duminică, 13 ianuarie 2013

Oboseala si remedii


Oboseala si cauze

Ce inseamna oboseala? Ritmul vietii actuale, mizeriile din jurul nostru, fizice, psihice, lipsa unei alimentatii eficiente,
somnul putin si de regula agitat, boli mai mult sau mai putin cronice, activitate intelectuala intensa… si cate or mai fii, toate acestea duc la starea acuta de oboseala. Oboseala care se manifesta tot mai des in felul nostru de a fi, de a reactiona pozitiv sau negativ la ceea ce ne inconjoara.
Am primit un telefon in jurul orei 12. Am raspuns! Nu am auzit salutul normal, ce mai faci etc…ci un mare si zgomotos cascat! Am zambit si am spus, o vorba care mi-a intrat in sange de cand eram mai tanara,”ai avut o zii grea azi noapte”! “Nu, adica da, am dormit putin si a fost cald si m-am trezit mai obosit decat am adormit!”
Intr-adevar o perioada de somn mai mica de 7-8 ore, va duce intr-un final la oboseala exagerata, la oboseala cronica care binenteles va lua mult mai mult timp sa se remedieze. A casca ziua in amiaza mare, trebuie sa ne duca cu gandul la  somnul pe care l-am avut. La calitatea lui.
Tu cum te trezesti? Daca raspunsul tau este “cu fata la cearceaf :) ” mai bine dute si mai dormi putin sau din contra, ia in brate o activitate fizica si iti va disparea oboseala. Starea de oboseala de cele mai multe ori este rezultatul unei conditii fizice proaste.
M-am intrebat de multe ori de ce un sportiv nu resimte oboseala. Pentru ca un sportiv actioneaza. Un om care desfasoara o activitate fizica, in sala de antrenament, acasa, in parc, in aer liber si se poate numi oricum aceasta activitate, volei, tenis, maraton, gradinarit…acel om isi oxigeneaza singele in tot organismul, reducand astfel starea de oboseala. E drept ca starea de oboseala poate interveni si cand aceasta activitate fizica e dusa la extrem si scrie pe noi “no limit”. Excesele, in toate formele duc la oboseala.
Oboseala care se resimte dupa o actiune fizica, e semnul inimii si un semnal de alarma pentru tine. Majoritatea, celor care ajung la infarct miocardic, au depus un efort fizic   mult peste puterile lor si nu au luat in seama sau au trecut cu usurinta peste semnele date de inima, de respiratie…
Privitul cu orele la televizor sau la calculator din nou creeaza o stare de oboseala! Daca  in aceste momente mai servim si o cafea si pe urma inca una, nu o sa remediem oboseala. Din contra! Cafeina in cantitate mai mare nu va face decat sa accentueze o stare de oboseala. De cate ori nu ai zis”Am baut doua cafele si parca tot obosit ma simt!”?
O alimentatie insuficienta sau in fuga sau chiar lipsa ei tot la oboseala duc. Micul dejun consistent, pranzul si o cina usoara  sunt solutiile unei stari aproape de normal. Spun aproape pentru ca si aici depinde ce mancam.
Anemia da un aspect de om obosit, palid. Femeile in general sunt mult mai predispuse spre anemie, datorita pierderilor din perioada ciclului menstrual. Carenta de fier, de vitamina B12, se va reflecta in modul cum aratam. Mai mult sau mai putin obosite! Pentru a reface necesarul de fier din organism consumam spanac, brocolli si carne rosie. O glanda tiroida lenesa, arata un sistem imunitar cu multe deficiente si automat starea de oboseala isi va face simtita prezenta. Chiar si mersul foarte des la baie semnifica o stare de oboseala a organismului.

Plictiseala,inactivitate

Exista si cauze psihologice, nu doar fizice ale  oboselii.” Nu stiu ce sa fac… sunt plictisit” este fraza de baza care pune temelia  piramidei oboselii! Nu mai spun de neliniste, de stresul care se acumuleaza zilnic. Dezordinea din jurul nostru, in casa, pe birou, la locul de munca, toate sunt cauze cu efect pe termen lung in modul cum aratam: obositi sau odihniti! Bucurosi sau tristi. Cu chef de viata sau cu cu lehamite.
Omega 3 care se gaseste foarte mult in peste si nuci, este un grup de acizi  grasi pe care corpul uman nu-i poate produce, dar pe care il poate asimila consumind ulei de masline, ulei de nuci, nuci si peste. Acesti acizi grasi impiedica formarea cheagurilor de sange, fluidizeaza sangele, actionand  si asupra presiunii arteriale. Cu artere libere de orice continut depus, fluxul sangvin al sangelui poate oxigena si intretine starea generala de sanatate a organismului. De ce pescarii nu resimt aceasta stare de oboseala? Consumul de peste isi spune cuvantul. Cand eram mica luam zilnic ulei de peste! Nu, nu de buna voie, obligat fortat! Acum stiu de ce!
Si jocul culorilor in viata noastra are un impact pozitiv sau negativ. Culori obositoare sunt albul, portocaliul, unele nuante puternice de albastru. In extrema cealalta se afla culorile odihnitoare, verde crud, verde deschis, galben pal. Nu trebuie sa ma crezi. Priveste o imagine care te deranjeaza si una care-ti place. Analizeaza si vezi ce-ti da starea de “as mai sta”:).
Oboseala ca stare se poate remedia printr-un somn de 7-8 ore, printr-o alimentatie sanatoasa, prin indepartarea televizorului din dormitor, prin iesitul in natura! Tu ce alegi din toate astea?
Cu sanatate pentru tine
Sursa: http://remediesnaturist.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu