miercuri, 13 februarie 2013

10 OBICEIURI CE-ȚI VOR ÎMBUNĂTĂȚI VIAȚA


În articolul trecut vorbeam despre rutină și importanța obiceiurilor, care în cele din urmă, îți formează stilul de viață.

Mai jos ai o listă de 10 activități pe care le poți prelua și transforma în deprinderi, ceea ce va influența pozitiv calitatea vieții cotidiane.

La un search pe google vei găsi o mulțime de astfel de sfaturi, însă eu ți le spun pe cele din experiența mea, pe care le folosesc zi de zi.

Acomodarea unor obiceiuri a durat foarte puțin, pe când altele, precum trezitul de dimineață, îmi dau bătăi de cap și acum, însă toate au contribuit la schimbarea pozitivă a stilului meu de viață.

1. Trezitul de dimineață
       
Pare problematic la început, însă pe parcurs vei recunoaște importanța acestui obicei. Trezitul la 5 sau cel mult 6 îți dă 1 sau 2 ore în plus, pe care le poți folosi util. De exemplu, poți începe ziua cu meditație, rugăciune, exerciții fizice, vizualizare, verificare emailurilor, lectură sau orice altceva ce niciodată nu reușești să faci în timpul zilei.



2. Planificarea
Am observat că folosesc timpul mult mai productiv când planific ce am de făcut. Un to-do list e cel mai bun instrument pentru a folosi eficient timpul. Stabilește pentru fiecare zi 3-4 activități importante pe care trebuie să le efectuezi și alocă timp pentru fiecare. 

3. Mai multă apă
Corpul uman este alcătuit din 60-70% de apă, iar un adult are nevoie în medie de 9 – 13 pahare (250 ml/pahar) de lichide în fiecare zi. Cu toate acestea, consumăm foarte puțină apă. Pentru a schimba situația, formează-ți un obicei, ca primul lucru pe care să-l faci după ce te trezești e să bei un pahar cu apă.

Ai observat că atunci când privești un film fie la TV sau PC ai tendința de a mânca ceva? Dacă da, de fiecare dată când fugi la frigider, bea apă în loc de mâncare. Asta te va ajuta să implementezi un nou obicei și să scapi de altul nesănătos.


4. Mai puține rețele sociale

Boala secolului 21 - iluzia comunicării. Fă un experiment. Închide toate conturile de pe rețele sociale sau cel puțin nu le accesa un timp și vezi cine te caută. Cei care au nevoie de tine te vor găsi și fără facebook sau odnoklassniki. Cu toate că îți pare că te înconjori de societate, faci exact inversul. Mai bine sună-ți prietenii, ieșiți, vorbiți, fă cunoștință cu persoane noi etc. și petrece cât mai puțin timp pe rețele de socializare.


5. Înconjoară-te de oameni de calitate
Contează enorm de mult anturajul. Fii atent pe cine îi ai alături, căci vrând-nevrând suntem influențați de acești oameni și tindem să preluăm anumite comportamente, obiceiuri, fraze. Înconjoară-te cu oameni la fel de nebuni ca tine. Cei ce se aseamănă, se adună. Lasă-i doar pe cei, cu care ai vrea sa semeni, de la care ai ce învăța. Nu căuta interese și nu încerca să menții relațiile artificial. Nu vei mulțumi niciodată toată lumea și nici nu ar trebui sa fie acesta scopul tău.


7. Fă sport!

Sportul te va ajuta să scapi de stres, energie negativă, gânduri negative și multe altele. Despre importanța mișcării am scris aici.


8. Scapă de inutilități

Scapă de lucrurile vechi ce ocupă mult spațiu, scapă de hainele ce nu le mai porți, renunță la proiectele rămase la etapa de început etc. Fă curat la masa ta de lucru. Psihologii au constata că pentru o muncă cât mai productivă e nevoie de cât mai mult spațiu liber. Încearcă să leși pe masa ta de lucru maxim 5 obiecte absolut necesare pentru munca ta. Celelalte obiecte îți distrag atenția și dăunează productivității.

9. Lucrează la un singur proiect

Nu-ți asuma prea multe. Sa constata că multitasking e inamicul nr. 1 a productivității și calității muncii. Canalizează toată energia spre un singur proiect odată, iar după finalizarea lui treci la altul. Dacă crezi că vei reuși să muncești pe mai multe planuri odată, cel mai probabil nu vei obține rezultate la niciunul.

10. Odihnește-te din plin

Lenea e zidul ce ne desparte de visele noastre. Însă ea apare din nevoia de a te odihni, de aia, câteodată lenevia e medicamentul anti stres, energia negativă, supra oboseală etc. Odihnește-te mai mult. Încearcă o dată pe săptămână să nu faci nimic. Nu te gândi la lucru, școală, probleme ș.a.m.d. Doar bucură-te de o carte, un film, o plimbare, de singurătate sau de compania părinților sau celor mai buni prietenilor. Astfel de zile îți vor permite să începi săptămâna cu noi puteri și mai mult entuziasm. Apropo, când mintea nu e ocupată de tot felul de probleme sau gălăgie, acolo pătrund tot felul de idei originale :)

Sursa: http://visator-cu-plumb-in-ochi.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu