vineri, 7 iunie 2013

Aerul de Munte: Beneficiile Curei cu Oxigen Montan

Ideal pentru sănătate este ca pe lângă o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale, să se facă o cură cu aer la munte, să se bea apă de izvor şi să se facă multă mişcare. Cura cu aerosoli la mare este de asemenea indicată în sezonul cald, pentru reîncărcarea corpului cu energie solară.
aerul de munte
Cura montană are efecte senzaţionale asupra tonusului fizic şi psihic. Câteva zile la munte ne fereşte de aerul viciat din oraş, mai ales de fumul de tutun şi poluarea din atmosferă. S-a demonstrat că în timpul şederii la munte, sângele se hrăneşte din belşug cu oxigen curat şi se purifică. Se recomandă somnul cu ferestrele deschise şi plimbările matinale pe munte.
Aerul de Munte: Beneficiile Curei cu Oxigen Montan

Beneficiile aerului de munte

În terapia muntelui, foarte importanţi pentru sănătate sunt aerosolii, ionii negativi, cantitatea mare de oxigen, ozonul, izvoarele cu ape minerale şi substanţele degajate de plante. Înălţimea reliefului are o influenţă majoră asupra tuturor funcţiilor din organism. De pildă, la 400-1000 de metri altitudine, aerul inhalat are o acţiune calmantă. Peste 1200 de metri înălţime, acţiunea este excitantă.
> Între 800-1200 m. Climatul subaplin are efecte tonifiante şi stimulente. Revigorează organismul, mai ales la persoanele astenice sau anemice, la cei cu probleme respiratorii, la cei hipertensivi sau la bolnavii cu început de ulcer. Această altitudine nu este indicată în fază acută a bolilor gastrice, renale, biliare, febrile sau afecţiuni cardiace grave.
> Între 1200-1800 m. Climatul alpin este vindecător pentru persoanele anxioase, cu TBC sau alte afecţiuni pulmonare. Această înlăţime le poate face rău în schimb persoanelor cu astm bronşic.
> La peste 1800 m. Climatul înalt, aspru este binefăcător doar persoanelor sănătoase, pentru că le căleşte, le reglează apetitul şi procesul de asimilaţie. Această altitudine nu este însă recomandată persoanelor bolnave.
Aerul de Munte: Beneficiile Curei cu Oxigen Montan

Aerosolii – aburul eteric de deasupra munţilor

Aerosolii sunt ca un abur eteric care se ridică mai ales dimineaţa deasupra pădurilor de pe munte. Aburul acesta este alcătuit din uleiurile volatile emanate de conifere, prin condensul cu apă. Structura aerosolilor uşurează respiraţia şi ameliorează bolile specifice căilor respiratorii. Aerosolii (aburul eteric) revigorează corpul şi ajută mai ales persoanele stresate şi veşnic obosite.

Parfumul confierelor care vindecă

Plăcutele arome ale pădurilor de confiere sunt tămăduitoare. Parufmul degajat de florile din fâneţe şi pajişti se datorează unor substanţe secretate de plante, care au rolul de a stimula sistemul hormonal şi de a revigora întregul organism.
Aerul de Munte: Beneficiile Curei cu Oxigen Montan

Ionii negativi stimulează imunitatea

Aerul de munte mai este încărcat şi cu ioni negativi, care activează sistemul imunitar, reglează metabolismul, stimulează circulaţia sângelui, regenerează organismul şi întăresc psihicul. În vârful munţilor, acolo unde sunt păduri de brad, concentraţia de ioni negativi este foarte mare. Ionii negativi sprijină buna dispoziţie şi ne stimulează creativitatea!
Baia de aer de munte, mai ales în preajma cascadelor făcute de pârâurile de munte unde sunt mulţi ioni negativi şi oxigen pur, ajută persoanele cu probleme dermatologice şi de circulaţie. Corpul trebuie să fie cât mai descoperit.

Soarele de munte

Soarele de munte întăreşte oasele şi tonifică pielea şi organismul. Razele care cad prin pădure, luminişurile care alternează cu zonele mai întunecate sunt cele mai sănătoase. Se recomandă băile de soare între orele 9-11 şi 17-19 seara.

Când este contraindicat aerul de munte?

Cura cu oxigen montan nu este indicată persoanelor care suferă de: maladii ferbile, afecţiuni grave ale inimii, boli de sânge (arterioscleroză), nefrite, emfizem sau hiperexcitabilitate nervoasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu