marți, 18 decembrie 2012

CUM SA FOLOSIM CORECT CONDIMENTELE


Condimentele au stat la baza primelor forme de comert. Piperul si scortisoara au fost initial cele maicondimente Cum sa folosim corect condimentelecomercializate mirodenii in Orientul Mijlociu. Iarghimbirulscortiosoarapiperul negru sau cuisoareleerau considerate produse de lux in Europa Evului Mediu.
In ziua de azi condimentele sunt ingredientele care nu ar trebui sa lipseasca din nici o bucatarie deoarece datorita lor putem completa gustul mancarurilor. Si am sa va dau cateva exemple: inchipuiti-va o paella fara sofran, sosul tzatziki fara usturoi si marar, vinul fiert fara scortisoarasi cuisoarele.
Va vom spune cum puteti da mai multa culoare si savoare mancarurilor voastre deoarece reusita unei retete nu sta numai in respectarea pas cu pas a indicatiilor, ci si in folosirea corecta a condimentelor.
Dar mai intai iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tineti cont atunci cand folositi condimente in retetele de zi cu zi:
  • este bine sa nu folositi mai mult de trei tipuri de condimente intr-o reteta, decat daca acest lucru este specificat clar in indicatii;
  • pentru mancarurile care necesita un timp mai mare de preparare, adaugati condimentele cu o ora sau chiar mai putin inaintede a servi felul de mancare;
  • adaugati in mancare ghimbir, chilly, piper, boabe de mustar pentru ca preparatul sa fie picant si cu o aroma intepatoare;
  • condimentele proaspete este bine sa fie gatite cu un ingredient lichid (lapte, apa, unt topit, ulei);
  • condimentele uscate se ard destul de repede daca sunt tinute prea mult pe foc. De aceea, imedit ce isi elibereaza aromele trebuie sa luati tigaia de pe foc. Cele mai multe condimente uscate se folosesc sub forma macinata, in timp ce altele se pun intregi in mancare (anasonul stelat, sarea de mare ).
Iata si cateva caracteristici ale celor mai cunoscute condimente:
Anason stelat Cum sa folosim corect condimentele
Anasonul – este o planta cu o aroma puternica de la care se folosesc fructele asemanatoare unor seminte. Se utilizeaza pentru aromarea dulciurilor, lichiorurilor, dar si a preparatelor din carne de rata. De asemenea mai exista si anasonul stelat care poate fi folosit la pregatirea siropurilor sau a vinului fiert.
chilly Cum sa folosim corect condimentele 
   Pudra de chilli – este un amestec din pudra de ardei iute uscat, usturoi, oregano, coriandru, chimion si cuisoare. Se foloseste in cantitati mici pentru ca poate fi foarte iute si este ideal pentru aromarea unor preparate cu ton.
busuioc Cum sa folosim corect condimentele
Busuiocul – este o planta aromata care face parte din aceeasi familie ca si menta. Are o aroma puternica si este adesea folosit in bucataria italiana. Busuiocul este ideal pentru condimentarea preparatelor pe baza de branza sarata, a pastelor si a omletelor. Insa mai poate fi folosit la prepararea carnii de vita, pui, miel, porc, la preparatele din peste si fructe de mare si la salate.
dafin Cum sa folosim corect condimentele
  Dafinul – frunzele uscate de dafin sunt folosite cel mai adesea pentru aromarea mancarurilor de legume si a fripturilor. Foile de dafin se folosesc totusi si pentru a condimenta muraturile.
chimen Cum sa folosim corect condimentele
Chimenul – fructele de chimen sunt asemanatoare unor seminte si pot fi folosite pentru aromarea unor alimente precum branza, produse de panificatie, prajituri, supe, preparate din legume si fripturi. Chimenul trebuie pastrat maximum sase luni in recipiente care se inchid ermetic, in incaperi racoroase si intunecate.
scortisora Cum sa folosim corect condimentele  Scortisoara – este obtinuta din coaja unor copaci care cresc in estul Indiei si care fac parte din familia dafinului. Exista doua tipuri de scortisoara: scortisoara Ceylon, cu o aroma delicata si dulceaga siCassia, care este mai inchisa la culoare si are o aroma dulce-amaruie. De regula, Cassia este cel mai folosit tip de scortisoara si se utilizeaza in principal pentru aromarea dulciurilor.
curry 150x150 Cum sa folosim corect condimentele
Curry -  este un amestec pudra care poate ajunge si pana la 20 de tipuri de condimente, printre care turmenic si coriandru, cunoscut ca un condiment de baza in bucataria indiana. Poate fi folosit la prepararea carnii de pui, porc si capra. Curry nu trebuie pastrat mai mult de doua luni.
Mai jos aveti o lista a celor mai potrivite condimente pentru fiecare tip de mancare:
Pentru carnea de vita sunt ideale busuioc, dafin, coriandru, chimen, marar, maghiran, menta, salvie, tarhon, cimbru.
Pentru carnea de porc sunt indicate anason, busuioc, coriandru, chimen, marar, fenicul, lemongras, menta, maghiran, rozmarin, salvie, tarhon si cimbru.
Carnea de miel trebuie asezonata cu menta, busuioc, dafin, coriandru, chimen, marar, lemongras, maghiran, rozmarin, salvie sau cimbru.
Carne de pasare:
Pentru pui, busuioc sau dafin, coriandru, chimen, marar, lemongras, maghiran, menta, rozmarin, tarhon, salvie.
La curcan puteti adauga si cimbru, la gasca, salvie, iar la rata, marar, menta, rozmarin, salvie, tarhon.
Pestele si fructele de mare trebuiesc asezonate cu anason, busuioc, coriandru, marar, fenicul, lemongras, maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru.
Pentru paine si prajituri puteti folosi coriandru, chimen, marar, maghiran, anason, fenicul, leustean, rozmarin.
Oualor le puteti adauga marar, anason, busuioc, coriandru, chimen, lemongras, leustean, maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon sau cimbru.
Salatelor  le pot fi adaugate urmatoarele condimente: anason, busuioc, coriandru, chimen, marar,  lemongras, menta, patrunjel, tarhon si cimbru.
Pentru supe, puteti folosi anason, chimen, marar, fenicul, lemongras, lustean, maghiran, menta, tarhon, cimbru.
Urmand aceste sfaturi, vei putea crea retete  gustoase si unice !

Sursa: chef2chef.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu