joi, 21 martie 2013

Cele 7 componente ale unei vieți împlinite



Dacă vrei să trăiești o viață împlinită, leag-o de un scop, nu de oameni sau lucruri. Iar scopul să fie îmbunătățirea lumii prin ceea ce ești ca individ.

Mulți din noi încearcă să exceleze într-un domeniu. De exemplu, în carieră. Urmează o facultate prestigioasă, se dedică totalmente muncii, uită de familie, prieteni, viață socială. Nu au un regim alimentar, mănâncă haotic. Nu fac sport și nu au grijă de sănătate etc.

Mai pe scurt, urcă treptele carierei, fac tot mai mulți bani, însă uită total de celelalte laturi ale vieții. Iar până la urmă, rămân neîmpliniți.

Secretul împlinirii stă în dezvoltarea multilaterală. Adică, evoluția e ca un automobil, care pentru a se deplasa are nevoie de 4 roți. Iar dacă lipsește măcar una, nu vei ajunge prea departe.

Ei bine, acele roți sunt componentele unei vieți împlinite. Eu am identificat anume 7 elemente care completează harta unei vieți fericite. Posibil sunt mai multe, posibil mai puține.

Cele 7 componente ale unei vieți împlinite:


  1. Sănătatea - nivelul de bază, asupra căruia trebuie de atras atenție în primul rând, pentru că de el depind toate celelalte laturi. Iar sănătatea nu înseamnă doar ”să nu te doară nimic.” Contează enorm regimul alimentar, adică calitatea hranei și regularitatea cu care iei masa. La fel de mult contează și sportul (despre care am vorbit aici). Cu cât stai mai bine la capitolul sport, cu atât ai mai multă energie și motivație pentru a lucra asupra ta.
  2. Productivitatea - diferența dintre un antreprenor de succes și unul mediocru e doar modul în care își gestionează timpul. Cu toții avem 24 de ore în zi. Depinde de noi, cum le folosim. Ești un idiot dacă stai 5 ore/zi pe facebook și te plângi că nu ai timp. Iar cea mai bună unealtă pentru folosirea eficientă a timpului eplanificarea. Se zice că o oră pierdută pentru trasarea obiectivelor, nu e pierdută.

    Nu sunt fanul regimurilor stricte și nici nu le suport. Însă e important zilnic, cel mai bine dimineața, să-ți notezi 5-6 obiective la care vei lucra în ziua respectivă și în ce intervale de timp. Asta te va ajuta să nu-ți piezi timpul în zadar și te va proteja de ”n-am ce face!” :)
  3. Dezvoltarea personală - ”fă în fiecare zi ceea ce alții nu fac și vei ajunge acolo unde alții nu vor ajunge.” E extrem de important să dedicăm zilnic timp pentru evoluția noastră. Educația zilnică, prin pași mici, aduce la rezultate mari. Iar rezultatele depind de efortul pe care-l depui. Se zice că pentru a deveni expert într-un domeniu în cel mai scurt timp posibil (3-5 ani) ai nevoie zilnic de 4 ore de educare în acel domeniu.

    Pe lângă educarea continuă, trebuie depășită și zona de confort, care e unul dintre cele mai mari obstacole în calea evoluției tale.
  4. Relațiile - omul e o ființă socială. Toți (cu rare excepții) au nevoie să simtă apartenența la grup și astfel oamenii se unesc în familii, grupuri, comunități, leagă prietenii și relații. Secolul informațional dăunează mult relațiilor autentice și foarte mulți oameni eșuează anume în domeniul relațiilor. Aici, regulile sunt total diferite față de celelalte componente, iar pentru a avea relații împlinite de prietenie și de cuplu, trebuie să studiem cum funcționează iubirea, sexualitatea şi legăturile dintre oameni.

    Atragi ceea ce ești, deci pentru a avea oameni de calitate în anturajul tău, în primul rând trebuie să devii tu unul din ei.
  5. Lifestyle - Ar fi oare viața plăcută dacă tot ce am face ar fi munca, mâncatul și dormitul? Nu cred. Cu toții avempasiuni, hobby-uri, lucruri care ne plac și suntem gata să le facem toată viața. Acestea pot fi călătoriile, muzica, fotografia, pictura, sportul, orice! Acțiunile care ne fac fericiți, ne vindecă spiritual și ne dăruiesc energie pozitivă. Aceste acțiuni sunt vitale pentru starea de spirit împlinită. Un stil de viață activ te scoate mereu în afara zonei de confort, fapt ce-ți face posibilă evoluția.
  6. Vocație/Cariera - “Un om fără ocupație este unul fără sens“. Munca constituie o parte importantă din viața fiecărui om. Ești gata să faci ceea ce nu-ți place, doar pentru că e la modă sau îți aduce siguranță? Sper că nu. De aia e important de descoperit vocația și pe baza ei de câștigat libertatea financiară.

    ”Fericit și binecuvântat este omul care are o ocupație ce i se potrivește, în care își pune inima și care îi permite să-și folosească la maxim propriile capacități.”
  7. Spiritualitatea - latura superioară a omului. De obicei, spiritualitatea este ultimul component abordat în cursul evoluției unui om, și cred că e cel mai important. Omul este ansamblul dintre trup, minte și suflet. În timpul vieții atragem mai multă atenție trupului, suntem ghidați de minte, însă până la urmă cine câștigă? Sufletul evident.

    Spiritualitatea ajută să găsim răspunsurile la întrebările la care știința și gândirea rațională nu ne poate răspunde. Dar spiritualitatea nu înseamnă deloc religie. E mai mult cunoașterea divinului prin autocunoaștere și trăirea experiențelor pe care nu le putem explica.    

Toate aceste sunt componentele unei vieți împlinite. Excelența într-un domeniu și eșuarea în altul nu-ți permit să evoluezi și nu vei fi niciodată mulțumit de viața ta. Vei fi împlinit numai când în toate aceste domenii vei avea rezultate. 

Nivelul mediu de dezvoltare generală se ia după cel mai slab domeniu. Acolo ai cel mai mult de lucru, deci și atenția acordată acelui domeniu va fi mai mare.

Exercițiu:
Dar înainte de a începe lucru asupra unui anumit domeniu, e nevoie de identificat cele mai problematice zone. Deci, ceea ce vreau să faci este să iei o fițuică și un pix. Tot ce trebuie să faci este să te apreciezi pe o scară de la 1 la 10 în fiecare din aceste 7 domenii:

1. sănătate
2. productivitate
3. dezvoltare personală
4. relațiile
5. lifestyle
6. vocație/carieră
7. spiritualitate
  
Iată ce mi-a ieșit mie:

Acum, când știi unde întâlnești cele mai mari probleme, ești cu un pas mai aproape de o viață împlinită!

PS: Dacă ți-a plăcut articolul, te rog distribuie-l, poate ajutăm împreună pe cineva.

Sursa: http://visator-cu-plumb-in-ochi.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu