luni, 25 februarie 2013

Afirmatii pozitive (II)

Afirmatiile sunt un instrument foarte puternic în atingerea obiectivelor şi în dezvoltarea personalã. Ele remodeleazã mintea şi ne oferã inspiraţia şi motivaţia pentru a reuşi. Dar cum trebuie construite şi cum se folosesc afirmatiile ca sã aiba succes ?

Regula celor 4P
O afirmatie corect construitã trebuie sã îndeplineascã “regula celor 4P”. Adicã sã fie personala, pozitiva, la timpul prezent şi pasionala.

Afirmatiile sunt personale pentru cã se referã la obiective care ne privesc personal.Afirmatiile fãcute pentru alte persoane (copii, rude, prieteni, colegi) nu au nici un efect pentru cã nu lucreazã asupra minţii lor. Putem acţiona doar asupra minţii noastre, deoarece schimbând ceea ce este înãuntrul ei, schimbãm şi cursul vieţii noastre. Astfel , în timp ce o afirmatie de genul “Sunt sãnãtoasã şi plinã de energie” este excelentã, o afirmaţie ca “Soţul meu este sãnãtos şi plin de energie” este lipsitã de utilitate. Pentru a întãri caracterul personal al afirmaţiei , aceasta începe de multe ori cu “Eu sunt .....” “Eu am ....”

Foarte important este ca afirmatia sã fie pozitiva. Ea va exprima astfel ceea ce dorim, ne va focaliza pe ceea ce dorim. Astfel, prin folosirea afirmatiilor pozitive, Legea atractiei lucreazã în slujba noastrã. Ce spune Legea atractiei ? “Lucrurile pe care ne focalizãm apar în viaţa noastrã.” Afirmatiile pozitive sunt un instrument perfect pentru focalizarea gândurilor.

Sã comparãm douã afirmatii. “Eu nu mai sunt bolnavã acum” şi “Eu sunt sãnãtoasã acum.” Deşi aparent spun acelaşi lucru cu cuvinte diferite, cele douã propoziţii au efecte total opuse. Prima este o propoziţie negativã. Creierul reţine din ea imaginea mentalã a bolii, adicã exact ceea ce nu dorim. In consecinţã, mintea noastrã cautã inconştient ocazii – şi gãseşte – ca sã menţinã boala. In schimb, a doua propoziţie este o afirmatie pozitiva clarã şi corectã..Ea creazã o imagine mentalã a sãnãtãţii , iar mintea şi corpul vor lucra împreunã pentru a o materializa cât mai repede.

Afirmatiile se construiesc la timpul prezent pentru cã mesajul pe care îl transmitem minţii subconştiente este precis : “Iatã-mã, sunt acolo unde am dorit sã ajung !”. Subconstientul poate identifica doar timpul prezent, el nu are noţiunea de viitor. A spune “Voi fi sãnãtoasã “ este ceva foarte vag, care nu mobilizeazã deloc forţa mentalã. Dar a spune “Eu sunt calmã şi liniştitã acum “ este ceva pe care mintea o înţelege şi o executã cu rapiditate.

Pentru a fi eficiente, afirmatiile trebuie sã conţinã multã emoţie , sentiment,pasiune. Acestea constituie, într-un fel unda purtãtoare a mesajului pe care îl transmitem, prin afirmatii, cãtre noi şi cãtre univers. Suntem ca un emiţãtor radio – puterea de emisie este cu atât mai mare cu cât punem mai multã emotie şi pasiune în mesajul nostru ! Cu cât punem mai mult “combustibil” în el , cu atât mesajul ajunge mai repede la ţintã. De aceea , când afirmati - faceţi un efort sã simţiţi bucuria împlinirii dorinţei dumneavoastrã. Imaginaţi-vã toata gama de emotii pozitive pe care le veţi trãi când, de pildã, veţi gãsi slujba care sã vã placã şi sã vã aducã destui bani. Sau când veţi merge în excursia mult doritã la Paris. Unul din secretele reuşitei afirmatiilor este sa trãiţi în avans sentimentul realizãrii lor !

In afarã de cele patru calitãţi fundamentale, o bunã afirmatie trebuie sã fie simplã, sã conţinã puţine cuvinte şî sã sune cât mai familiar celui ce o utilizeazã. Existã liste întregi de afimatii gata construite, din care vã puteţi inspira sau alege pe cele care vi se potrivesc cel mai bine.

Cum se folosesc afirmatiile
Succesul afirmatiilor se bazeazã pe folosirea lor repetatã. Cu cât sunt repetate mai des, cu atât pãtrund mai repede în subconştient şi încep sã producã efectele dorite. De aceea se recomandã rostirea afirmatiilor în gând de cel puţin 3 ori dimineaţa înainte de a deschide ochii şi seara înainte de culcare. De asemenea , e foarte bine sã le rostim cu voce tare ori de câte ori suntem singuri, de exemplu când pregãtim micul dejun în bucãtãrie sau în timp ce mergem pe jos , spre serviciu sau la o plimbare.

O variantã de utilizare este scrierea afirmatiilor într-un caiet de afirmatii, zilnic, fie dimineaţa, fie seara înainte de culcare. Prin scriere aducem un canal suplimentar de difuzare a mesajului. Pentru unele persoane , aceasta este metoda predilectã deoarece reţin mai uşor ceea ce scriu decât ceea ce vorbesc De pildã, mulţi studenţi se pregãtesc pentru examen parcurgând în scris materia de curs.

O altã metodã este scrierea afirmatiilor pe bucãţi de carton de mãrimea unei cãrţi de vizitã şi pãstrarea lor la îndemânã, pentru a le vedea ori de câte ori dorim, în portvizit sau în geantã. (Iatã un alt motiv pentru care afirmatiile trebuie sã fie scurte!)

Puteţi de asemenea sã vã înregistraţi afirmatiile pe casetã sau CD şi sã le ascultaţi în timp ce conduceţi maşina (bineînţeles, dacã sunteţi singurã în maşinã).Dacã doriţi şi vi se pare mai creativ aşa, puteţi sã vã transformaţi afirmatiile în cântece. Vã alegeţi o melodie care vã place şi vã construiţi afirmatia pe versuri. De ce nu ?

Ideea este sã repetaţi cât mai des, pe cât mai multe canale şi cu cât mai multã emoţie afirmatiile care vi se par cele mai adecvate. Atenţie : repetaţi zilnic, pânã ce se transformã în obişnuinţã. Chiar dacã s-ar putea sã nu observaţi imediat efectele (deşi uneori apar de pe o zi pe alta !), ele vor apãrea cu siguranţã pe mãsurã ce vã remodelaţi lumea interioarã prin intermediul afirmatiilor. Aveţi încredere. Afirmatiile funcţioneazã pentru milioane de oameni. Vor funcţiona şi pentru dumneavoastrã.

Sursa: http://stiintasuccesului.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu