu este pricepere; cu zăbală şi cu frâu fălcile lor voi strânge ca să nu se apropie de tine.
11. Multe sunt bătăile păcătosului; iar pe cel ce nădăjduieşte în Domnul, mila îl va înconjura.
12. Veseliţi-vă în Domnul şi vă bucuraţi, drepţilor, şi vă lăudaţi toţi cei drepţi la inimă.

PSALMUL 50

l. Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta
2. Şi după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea.
3. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte.
4. Că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea.
5. Ţie unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, aşa încât drept eşti Tu întru cuvintele Tale şi biruitor când vei judeca Tu.
6. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea.
7. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale, mi-ai arătat mie.
8. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi.
9. Auzului meu vei da bucurie şi veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite.
10. Întoarce faţa Ta de la păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le.
11. Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele.
12. Nu mă lepăda de la faţa Ta şi Duhul Tău cel sfânt nu-l lua de la mine.
13. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor mă întăreşte.
14. Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce.
15. Izbăveşte-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.
16. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta.
17. Că de ai fi voit jertfa, ţi-aş fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.
18. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi.
19. Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului, şi să se zidească zidurile Ierusalimului.
20. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viţei.

PSALMUL 141

l. Cu glasul meu către Domnul am strigat, cu glasul meu către Domnul m-am rugat.
2. Vărsa-voi înaintea Lui rugăciunea mea, necazul meu înaintea Lui voi spune.
3. Când lipsea dintru mine duhul meu, Tu ai cunoscut cărările mele. În calea aceasta în care am umblat, ascuns-au cursa mie.
4. Luat-am seama de-a dreapta şi am privit şi nu era cine să mă cunoască. Pierit-a fuga de la mine şi nu este cel ce căuta sufletul meu.
5. Strigat-am către Tine, Doamne, zis-am: „Tu eşti nădejdea mea, partea mea eşti în pământul celor vii“.
6. Ia aminte la rugăciunea mea, că m-am smerit foarte. Izbăveşte-mă de cei ce mă prigonesc, că s-au întărit mai mult decât mine.
7. Scoate din temniţa sufletul meu, ca să laude numele Tău, Doamne. Pe mine mă aşteaptă drepţii, până ce-mi vei răsplăti mie.

IV. Psalmii desăvârşirii: 45 şi 118. Litania Legii

Psalmul 45 (46). „Dumnezeu este scăparea şi puterea noastră, ajutor întru necazurile ce ne împresoară.“ („Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru…“). Este un Psalm al practicii spirituale. Adevărata sănătate nu este o problemă medicală, ci sufletească. De aici reiese şi importanţa acestui Psalm al ascezei, unde găsim scris: „Opriţi-vă şi cunoaşteţi că Eu sunt Dumnezeu…“ („Opreşte-te şi cunoaşte…“) (45:10). Unii autori filocalici (Isaia Pustnicul, de exemplu) au dezvoltat acest verset, vorbind despre cele 6 opriri ale realizării.

Psalmul 118 (119). „Fericiţi cei fără prihană în cale, care umblă în legea Domnului.“ („Ferice de cei fără prihană în calea lor…“). Psalmul acesta îi „încununează“ pe toţi ceilalţi. Este un tratat de medicină, de înţelepciune, de mistică. El reaminteşte secretul restaurării omului — interiorizarea Legii revelate — şi cauza bolilor — încălcarea legilor universale. Cele mai importante legi universale pe care le încalcă omul sunt iubirea de Dumnezeu şi iubirea de semen. Această încălcare se numeşte: agresivitate, egoism, mândrie, furie, vanitate, osândirea aproapelui şi neputinţa iertării.
Psihologia numeşte această serie de erori, structurate în caracter, „complexul Cain“: tendinţa omului de-şi elimina semenul. Această tendinţă — adesea tradusă în practică — are ca urmare şi ca avertisment o îmbolnăvire. Blestemul, blasfemia, ura, osândirea, au ca primă urmare o cefalee, o dereglare endocrină sau circulatorie, o scădere energetică. Nu ca să te pedepsească, ci ca să te oprească de la încălcarea legii universale. Psalmul 118 ne trezeşte în memorie detaliile legii, rememorarea lor continuă, întru deplina sănătate a trupului şi întru iluminarea minţii.
Nota Bene. Se înţelege că nu numai Psalmii selectaţi de noi aici, ci toţi ceilalţi, au o energie benefică salvării noastre. Scrierile revelate conţin coduri puternice, dar adesea enigmatice, pierdute uneori de noi, oamenii moderni. Regăsirea lor cere un travaliu ascetic, de fiecare dată răsplătit.

PSALMUL 45

1. Dumnezeu este scăparea şi puterea noastră, ajutor întru necazurile ce ne împresoară.
2. Pentru aceasta nu ne vom teme când se va cutremura pământul şi se vor muta munţii în inima mărilor.
3. Venit-au şi s-au tulburat apele lor, cutremuratu-s-au munţii de tăria lui.
4. Apele râurilor veselesc cetatea lui Dumnezeu; Cel Preaînalt a sfinţit locaşul Lui.
5. Dumnezeu este în mijlocul cetăţii, nu se va clătina; o va ajuta Dumnezeu dis-de-dimineaţă.
6. Tulburatu-s-au neamurile, plecatu-s-au împărăţiile; dat-a Cel Preaînalt glasul Lui, cutremuratu-s-a pământul.
7. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru, Dumnezeul lui Iacob.
8. Veniţi şi vedeţi lucrurile lui Dumnezeu, minunile pe care le-a pus Domnul pe pământ.
9. Pune-va capăt războaielor până la marginile pământului, arcul va sfărâma şi va frânge arma, iar pavezele în foc le va arde.
10. Opriţi-vă şi cunoaşteţi că Eu sunt Dumnezeu, înălţa-Mă-voi pe pământ.
11. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru, Dumnezeul lui Iacob.

PSALMUL 118

1. Fericiţi cei fără prihană în cale, care umblă în legea Domnului.
2. Fericiţi cei ce păzesc poruncile Lui şi-L caută cu toată inima lor,
3. Că n-au umblat în căile Lui cei ce lucrează fărădelegea.
4. Tu ai poruncit ca poruncile Tale să fie păzite foarte.
5. O, de s-ar îndrepta căile mele, ca să păzesc poruncile Tale!
6. Atunci nu mă voi ruşina când voi căuta spre toate poruncile Tale.
7. Lăuda-Te-voi întru îndreptarea inimii, ca sa învăţ judecăţile dreptăţii Tale.
8. Îndreptările Tale voi păzi; nu mă părăsi până în sfârşit.
9. Prin ce îşi va îndrepta tânărul calea sa? Prin păzirea cuvintelor Tale.
10. Cu toată inima Te-am căutat pe Tine; să nu mă lepezi de la poruncile Tale.
11. În inima mea am ascuns cuvintele Tale, ca să nu greşesc ţie.
12. Binecuvântat eşti, Doamne, învaţă-mă îndreptările Tale.
13. Cu buzele am rostit toate judecăţile gurii Tale.
14. În calea mărturiilor Tale m-am desfătat ca de toată bogăţia.
15. La poruncile Tale voi cugeta şi voi cunoaşte căile Tale.
16. La îndreptările Tale voi cugeta şi nu voi uita cuvintele Tale.
17. Răsplăteşte robului Tău! Voi trăi şi voi păzi poruncile Tale.
18. Deschide ochii mei şi voi cunoaşte minunile din legea Ta.
19. Străin sunt eu pe pământ, să nu ascunzi de la mine poruncile Tale.
20. Aprins e sufletul meu de dorirea judecăţilor Tale, în toată vremea.
21. Certat-ai pe cei mândri; blestemaţi sunt cei ce se abat de la poruncile Tale.
22. Ia de la mine ocara şi defăimarea, că mărturiile Tale am păzit.
23. Pentru că au şezut căpeteniile şi pe mine mă cleveteau, iar robul Tău cugeta la îndreptările Tale.
24. Că mărturiile Tale sunt cugetarea mea, iar îndreptările Tale, sfatul meu.
25. Lipitu-s-a de pământ sufletul meu; viază-mă, după cuvântul Tău.
26. Vestit-am căile mele şi m-ai auzit; învaţă-mă îndreptările Tale.
27. Fă să înţeleg calea îndreptărilor Tale şi voi cugeta la minunile Tale.
28. Istovitu-s-a sufletul meu de supărare; întăreşte-mă întru cuvintele Tale.
29. Depărtează de la mine calea nedreptăţii şi cu legea Ta mă miluieşte.
30. Calea adevărului am ales şi judecăţile Tale nu le-am uitat.
31. Lipitu-m-am de mărturiile Tale, Doamne, să nu mă ruţinezi.
32. Pe calea poruncilor Tale am alergat când ai lărgit inima mea.
33. Lege pune mie, Doamne, calea îndreptărilor Tale şi o voi păzi pururea.
34. Înţelepţeşte-mă şi voi căuta legea Ta şi o voi păzi cu toată inima mea.
35. Povăţuieşte-mă pe cărarea poruncilor Tale, că aceasta am voit.
36. Pleacă inima mea la mărturiile Tale şi nu la lăcomie.
37. Întoarce ochii mei ca să nu vadă deşertăciunea; în calea Ta viază-mă.
38. Împlineşte robului Tău cuvântul Tău, care este pentru cei ce se tem de Tine.
39. Îndepărtează ocară, de care mă tem, căci judecăţile Tale sunt bune.
40. Iată, am dorit poruncile Tale; întru dreptatea Ta viază-mă.
41. Să vină peste mine mila Ta, Doamne, mântuirea Ta, după cuvântul Tău,
42. Şi voi răspunde cuvânt celor ce mă ocărăsc, că am nădăjduit în cuvintele Tale.
43. Să nu îndepărtezi din gura mea cuvântul adevărului, până în sfârşit, că întru judecăţile Tale am nădăjduit,
44. Şi voi păzi legea Ta pururea, în veac şi în veacul veacului.
45. Am umblat întru lărgime, că poruncile Tale am căutat.
46. Am vorbit despre mărturiile Tale, înaintea împăraţilor, şi nu m-am ruşinat.
47. Am cugetat la poruncile Tale pe care le-am iubit foarte.
48. Am ridicat mâinile mele la poruncile Tale, pe care le-am iubit şi am cugetat la îndreptările Tale.
49. Adu-Ţi aminte de cuvântul Tău, către robul Tău, întru care mi-ai dat nădejde.
50. Aceasta m-a mângâiat întru smerenia mea, ca cuvântul Tău m-a viat.
51. Cei mândri m-au batjocorit peste măsură, dar de la legea Ta nu m-am abătut.
52. Adusu-mi-am aminte de judecăţile Tale cele din veac, Doamne, şi m-am mângâiat.
53. Mâhnire m-a cuprins din pricina păcătoşilor, care părăsesc legea Ta.
54. Cântate erau de mine îndreptările Tale, în locul pribegiei mele.
55. Adusu-mi-am aminte de numele Tău, Doamne, şi am păzit legea Ta.
56. Aceasta s-a făcut mie, că îndreptările Tale am cautat.
57. Partea mea eşti, Doamne, zis-am să păzesc legea Ta.
58. Rugatu-m-am feţei Tale, din toată inima mea, miluieşte-mă după cuvântul Tău.
59. Cugetat-am la căile Tale şi am întors picioarele mele la mărturiile Tale.
60. Gata am fost şi nu m-am tulburat să păzesc poruncile Tale.
61. Funiile păcătoşilor s-au înfăşurat împrejurul meu, dar legea Ta n-am uitat.
62. La miezul nopţii m-am sculat ca să Te laud pe Tine, pentru judecăţile dreptăţii Tale.
63. Părtaş sunt cu toţi cei ce se tem de Tine şi păzesc poruncile Tale.
64. De mila Ta, Doamne, este plin pământul; îndreptările Tale mă învaţă.
65. Bunătate ai făcut cu robul Tău, Doamne, după cuvântul Tău.
66. Învaţă-mă bunătatea, învăţătura şi cunoştinţa, că în poruncile Tale am crezut.
67. Mai înainte de a fi umilit, am greşit; pentru aceasta cuvântul Tău am păzit.
68. Bun eşti Tu, Doamne, şi întru bunătatea Ta, învaţă-mă îndreptările Tale.
69. Înmulţitu-s-a asupra mea nedreptatea celor mândri, iar eu cu toată inima mea voi cerceta poruncile Tale.
70. Închegatu-s-a ca grăsimea inima lor, iar eu cu legea Ta m-am desfătat.
71. Bine este mie că m-ai smerit, ca să învăţ îndreptările Tale.
72. Bună-mi este mie legea gurii Tale, mai mult decât mii de comori de aur şi argint.
73. Mâinile Tale m-au făcut şi m-au zidit, înţelepţeşte-mă şi voi învăţa poruncile Tale.
74. Cei ce se tem de Tine mă vor vedea şi se vor veseli, că în cuvintele Tale am nădăjduit.
75. Cunoscut-am, Doamne, că drepte sunt judecăţile Tale şi întru adevăr m-ai smerit.
76. Facă-se dar, mila Ta, ca să mă mângâie, după cuvântul Tău, către robul Tău.
77. Să vină peste mine îndurările Tale şi voi trăi, că legea Ta cugetarea mea este.
78. Să se ruşineze cei mândri, că pe nedrept m-au nedreptăţit; iar eu voi cugeta la poruncile Tale.
79. Să se întoarcă spre mine cei ce se tem de Tine şi cei ce cunosc mărturiile Tale.
80. Să fie inima mea fără prihană întru îndreptările Tale, ca să nu mă ruşinez.
81. Se topeşte sufletul meu după mântuirea Ta; în cuvântul Tău am nădăjduit.
82. Sfârşitu-s-au ochii mei după cuvântul Tău, zicând: „Când mă vei mângâia?“
83. Că m-am făcut ca un foale la fum, dar îndreptările Tale nu le-am uitat.
84. Câte sunt zilele robului Tău? Când vei judeca pe cei ce mă prigonesc?
85. Spusu-mi-au călcătorii de lege deşertăciuni, dar nu sunt ca legea Ta, Doamne.
86. Toate poruncile Tale sunt adevăr; pe nedrept m-au prigonit. Ajuta-mă!
87. Puţin a fost de nu m-am sfârşit pe pământ, dar eu n-am părăsit poruncile Tale.
88. După mila Ta viază-mă şi voi păzi mărturiile gurii mele.
89. În veac, Doamne, cuvântul Tău rămâne în cer;
90. În neam şi în neam adevărul Tău. Întemeiat-ai pământul şi rămâne.
91. După rânduiala Ta rămâne ziua, că toate sunt slujitoare ţie.
92. De n-ar fi fost legea Ta gândirea mea, atunci aş fi pierit întru necazul meu.
93. În veac nu voi uita îndreptările Tale, că într-însele m-ai viat, Doamne.
94. Al Tău sunt eu, mântuieşte-mă, că îndreptările Tale am căutat.
95. Pe mine m-au aşteptat păcătoşii ca să mă piardă. Mărturiile Tale am priceput.
96. La tot lucrul desăvârşit am văzut sfârşit, dar porunca Ta este fără de sfârşit.
97. Că am iubit legea Ta, Doamne, ea toată ziua cugetarea mea este.
98. Mai mult decât pe vrăjmaşii mei mai înţelepţit cu porunca Ta, că în veac a mea este.
99. Mai mult decât învăţătorii mei am priceput, că la mărturiile Tale gândirea mea este.
100. Mai mult decât bătrânii am înţeles, că poruncile Tale am căutat.
101. De la toată calea cea rea mi-am oprit picioarele mele, ca să păzesc cuvintele Tale.
102. De la judecăţile Tale nu m-am abătut, că Tu ai pus mie lege.
103. Cât sunt de dulci limbii mele, cuvintele Tale, mai mult decât mierea, în gura mea!
104. Din poruncile Tale m-am făcut priceput; pentru aceasta am urât toată calea nedreptăţii.
105. Făclie picioarelor mele este legea Ta şi lumina cărărilor mele.
106. Juratu-m-am şi m-am hotărât să păzesc judecăţile dreptăţii Tale.
107. Umilit am fost până în sfârşit: Doamne, viază-mă, după cuvântul Tău.
108. Cele de bunăvoie ale gurii mele binevoieşte-le Doamne, şi judecăţile Tale mă învaţă.
109. Sufletul meu în mâinile Tale este pururea şi legea Ta n-am uitat.
110. Pusu-mi-au păcătoşii cursă mie, dar de la poruncile Tale n-am rătăcit.
111. Moştenit-am mărturiile Tale în veac, că bucurie inimii mele sunt ele.
112. Plecat-am inima mea ca să fac îndreptările Tale în veac spre răsplătire.
113. Pe călcătorii de lege am urât şi legea Ta am iubit.
114. Ajutorul meu şi sprijinitorul meu eşti Tu, în cuvântul Tău am nădăjduit.
115. Depărtaţi-vă de la mine cei ce vicleniţi şi voi cerceta poruncile Dumnezeului meu.
116. Apără-mă, după cuvântul Tău, şi mă viază şi să nu-mi dai de ruşine aşteptarea mea.
117. Ajută-mă şi mă voi mântui şi voi cugeta la îndreptările Tale, pururea.
118. Defăimat-ai pe toţi cei ce se depărtează de la îndreptările Tale, pentru că nedrept este gândul lor.
119. Socotit-am călcători de lege pe toţi păcătoşii pământului; pentru aceasta am iubit mărturiile Tale, pururea.
120. Străpunge cu frica Ta trupul meu, că de judecăţile Tale m-am temut.
121. Făcut-am judecată şi dreptate; nu mă da pe mâna celor ce-mi fac strâmbătate.
122. Primeşte pe robul Tău în bunătate, ca să nu mă clevetească cei mândri.
123. Sfârşitu-sau ochii mei după mântuirea Ta şi după cuvântul dreptăţii Tale.
124. Fă cu robul Tău, după mila Ta, şi îndreptările Tale mă învaţă.
125. Robul Tău sunt eu; înţelepţeşte-mă şi voi cunoaşte mărturiile Tale.
126. Vremea este să lucreze Domnul, că oamenii au stricat legea Ta.
127. Pentru aceasta am iubit poruncile Tale, mai mult decât aurul şi topazul.
128. Pentru aceasta spre toate poruncile Tale m-am îndreptat, toată calea nedreaptă am urât.
129. Minunate sunt mărturiile Tale, pentru aceasta le-a cercetat pe ele sufletul meu.
130. Arătarea cuvintelor Tale luminează şi înţelepţeşte pe prunci.
131. Gura mea am deschis şi am aflat, că de poruncile Tale am dorit.
132. Caută spre mine şi mă miluieşte, după judecata Ta, fală de cei ce iubesc numele Tău.
133. Paşii mei îndreptează-i după cuvântul Tău, şi să nu mă stăpânească nici o fărădelege.
134. Izbăveşte-mă de clevetirea oamenilor şi voi păzi poruncile Tale.
135. Faţa Ta arat-o robului Tău şi mă învaţă poruncile Tale.
136. Izvoare de apă s-au coborât din ochii mei, pentru ca n-am păzit legea Ta.
137. Drept eşti, Doamne, şi drepte sunt judecăţile Tale.
138. Poruncit-ai cu dreptate mărturiile Tale şi cu tot adevărul.
139. Topitu-m-a râvna casei Tale, că au uitat cuvintele Tale vrăjmaşii mei.
140. Lămurit cu foc este cuvântul Tău foarte şi robul Tău l-a iubit pe el.
141. Tânăr sunt eu şi defăimat, dar îndreptările Tale nu le-am uitat.
142. Dreptatea Ta este dreptate în veac şi legea Ta adevărul.
143. Necazuri şi nevoi au dat peste mine, dar poruncile Tale sunt gândirea mea.
144. Drepte sunt mărturiile Tale, în veac; înţelepţeşte-mă şi voi fi viu.
145. Strigat-am cu toată inima mea: Auzi-mă, Doamne! Îndreptările Tale voi cauta.
146. Strigat-am către Tine, mântuieşte-mă, şi voi păzi mărturiile Tale.
147. Din zori m-am sculat şi am strigat; întru cuvintele Tale am nădăjduit.
148. Deschis-am ochii mei dis-de-dimineaţă, ca să cuget la cuvintele Tale.
149. Glasul meu auzi-l, Doamne, după mila Ta; după judecata Ta mă viază.
150. Apropiatu-s-au cei ce mă prigonesc cu fărădelege, dar de la legea Ta s-au îndepărtat.
151. Aproape eşti Tu, Doamne, şi toate poruncile Tale sunt adevărul.
152. Din început am cunoscut, din mărturiile Tale, că în veac le-ai întemeiat pe ele.
153. Vezi smerenia mea şi mă scoate, că legea Ta n-am uitat.
154. Judecă pricina mea şi mă izbăveşte; după cuvântul Tău, fă-mă viu.
155. Departe de păcătoşi este mântuirea, că îndreptările Tale n-au căutat.
156. Îndurările Tale multe sunt Doamne; după judecata Ta mă viază.
157. Mulţi sunt cei ce mă prigonesc şi mă necăjesc, dar de la mărturiile Tale nu m-am abătut.
158. Văzut-am pe cei nepricepuţi şi mă sfârşeam, că n-au păzit cuvintele Tale.
159: Vezi că poruncile Tale am iubit, Doamne; întru mila Ta mă viază.
160. Începutul cuvintelor Tale este adevărul şi veşnice toate judecăţile dreptăţii Tale.
161. Căpeteniile m-au prigonit în zadar; iar de cuvintele Tale s-a înfricoşat inima mea.
162. Bucura-mă-voi de cuvintele Tale, ca cel ce a aflat comoara mare.
163. Nedreptatea am urât şi am dispreţuit, iar legea Ta am iubit.
164. De şapte ori pe zi Te-am lăudat pentru judecăţile dreptăţii Tale.
165. Pace multă au cei ce iubesc legea Ta şi nu se smintesc.
166. Aşteptat-am mântuirea Ta, Doamne, şi poruncile Tale am iubit.
167. Păzit-a sufletul meu mărturiile Tale şi le-a iubit foarte.
168. Păzit-am poruncile Tale şi mărturiile Tale, că toate căile mele înaintea Ta sunt, Doamne.
169. Să se apropie rugăciunea mea înaintea Ta, Doamne; după cuvântul Tău mă înţelepţeşte.
170. Să ajungă cererea mea înaintea Ta, Doamne; după cuvântul Tău mă izbăveşte.
171. Să răspândească buzele mele laudă, că m-ai învăţat îndreptările Tale.
172. Rosti-va limba mea cuvintele Tale, că toate poruncile Tale sunt drepte.
173. Mâna Ta să mă izbăvească, că poruncile Tale am ales.
174. Dorit-am mântuirea Ta, Doamne, şi legea Ta cugetarea mea este.
175. Viu va fi sufletul meu şi Te va lăuda şi judecăţile Tale îmi vor ajuta mie.
176. Rătăcit-am ca o oaie pierdută; caută pe robul Tău, că poruncile Tale nu le-am uitat.


Vasile Andru


Sursa: calea-vindecarii.blogest.ro
sfatuitoarea.blogspot.ro

joi, 11 aprilie 2013

Alga AFA - o noua minune medicala!


Alga AFA

Alga AFA
O alta minune din faracia naturii
Floarea ascunsa sub ape: 

Numele sau este o prescurtare de la denumirea stiintifica - Aphanizomenon flos-aquae, care in traducere inseamna "floarea ascunsa sub ape". Dincolo de denumirea sa stiintifica poetica, aceasta alga are proprietati terapeutice care pot fi considerate pe buna dreptate ca inestimabile. Acestei alge ii datorez un experiment unic, in domeniul vindecarii cu plante, iar protagonistul lui a fost un prieten apropiat, care s-a confruntat cu urmatorul fenomen: dupa o cura de 4 saptamani cu aceasta alga, pe care a luat-o pentru a-si intari imunitatea, asa cum scria in prospect, s-a trezit intr-o noapte cu o durere arzatoare pe locul unei vechi lovituri la picior. Traumatismul era vechi de sase ani, iar tesutul muscular si pielea nu se refacusera complet, lasandu-i ca o scobitura adanca in picior, medicii spunandu-i ca va fi "semn pe viata". Dar in acea noapte si in urmatoarele zile, cicatricea respectiva s-a inrosit, s-a inflamat, pentru ca apoi tesuturile distruse cu ani in urma sa se regenereze complet, iar scobitura din picior sa dispara fara urma. Ei bine, acest miracol terapeutic, desprins parca dintr-un film S.F., nu este un fenomen singular. S-a dovedit intre timp ca alga AFA are proprietati de stimulare a regenerarii organismului pur si simplu incredibile.

Carte de vizita

Alga AFA este o micro-alga, o planta acvatica de nici un milimetru lungime, incadrata de cercetatori undeva la granita dintre bacterii si regnul vegetal. Face parte din categoria algelor albastre-verzi, deoarece contine o substanta care absoarbe aproape tot spectrul de radiatii luminoase, reflectand doar lumina albastra, de unde si culoarea pe care i-o percepem. Creste spontan in cateva lacuri din lume, dar numai varietatea existenta intr-un lac din America de Nord are proprietati terapeutice exceptionale, fiind in acelasi timp si complet lipsita de toxicitate. Este vorba de lacul Klamath, din Oregon, Statele Unite, un lac vulcanic, bogat in minerale care ii favorizeaza cresterea. De altfel, AFA nu a putut fi transplantata, nici chiar dupa decenii de cercetari, in alta parte.

O gaselnita de ultima ora

Daca majoritatea plantelor medicinale sunt recunoscute ca remedii de mii de ani, avand o intreaga suita de traditii si credinte legate de ele, alga AFA este o gaselnita de ultima ora. Mai exact, proprietatile sale terapeutice au fost evidentiate la sfarsitul anilor '80, descoperirea lor datorandu-se in mare masura savantului canadian Christian Drapeau, atras initial de extraordinara bogatie in nutrienti, vreo 24 la numar, din aceasta alga. AFA contine nu mai putin de 13 vitamine, din totalul de 20 de vitamine cunoscute pana in prezent, dar si 11 minerale cu rol esential in organismul uman. Si aceasta nu este tot: datorita "materialelor de constructie" folosite in alcatuirea celulei acestei alge, toate principiile active din AFA pot fi asimilate foarte usor de catre organismul uman, fiind perfect digerabila si asimilabila. In cadrul zecilor de studii realizate pe pacienti si in laborator, Drapeau a descoperit o proprietate si mai importanta a acestei alge. El a observat ca pigmentii albastri si verzi stimuleaza foarte puternic celulele stem din organismul uman - o descoperire care va revolutiona medicina, fie ea naturista sau alopata.

Un stimulator natural al celulelor stem

Alga AFA
 
Dupa cum se stie, celulele stem au abilitatea de a se auto-multiplica practic la nesfarsit, putandu-se diferentia si putand crea orice tesut sau organ din corpul uman. Viata nu ar fi posibila fara aceste celule, care construiesc diferitele organe ale foetusului inainte de nastere, in aceasta etapa a vietii fiind numite: "celule stem embrionare". Dupa nastere, acestea sunt inlocuite de o alta echipa de constructori, ceva mai lenta, dar la fel de iscusita, si anume, "celulele stem adulte", care sunt produse in maduva spinarii si intervin oriunde este nevoie de ele. Multa vreme, abilitatea de a reconstrui a celulelor stem adulte a fost total necunoscuta stiintei, crezandu-se, in mod eronat, de exemplu, ca sistemul nervos nu se mai poate regenera niciodata si ca moare bucata cu bucata, odata cu trecerea timpului. Or, datorita descoperirii celulelor stem, s-a demonstrat ca sistemul nervos se poate regenera, ceea ce a deschis perspective nebanuite in vindecarea unor boli cum ar fi scleroza multipla, paraliziile sau maladia Parkinson. Marea provocare pentru medicina este sa inmulteasca aceasta echipa de celule specializate in reconstructia organismului si sa o determine sa migreze acolo unde este nevoie de ea. Or, alga AFA exact asta face: pigmentii din compozitia sa stimuleaza productia de celule stem din maduva spinarii, in timp ce o alta categorie de substante continute de alga AFA (niste polizaharide) stimuleaza migrarea celulelor stem acolo unde este nevoie de ele.

Mod de administrare

Doza de la care alga AFA, in stare pura, ajunge sa isi faca efectul a fost determinata la 1-1,5 g administrate zilnic, pentru un adult. Recent, s-a descoperit ca, in combinatiile potrivite, chiar si o cantitate de 400-500 mg din acest remediu are efectele vindecatoare asteptate, asa cum vom vedea:

Capsule cu alga AFA

Sunt forma de administrare cea mai simpla si cea mai eficienta a acestei plante. De regula, capsulele contin 300-400 mg de alga AFA deshidratata, sub forma de pulbere. Se ia cate o capsula, de trei-patru ori pe zi, in cure de 60-90 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauza, dupa care cura se poate relua.

Capsulele cu complexul AFA

O combinatie considerata "de aur" in domeniul stimularii naturale a celulelor stem este compusa din trei alge albastre-verzi, amestecate in proportii egale: alga AFA, spirulina si chlorella. Gasim in magazinele naturiste aceasta combinatie de alge, din care se iau zilnic 1-3 g, efectele fiind de multe ori mai puternice decat ale algei AFA in stare pura. In plus, complexul de alge are un pret considerabil mai mic, in conditiile in care actiunea terapeutica este comparabila sau, in unele cazuri, chiar mai puternica.

Asocierea algei AFA cu extracte de plante medicinale
Studii recente facute in Ungaria arata ca aceasta alga, chiar si in cantitati mici, 250-500 mg pe zi, este extrem de eficienta in bolile cronice, cu conditia sa fie potentata ca efect de alte plante medicinale, in special de cele care contin polizaharide (ginsengul indian, ginsengul siberian, ganoderma) si flavonoide (trei-frati-patati, ginkgo biloba, fructe de paducel). Cura cu alga AFA, administrata in aceste combinatii, dureaza 60 de zile, urmata de o pauza de 15-20 de zile, dupa care se reia.

Aplicatii terapeutice

Alga AFA si imunitatea

Alga AFA
Numai varietatea de AFA din lacul Klamath (SUA) are proprietati terapeutice exceptionale
 
Un studiu facut la "Royal Victoria Hospital" din Montreal, Canada, a demonstrat ca, la doar cateva ore de la administrarea acestei alge, multe tipuri de celule din armata sistemului imunitar sunt activate. O cura indelungata cu AFA determina organismul sa produca mai multe celule cu rol in imunitate. De pilda, aceasta alga creste numarul de celule natural killer care, pur si simplu, patruleaza prin organism, distrugand orice bacterie sau virus nedorit, avand un rol decisiv in prevenirea infectiilor. Alta categorie de celule produse in mari cantitati datorita administrarii acestui remediu sunt asa numitele limfocite care, odata ce o infectie s-a instalat in organism, secreta niste substante chimice care distrug orice microb nedorit. Asadar, atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea infectiilor, alga AFA este un remediu redutabil. Ca atare, administrarea ei este recomandata persoanelor cu probleme mari de imunitate, cum ar fi cele care sufera de tuberculoza (pulmonara, osoasa etc.), care se confrunta cu hepatite virale, cu cistite recidivante, care fac tratamente indelungate cu antibiotice, cu antiinflamatoare ori cu alte medicamente care au ca efect secundar reducerea imunitatii.

Alga AFA si cancerul

Rezultate pozitive s-au inregistrat si in prevenirea si in tratarea bolii canceroase, prin administrarea algei AFA. Trebuie stiut ca si persoanele sanatoase au, in fiecare moment al vietii, intre 200 si 1000 de celule canceroase in organism, dar acestea sunt in permanenta tinute sub control de catre sistemul imunitar. Mai ales in asociere cu stimulatori ai imunitatii, cum ar fi ganoderma sau siliciul organic, alga AFA ajuta organismul sa necrozeze (omoare) tumorile maligne si sa le elimine din corp. In plus, algele albastre-verzi nu interfereaza negativ cu chimioterapia sau cu radioterapia folosite in cancer, ci chiar potenteaza actiunea lor benefica si, cel mai important, previn si combat cumplitele lor efecte secundare.

Alga AFA si leucemia
Alga AFA
Acelasi rezervor de sanatate
 

Ficocianina, principiul activ care da algelor culoarea albastruie specifica, este si una dintre cele mai puternice arme naturale contra leucemiei. Ea previne aparitia mutatiilor la nivelul celulelor din maduva spinarii, stimuleaza productia de hematii si de leucocite, fiind un pretios adjuvant contra leucemiei acute sau cronice. Se administreaza combinatia AFA, spirulina si chlorella sub forma unor cure de 90 de zile, timp in care se iau cate 3 g pe zi din acest amestec.

Alga AFA si radiatiile

Conditia ca alga AFA sa se dezvolte normal este sa beneficieze nu mai putin de 300 de zile cu soare puternic pe an, ea fiind astfel "antrenata" sa reziste la un adevarat bombardament cu radiatii ultraviolete. Asadar, nu este de mirare ca, administrata oamenilor, aceasta alga le creste foarte mult rezistenta la iradiere. Fie ca vorbim de iradierea voluntara, ca in cazul radiografiilor sau al cobaltoterapiei folosite in cancer, sau de iradierea accidentala, ca in cazul expunerii exagerate la soare sau in cazul accidentelor nucleare, administrarea algei AFA este de un imens ajutor. Ea previne aparitia si amelioreaza dermatitele produse de radiatii, dar actioneaza si in profunzime, prevenind aparitia mutatiilor celulare si a proceselor de malignizare. In acest context, merita subliniat faptul ca alga AFA este un exceptional ajutor pentru persoanele bolnave de cancer, care urmeaza sedinte de cobaltoterapie, ajutand la refacerea rapida a tesuturilor sanatoase afectate de radiatii, dar potentand si efectul necrozant asupra tumorilor maligne. Cura cu aceasta alga va fi de lunga durata (3 luni minimum), fiind inceputa inaintea cobaltoterapiei si incheindu-se la minimum 30 de zile dupa ce a fost facuta ultima sedinta de iradiere.

Alga AFA, ranile si interventiile chirurgicale

Un singur gram din aceasta alga contine 50% din cantitatea de vitamina K necesara organismului uman pentru o zi. Iar vitamina K este cea responsabila de procesele de coagulare si cicatrizare in corpul nostru, fiind esentiala in procesul de vindecare a ranilor. Insa, dincolo de continutul de vitamina K, alga AFA este probabil cel mai puternic remediu pentru regenerare, in caz de operatii chirurgicale, raniri sau arsuri. Armata de celule stem pe care acest remediu o activeaza are darul de a reconstrui rapid si estetic tesuturile distruse, grabind vindecarea, prevenind cicatrizarea inestetica, dar si alte complicatii, cum ar fi infectiile, cicatricele cheloide etc.

Alga AFA si creierul

Cei 22 aminoacizi esentiali existenti in AFA sunt extrem de importanti in mentinerea integritatii morfologice si functionale a creierului. Mai mult, datorita actiunii sale puternic antioxidante, aceasta alga previne aparitia proceselor degenerative la nivelul creierului si al sistemului nervos, fiind eficienta, de exemplu, pentru profilaxia maladiei Alzheimer si a maladiei Parkinson. Mai ales pentru persoanele de varsta a treia, cura de 90 de zile, timp in care se iau cate 1200 mg din aceasta alga pe zi, este excelenta pentru mentinerea sanatatii creierului. Un efect remarcabil se obtine prin alternarea curei cu AFA cu un tratament cu laptisor de matca, conservat in miere, care are de asemenea efecte puternice de stimulare a regenerarii tesutului nervos.

Alga AFA si procesul invatarii
Alga AFA
 

Alga AFA se numara printre remediile de varf care ajuta la imbunatatirea performantelor intelectuale, mai ales ale copiilor si adolescentilor. Intre altele, AFA contine mari doze dintr-un neurotransmitator (feniletilalamina) care ajuta la:
* cresterea perioadei de timp pe care poate fi mentinuta concentrarea mentala
* imbunatatirea memoriei de scurta si de lunga durata
* cresterea vitezei cu care memoria de lunga durata poate fi accesata
* imbunatatirea atentiei, inclusiv la copiii si adolescentii cu agitatie psihomotorie pronuntata.
Prin administrarea acestei alge, singura sau in combinatie cu spirulina si chlorella, s-au inregistrat succese notabile si in combaterea asa-numitului sindrom de deficit al atentiei (ADHD), cu care tot mai multi copii se confrunta. Se tin cure de 60 de zile, timp in care se administreaza cate 1 g de alga AFA pura pe zi sau cate 1,5 g de complex AFA pe zi. Pe timpul curei, se recomanda renuntarea completa la dulciurile care contin zahar sau indulcitori artificiali (zaharina, aspartam, ciclamati), care vor fi inlocuiti cu miere si produse cu miere. De asemenea, tratamentul pentru imbunatatirea performantelor intelectuale cu aceasta alga va fi potentat de o oxigenare corespunzatoare a organismului, prin miscare zilnica in aer liber.