sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Beneficiile consumului de ceai




Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura in lume, depasit fiind doar de lichidul absolut necesar vietii - apa. Este totodata, o componenta importanta a vietii sociale in multe tari al lumii. Asta a facut ca ceaiul sa fie cea mai populara bautura pentru o multime de oameni, din diferite tari.
Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura in lume, depasit fiind doar de lichidul absolut necesar vietii - apa. Este totodata, o componenta importanta a vietii sociale in multe tari al lumii. Asta a facut ca ceaiul sa fie cea mai populara bautura pentru o multime de oameni, din diferite tari.

Este considerat un medicament natural deosebit de benefic organismului. In ultima vreme ceaiul si proprietatile sale santogene au atras atentia lumii intregi. Efectele sale curative sunt cunoscute de multe vreme in culturi precum cea japoneza, chineza, indiana si engleza, iar bautorii de ceai redescopera de fiecare data beneficiile protectoare si revitalizante ale acesta bauturi stravechi. Nu-i de mirare ca japonezii si chinezii au printre cele mai mari sperante de viata din lume.

Ceaiul este preparat din frunze, muguri si lastari tineri ale diferitelor soiuri de camellia sinensis. Cele mai populare tipuri de ceai sunt:
- ceaiul verde
- ceaiul negru;
- ceaiul rosu
In functie de gradul de procesare a frunzelor de camellia sinensis rezulta ceai verde, negru sau rosu. Ceaiul verde este cel mai putin procesat, frunzele sunt uscate prin expunere la aburi, o metodă tradiţională japoneză, sau prin gătire uscată in tigaie, metoda tradiţională chinezească. Ceaiul este procesat in maximum două zile după culegere. Pentru ceaiurile negru si rosu, frunzele sunt partial uscate, maruntite si fermentate. Timpul de fermentare, care cauzeaza innegrirea frunzelor, decide daca ceaiul va fi negru sau rosu.

Cum contribuie ceaiul la sanatatea organismului:

Cercetari recente au aratat ca orice specialitatea de ceai derivat din camellia sinensis are proprietati anticancerigene. Frunzele aceste plante contin o serie de substante chimice numite polifenoli care ii confera ceaiului mult laudatele proprietati antioxidante.
Polifenolii din ceai contribuie la:
- protejarea celulelor de stresul oxidativ; radicalii liberi de oxigen se formeaza in permaneneta in organism si pot leza celulele daca nu sunt neutralizati;
- preventia coagularii si mentinerea fluiditatii sangelui si implicit preventia unor afectiuni precum trombozele, infarctele, accidentele vasculare cerebrale;
- mentinerea unor nivele scazute de colesterol;
- neutralizarea enzimelor care contribuie la cresterea tumorilor;
- stimularea sistemului imunitar;

Ceaiul mai contine fluoruri, nu are calorii si doar jumatate din cantitatea de cafeina a unei cani de cafea. Nu s-a studiat inca daca ceaiul decafeinizat are acelasi nivel de polifenoli si deci aceleasi beneficii ca si ceaiul obisnuit.
Theanina, un aminoacid intalnit numai in ceai, vitaminele, mineralele si metixantinele pe care le mai contine acesta, sunt compusi foarte importanti pentru efectele benefice ale acestei bauturi. Datorita lor ceaiul lupta impotria agentilor mutageni, intarzie procesele de imbatranire, mentine tensiunea arteriala in limite normale, creste rezistenta la infectii, imbunatateste functionarea aparatului digestiv si renal.

Un consum zilnic de ceai asigura un aport important de vitamine precum: B1, B2, B6, acid folic. De asemenea, frunzele de ceai contin tanin, aminoacizi, glucide si uleiuri volatile. Ceaiul poate inlocui cu succes cafeaua, fiind un foarte bun stimulent intelectual si fizic. Nu ezita sa bei 2 - 4 cesti de ceai in fiecare zi pentru a beneficia de efectele sale curative si profilactice asupra multor afectiuni.

Un articol de Ciprian Chitu

Sursa: healthy.kudika.ro

       Fiind sambata, mai greu m-am urnit sa imi incep ziua. Dar cu putina bunavointa, am ajuns la bucatarie pentru a-mi pregati ceaiul din fructe de padure pe care il consum zilnic. Si priviti ce beneficii aduce el organismului:

Ceaiul din fructe de padure, amestec divin de gusturi si arome

La noi, la romani, inca mai persista ideea ca ceaiul, indiferent din ce-i facut, este pentru oamenii bolnavi. O cana de ceai cald te revigoreaza, te incalzeste dupa un timp petrecut afara, in frigul iernii ori, din contra, te racoreste, iti da puterea sa suporti mai bine o zi fierbinte de vara, cand simti cum, sub puterea razelor de soare, te inmoi ca si asfaltul pe care-l calci.

Ceaiul de fructe de padure este excelent in orice anotimp si oferta este foarte variata. Fructele de padure, ce cresc la inaltimi mari, de regula, au fost parca anume create atat ca hrana pentru locuitorii din zona cat si pentru efectul lor terapeutic.

Fructele din compozitia acestui ceai sunt placute, ca aroma si gust, dar si benefice pentru intregul organism, datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin.

Macesele, bogate in vitamine, ajuta la energizarea intregului organism. Ceaiul de macese este recomandat in caz de alergie, rinita alergica, constipatie, colici abdominale. Macesele sunt un calmant al inimii. De asemenea, au actiune tonica si diuretica.

Afinele sunt un puternic antiseptic intestinal. Se folosesc in tratamentul enterocolitelor de fermentatie, dizenteriilor si infectiilor urinare. Afinele contribuie la regenerarea celulelor hepatice. Deoarece contin mirtilina, denumita si insulina vegetala, au capacitatea de a scadea nivelul zaharului din sange, fiind indicate in tratamentul diabetului zaharat.

Fragii sunt bogati in fier, de aceea ceaiul de fragi este recomandat persoanelor anemice, celor care sufera de guta si reumatism, dar si diabeticilor si hepaticilor.

Murele, salbatice sau de cultura, contin saruri minerale, provitamina A, vitamine din complexul B, zaharuri, acizi, pectine. Sunt un tonic al ficatului, dreneaza vezica biliara, au efect astringent, constipant. Murele combat anemia, diareea, afectiuni ale vezicii biliare si ale plamanilor.

Multe persoane sunt alergice la fructele cu seminte. Prin fierbere, folosite in ceai, fragii, murele, zmeura, capsunile isi pierd efectul alergic, asa ca nu mai produc reactii cutanate, digestive ori respiratorii, ca atunci cand sunt consumate in stare proaspata.

Oriunde l-am bea, acasa, la birou ori la restaurant si indiferent de vreme ori anotimp, ceaiul ofera intotdeauna caldura si momente de tihna, de relaxare.

Sursa: ziare.com

Voi cum ati inceput aceasta zi de sambata friguroasa?

Un comentariu:

  1. Ceaiul negru este preferatul meu. Dar bune pentru slabit mai sunt si acestea: http://www.dietapentrutine.ro/2016/04/18/cele-mai-bune-8-ceaiuri-pentru-slabit/

    RăspundețiȘtergere