duminică, 27 ianuarie 2013

Studiu: restrictia calorica prelungeste viata si previne bolile cronice | calorii


Nu pot scrie despre calorii fara sa va spun pe scurt despre povestea incredibilului Thomas Parr. Nascut in 1483 in comitatul Sailop , Thomas Parr isi odihneste oasele in celebra catedrala Westminster Abbey , alaturi de elita de regi , regine , mari poeti si savanti ai Angliei. Pentru cine nu stie aceasta poveste, Thomas Parr, nu a fost decat un simplu taran. Cum a ajuns el sa fie inmormantat alaturi de purtatorii de sange albastru este o poveste foarte interesanta pentru articolul nostru insa.
Epitaful care sta scris pe mormantul lui Parr spune despre acesta ca a trait sub domnia a zece regi, de la Eduard al IV-lea pana la Carol I. De asemena mai spune ca a trait 152 Thomas Parr caloriide ani si ca a fost ingropat in acel loc la 15 noiembrie 1635.  Interesant este ca epitaful acesta poate fi dovedit prin documente care atesta momente importante din viata lui Par precum : registrul nasterilor din biserica satului sau natal, mostenirea primita de la tatal sau , un certificat de casatorie din anul 1563, an cand Parr avea 80 de ani , apoi un alt certificat din anul 1605 cand vigurosul mire avea nu mai putin de 122 de ani.
In anul 1635, pe cand Parr avea 152 de ani , afland de vestitul taran si de povestea sa incredibila, regele Carol I l-a invitat la palat pentru a-l cunoaste. Se spune ca Parr avea o memorie formidabila si o agerime pe masura, iar povestirile sale fara sfarsit faceau din acesta o companie mai mult decat placuta si foarte cautata. Regele a fost atat de impresionat de taran , incat i-a propus acestuia sa se mute la palatul regal. Binenteles ca Parr a acceptat fara sa clipeasca si s-a mutat in palat. Aceasta a fost insa o greseala fatala pe care nu a prevazut-o.  La cateva saptamani dupa ce s-a mutat la palat Thomas Parr a decedat. Certificatul de deces intocmit de medicii care apartineau casei regale noteaza ca decesul a fost produs de ” o indigestie prea acuta, cauzata de alimentele prea bogate cu care corpul sau nu a fost obisnuit” . Se pare ca odata mutat la palat , Parr a avut acces si la masa bogata a regelui si nu s-a putut abtine. Cum corpul sau nu era obisnuit cu o astfel de mancare plina de calorii si grasimi, a clacat.
Din pacate nu se stie nimic despre alimentatia acestuia inainte de a ajunge la palat. Insa stim cu siguranta ca regele nu ar fi invitat la palat un om muribund, care ar fi putut muri in orice clipa. Si deci putem intelege ca moartea ii s-a tras de la o crestere brusca in aportul de calorii.
Toata aceasta poveste nu face decat sa intareasca ideea pe care foarte multi nutritionisti si doctori  o stiu si o sustin de mult timp:

Singura masura eficace , dovedita stiintific , de prelungire a vietii este reducerea numarului de calorii.

Idee care este de altfel si foarte logica, cu cat ii dai corpului mai putin de lucru , cu atat el se va uza mai putin si va “dura” mai mult. Important este ca acele calori pe care le foloseste sa cuprinda si elementele de nutritie necesare unei functionari corespunzatoare.
Inca de la mijlocul anilor ’30, oamenii de stiinta au gasit teoria conform careia , daca iti scazi aportul de calorii din mancare, vei scadea si riscul potential pentru boli precum cancer, dementa, infarct sau alte boli cardiovasculare. Studii facute pe aproape orice animal si mamifer au demonstrat ca restrictia caloriilor mareste durata de  viata cu 20 pana la 50%, in timp ce scade dramatic riscul bolilor asociate cu varsta inaintata.
In ultimii zece ani oamenii de stiinta au inceput sa testeze aceasta teorie si pe cele mai longevive mamifere si anume rasa umana.
Cercetatorii de la Institutul Gladstone din California, au identificat un mecanism de noutate prin care o dieta scazuta in carbohidrati si in calori, careia ii se spune  ” dieta ketogenica,” poate intarzia efectele imbatranirii. Publicandu-si studiu in jurnalul Stiinta, cercetatorii au prezentat felul in care o astfel de dieta poate incetini procesul imbatranirii si cum este posibil ca intr-o zi viitoare , sa se poata trata astfel, boli asociate cu o varsta inaintata precum : Alzheimer, boli de inima si multe forme de cancer.

Daca scazi cu 20 de procente aportul de calorii poti activa o cale metabolica catre prezervarea sanatatii

Cercetatorii au identificat un compus, beta hidroxibutirat (BOHB), numit si “corp cetonic” care este produs in timpul unei restrictii prelungite de calorii. Desi cetonele sunt considerate toxice in concentratii marite la cei care au diabet, concentratiile scazute ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, despre care se stie ca apare atunci cand anumite molecule acumuleaza nivele toxice mari in corp si contribuie la imbatranire.
Conducatorul studiului Dr. Eric Verdin a afirmat: “Aici am descoperit ca BOHB –sursa de energie majora a corpului in timpul exercitiilor fizice si a postului –blocheaza o clasa de enzime care altfel ar incuraja stresul oxidativ, protejand astfel celulele”
Un numar din ce in ce mai mare de oameni urmeaza o dieta cunoscuta drept “restrictie calorica cu nutritie optima” , prescurtat in engleza (CRON – de la calorie restriction with optimal nutrition). In aceasta dieta caloriile sunt reduse cu 20 pana la 30 procente intr-o incercare de a minimiza intrarea de energie si a fi sigur ca toate nevoile nutritionale sunt acoperite.
Cu toate ca vor trebui sa mai treaca niste ani buni inainte ca acesti adepti ai CRON sa fie validati din punct de vedere stiintific ca si oameni care au o durata de viata mai lunga, intre timp , acesti indivizi au rezultate foarte bune in ceea ce priveste presiunea sangelui, nivelele de glucoza din sange, bataile inimii, si este foarte posibil sa traiasca fara probleme peste borna de 120 de ani.
Oricine poate face o schimbare in dieta sa . Nu este nevoie decat de curaj, cine stie poate tu poti fi urmatorul Thomas Parr si ai un loc rezervat la Westminster Abbey :)
Surse pentru acest articol cuprind:
Emil radulescu – Alimentatie inteligenta , 2007
http://viataverdeviu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu