miercuri, 5 decembrie 2012

Cum identificam mierea de albine contrafacuta

In ultimul timp am tot primit intrebari de la prieteni/clienti cum ar putea deosebi mierea naturala de cea contrafacuta.

Metoda cea mai sigura este analiza in laborator, examenul microscopic sau examenul organoleptic care se refera la culoarea, mirosul, gustul, consistenta si puritatea mierii.

Avand in vedere ca e mai dificil sa apelam la un laborator pentru analiza, exista si cateva metode aproximative care ne pot da indicii daca mierea este naturala sau contrafacuta. 
Mentionam ca nici una dintre aceste metode nu este utilizata de vreo institutie autorizata.

1. Incalziti intr-un vas de sticla 2 linguri de miere. Adaugati 6 linguri de alcool de 90 grade. Amestecati bine. Asteptati aproximativ o ora si daca pe fundul borcanului apare o substanta alba, atunci este foarte probabil ca mierea sa fi fost falsificata.

2. Introduceti o lingura in borcanul cu miere, apoi ridicati-o si lasati sa curga mierea. Daca mierea curge continuu, fara sa se desprinda in picaturi atunci cel mai probabil mierea este naturala. Mierea de salcam este putin mai fluida decat cea de floarea soarelui sau poliflora.

3. Mierea de floarea soarelui si cea poliflora cristalizeaza. Daca ati cumparat miere si dupa 5-6 luni nu are deloc mici cristale, e posibil ca aceasta sa fi fost contrafacuta. Mierea poate redeveni fluida daca este pusa in apa la 40 de grade maxim. Daca temperature este mai mare isi pierde din proprietati. Mierea de salcam cristalizeaza foarte greu, dupa aproximativ 1-2 ani, dar foarte putin.

4. Mierea ar trebui sa aiba aroma plantelor din care este culeasa. De obicei mierea falsificata este doar dulce, fara nici o aroma.

5. Mierea are densitatea de 1.4 ori mai mare decat apa. Daca lasati sa se scurga miere dintr-o lingura intr-un pahar cu apa rece, mierea ar trebui sa cada la fund si sa nu se imprastie rapid in apa. Cea contrafacuta, are o densitate mai mica si ar trebui sa se imprastie imediat in apa.

6. Intr-o lingura puneti niste miere. Amestecati cu un creion chimic in miere aprox 1 min. daca mierea se coloreaza s-ar putea sa nu fie naturala. In cazul in care culoarea nu i se modifica, este naturala


Sursa: stupulvesel.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu