sâmbătă, 22 decembrie 2012

Uleiuri, oteturi medicinale si lotiuni naturale pentru intretinerea pielii

Uleiuri din plante

Pentru realizarea uleiurilor din plante, cea mai buna metoda, desi ceva mai lenta, este cea a macerarii. Pentru a obtine 1 l de ulei de floarea-soarelui sau de masline obtinut prin presare la rece, se lasa la macerat 200 g de planta, maruntita cu rasnita electrica de cafea. Se pune totul intr-un borcan inchis ermetic si se lasa sa macereze 14 zile intr-un loc calduros sau la soare, dupa care se filtreaza prin tifon. Preparatul obtinut se pastreaza intr-un loc racoros, uscat si fara lumina.
floare47
In general, la uleiurile medicinale se folosesc plante medicinale uscate (preparatul obtinut din planta proaspata tinde sa mucegaiasca si sa fie extrem de neomogen din cauza apei continuta de planta uda).

Uleiurile vegetale grase se pot alege in functie de efectele pe care dorim sa le obtinem, tinand cont de proprietatile terapeutice ale acestor uleiuri la care se vor adauga efectele vindecatoare ale plantelor medicinale ce sunt macerate in ele.

Uleiuri cu esente volatile

Sunt foarte simplu de preparat daca avem la dispozitie un ulei vegetal gras si cateva picaturi de ulei volatil. Uleiul gras se incalzeste foarte putin intr-o baie de apa (30-35 grade C), dupa care se adauga uleiul volatil. Uleiurile volatile se pot adauga si la uleiurile obtinute prin macerarea plantelor pentru a le da un miros mai placut.

In general, acest tip de uleiuri se folosesc in masaj, dar pot fi folosite si pentru tratarea unor afectiuni. De exemplu, insomnia poate fi eliminata daca inainte de culcare se face un masaj cu ulei la care adaugam cateva picaturi de lavanda, durerile reumatice se reduc cu ajutorul unui ulei in care s-au pus cateva picaturi de ulei de menta, pin si ienupar, iar unele afectiuni respiratorii si mancarimile pielii pot fi tratate cu un amestec de ulei gras cu ulei volatil de menta.

Uleiul de floarea-soarelui

Contine vitaminele A, D, E si K, proteine ce cuprind toti aminoacizii esentiali, saruri minerale. Are efect vitaminizant si antitoxic atat intern cat si extern. Este cel mai folosit ulei pentru preparatele externe si poate fi folosit in toate tipurile de extracte vegetale pentru piele.

Uleiul de germeni de grau

Contine vitaminele A, D, E, F si K, are efect estrogen. Utilizat zilnic ca ulei de masaj este un mijloc natural de marire a dimensiunilor si fermitatii sanilor la femeie, contribuie la combaterea hirsutismului (par in exces la femei). Este unul dintre uleiurile cele mai valoroase pentru intretinerea, regenerarea si infrumusetarea pielii in cazul femeilor. Extractul de seminte de marar in acest ulei amplifica foarte mult efectele mentionate.

Uleiul de masline


Contine vitaminele E, B, C, lecitina, clorofila, xantofila. Folosit ca baza pentru uleiurile de uz extern, are efect antiseptic si antibacterian. Este un ulei foarte valoros, fiind usor de asimilat in piele si foarte nutritiv. Se utilizeaza extern pentru intretinerea pielii, tratarea arsurilor, a paradontozei, gutei si reumatismului, pentru ameliorarea cazurilor de anemie.

Uleiul de migdale

Este bogat in calciu, fosfor, potasiu, sulf, magneziu, vitaminele A si B, taninuri. Se foloseste contra eczemelor, erizipelului, pruritului si in cazurile de piele foarte uscata cu tendinta de crapare. Este un remediu valoros pentru ingrijirea pielii.

Uleiul de nuca

Contine in cantitati mari vitaminele E si F. Se utilizeaza sub forma de masaj (frectie) pe intregul corp pentru copiii rahitici sau anemici. Este o baza valoroasa pentru remediile ce combat dermatozele.

Uleiul din seminte de dovleac

Contine vitaminele A, E si F. Are un efect de calmare si reducere a iritatiilor si pruritului.

Uleiul din nuca de cocos

Foarte bogat in acizi grasi saturati, este in primul rand un ulei cu efect racoritor si antiinflamator, recomandat contra arsurilor, inflamatiilor si iritatiilor.

Uleiul de palmier

Este cea mai bogata sursa de vitamina E dintre uleiurile vegetale. in cosmetica este considerat unul dintre cele mai bune ingrediente naturale, cu efecte de intretinere a pielii, tratare a dermatozelor, pruritului, pentru amelioarea psoriazisului.

Uleiul de soia

Foarte bogat in acizi grasi nesaturati. Se foloseste in cazuri de sclerodermite, pioreealveolo-dentara; este un remediu eficace pentru afectiunile pielii in general.

Uleiul de susan

Ceva mai rar intalnit, este un ulei foarte hranitor si usor de absorbit de catre piele. Contine vitaminele B, D, E si F. Specific pentru acest ulei este efectul tonic, regenerator, calmant, nutritiv. Este considerat cel mai valoros pentru cazurile de piele uscata si aspra, osteoporoza, paradontoza, probleme ale oaselor si articulatiilor, stari de slabiciune si emaciere, migrene.

Retete de uleiuri pentru intretinerea pielii

1. Uleiul de sunatoare
Se obtine prin macerarea florilor de sunatoare in ulei vegetal. Este cel mai cunoscut si mai eficient remediu pentru arsurile solare. Poate fi folosit atat profilactic cat si curativ. In combintie cu cateva picaturi de ulei volatil de menta, este indicat si in tratamentul pruritului (mancarimea pielii) de diferite etiologii, dureri reumatice, colici abdominale, colici hepatobiliare. Are si un efect racoritor, fiind folosit mai ales in timpul verii, dar nu in cazul unor arsuri solare grave.

2. Uleiul de musetel
Musetelul, prin actiunea sa blanda, este cea mai potrivita planta pentru tratarea unor afectiuni ale pielii la copii, cum ar fi eczemele, mancarimile, arsurile. Daca se adauga cateva picaturi de ulei volatil de fenicul si de menta, calmeaza durerile provocate de colicile abdominale. Femeile pot folosi acest ulei pentru intretinerea pielii fetei si pentru eliminarea unor iritatii provocate de utilizarea abuziva a fardurilor.

3. Uleiul de catina
Este un ulei extras din coaja fructelor de catina, prin intermediul unor dispozitive speciale (din comert). Are actiune antiinflamatoare si este un excelent regenerator epitelial. Se foloseste in tratamentul hemoroizilor, al arsurilor solare, eczemelor, eruptiilor cutanate, mancarimilor pielii, degeraturilor si ca protector impotriva radiatiilor ultraviolete.

4. Uleiul de rasina
20 g de rasina curata se pun in 100 ml de ulei de floarea-soarelui si se incalzesc usor pe baia de apa pana ce rasina se dizolva. Se filtreaza apoi prin tifon. Dupa ce s-a aplicat pe piele, se poate indeparat foarte usor daca inainte de a se spala cu apa si sapun, zona respectiva se unge cu ulei de floarea-soarelui. Este un remediu de exceptie pentru reducerea durerilor reumatice, pentru tratarea eruptiilor tegumentare si a ranilor.

5. Uleiul de galbenele
Se obtine prin macerarea florilor de galbenele in ulei de floarea-soarelui, masline sau susan. Este indicat pentru ingrijirea pielii uscate si crapate. Are efect hranitor asupra pielii, stimuleaza circulatia periferica si poate fi folosit de asemenea in cazul varicelor, eczemelor, acneei si arsurilor.

Otetul medicinal pentru masaj

In 200 ml (un pahar) de otet de struguri sau de mere si miere se pun 5-8 linguri (in functie de cat de mult poate ingloba otetul) din planta aleasa maruntita cu rasnita electrica de cafea. Se pune totul intr-un borcan inchis ermetic si se lasa sa macereze 14 zile intr-un loc calduros sau la soare, dupa care se filtreaza prin tifon. Preparatul obtinut se pastreaza intr-un loc racoros, uscat si fara lumina.

Observatie: se va alege otetul asa incat sa aiba un miros cat mai neutru. Folosirea unui otet cu miros strident, care acopera aroma specifica plantei folosite, este cel mai adesea resimtita dezagreabil de catre cel tratat.

Lotiunile naturale

Sunt preparate semi-solide sau lichide, grase sau slab alcoolice, folosite pentru intretinerea pielii.

Lotiunile alcoolice se folosesc in general pentru intretinerea tenurilor grase, pentru reducerea cantitatii de sebum, in timp ce lotiunile grase sunt indicate pentru ingrijirea tenurilor uscate, ofilite, datorita efectelor de hidratare si emoliere.

Preparare: lanolina 1 g, ulei de floarea-soarelui 40 g (sau alt tip de ulei in functie de efectul urmarit), alcool cetilic 7 g, apa distilata 100 g.

Lanolina, uleiul, alcoolul cetilic se incalzesc pana se topesc, apoi de adauga apa usor incalzita, amestecand continuu. in final, se adauga extractul fluid din plantele alese, obtinut prin evaporarea tincturilor.

Lotiunile grase se obtin in acelasi mod, folosind ulei din plante obtinut in modul de mai sus.

Pentru tenul uscat sunt recomandate lotiunile ce contin extracte din plante cu actiune de activare a circulatiei periferice (pe baza de galbenele si rozmarin) sau cu actiune emolienta (pe baza de musetel, nalba, patlagina), care sa refaca elasticitatea si vitalitatea pielii. Pentru acest tip de ten nu sunt indicate lotiunile pe baza de alcool, deoarece ar produce o uscare si mai puternica a fetei.

Pentru tenurile grase, seboreice se recomanda lotiuni pe baza de plante ce contin saponine, taninuri si uleiuri volatile cu actiune astringenta, antiseptica si calmanta. Nucul, salvia sunt astringente si antiseptice, fiind indicate in cazul tenurilor cu comedoane (cosuri, acnee). Un preparat hidroalcoolic foarte eficient se obtine prin asocierea mai multor plante cu efecte de curatire si regenerare a pielii: musetel, levantica, salvie, cimbrisor, brusture, coada racului.

Pentru tenurile iritate sunt utilizate extracte din plante cu actiune vasoconstrictoare, emolienta si calmanta: musetel, coada soricelului, frunze de papadie.

Pentru tenuri cu troficitate cutanata alterata se utilizeaza plante ale caror substante active stimuleaza circulatia si troficitatea celulara, in special arnica si tataneasa. Uleiul de catina datorita bogatiei de vitamine si minerale ofera o hranire abundenta a tenului, redandu-i prospetimea.

Pentru tenul ridat sunt indicate lotiunile pe baza de musetel, nalba mare sau nalba de cultura, precum si uleiul de catina care elasticizeaza si reface structura pielii.

Pentru protectia pielii in cazul expunerii la soare vom prepara o lotiune naturala pe baza de sunatoare, musetel, ulei de catina la care se aduga in final cateva picaturi de ulei volatil de menta pentru efectul racoritor si reconfortant pe care il produce.

rev. Elixirium nr. 17 si nr. 19, 2002
sursa: www.seductiatrupului.ro

Sursa: suntsanatos.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu