marți, 20 noiembrie 2012

Doza de fericire pentru azi!

        Dragii mei, azi a fost o zi mohorata de toamna care parca nu te imbia decat la somn. Iar caldura de sub plapumioara confirma vremea urata de afara. Uneori parca astept sa ninga, ca totul in jur sa fie alb. Parca nu ar mai fii asa mohorat.
        Din aceasta cauza, trebuie sa gasim modalitati ca sa schimbam starea aceasta de moleseala, leneveala. Si cum atfel daca nu cu o ciocolata??? 
       Eeeeee, ce ziceti v-am facut pofta de o bucatica de ciocolata sau o cana zdravana de ciocolata calda, pentru a ridica nivelul de serotonina din organismul nostru?
     Daca nu am reusit asa, haideti sa vedem ce zic cercetatorii despre acest lucru:


Ciocolata si sanatatea - adevaruri de necontestat

     
Ciocolata si sanatatea - adevaruri de necontestat
Daca simti ca nu poti trai fara un mic deliciu in fiecare zi, probabil gusti fiecare bucatica de ciocolata cu un sentiment de vinovatie, caci toata lumea spune ca te va ingrasa si nu-i va face bine organismului.
Atat timp cat alegi varianta buna, in schimb, si anume pe cea neagra, cu un continut mare de cacao, te vei bucura de cateva avantaje in plus, fata de cei care se feresc de aceasta forma de rasfat. Iata in ce fel iti face bine ciocolata, potrivit Huffington Post:

Scade riscul de atac cerebral
Un studiu suedez din 2011 arata ca femeile care mananca mai mult de 45 de grame de ciocolata pe saptamana au un risc mai scazut cu 20 de procente de a suferi un atac cerebral fata de cele care consuma mai putin de 9 grame.

Iti face inima mai puternica
Ciocolata neagra scade presiunea sanguina si colesterolul rau, asa ca tine la distanta si bolile de inima. Acest lucru se intampla datorita proprietatilor sale antiinflamatoare.

Iti da senzatia de satietate
Fiindca este bogata in fibre, ciocolata neagra iti mentine senzatia de satietate, asa ca vei manca mai putin, dupa cum spun oamenii de stiinta de la Universitatea Yale. Decat sa rontai fel de fel de snacks-uri pline de chimicale, mai bine mananci o bucatica de ciocolata si iti vei reduce si poftele pentru dulce si sarat.

Ciocolata lupta cu diabetul
Un studiu italian din 2005 arata ca ciocolata creste sensibilitatea la insulina, reducand in acest fel riscul instalarii diabetului.

Ciocolata iti protejeaza pielea de arsurile solare
Cu toate ca cele mai multe persoane stiu ca ciocolata produce acnee, un mit des raspandit, cea neagra chiar este buna pentru piele, datorita faptului ca are antioxidanti numiti flavonoide, care protejeaza epiderma de razele ultraviolete.

Ciocolata calmeaza tusea
Un ingredient din ciocolata are puterea de a ameliora tusea, calmand un nerv de la nivel cerebral care produce acele episoade suparatoare. La sfarsitul lui 2010, cercetatorii au incercat sa creeze un medicament care sa contina aceasta substanta, teobromina, pentru a inlocui siropul cu codeina, despre care s-a aratat ca are efecte nocive.

Ciocolata iti imbunatateste starea de spirit
In afara de faptul ca te vei simti rasfatata de gustul ciocolatei, substantele pe care aceasta le contine iti vor alunga stresul.

Ciocolata imbunatateste circuitul sanguin
Datorita prafului de cacao continut, care are proprietati anticoagulante, subtiind sangele la fel ca si aspirina, ciocolata previne accidentele cardiovasculare.

Vei vedea mai bine

Datorita abilitatii ciocolatei de a imbunatati circulatia sanguina, in special la nivelul creierului, are de castigat si retina, fiind irigata mai bine, conform studiilor derulate la Universitatea Reading. Astfel, vederea va fi imbunatatita sau macar degenerearea retinei va fi ingreunata.

Vei fi mai destept
Imbunatatind circulatia sangelui catre creier, ciocolata neagra ne ajuta sa fim mai energici si sa ne concentram mai bine. Asa ca n-ar fi rau sa iei cu tine, in loc de fituica, o ciocolata la examen. 


Dar care sunt sortimentele pe care ar trebui sa le luam de pe raft pentru a beneficia de lucrurile bune ce ni le ofera ciocolata?
Prof. univ. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, Director al INSTITUTULUI DE CERCETARI ALIMENTARE din Bucuresti ne invata cum sa alegem cea mai buna ciocolata.
Ciocolata veritabila este un produs zaharos obtinut din cacao (minimum 70%), mai mult sau mai putin degresata, unt de cacao si zahar. Astazi insa, se gaseste un sortiment extrem de bogat de produse zaharoase care contin, pe langa cacao in cantitati variabile, lapte, nuci, alune, fructe confiate, inlocuitori de unt de cacao. Sortimentele care nu se incadreaza in definitia ciocolatei veritabile, prezentata mai sus, nu sunt, de fapt ciocolata. Exista si "ciocolata" alba, care nu contine deloc cacao.
ALEGE CIOCOLATA ADEVARATA
Cea mai indicata este ciocolata veritabila, neagra, obtinuta numai din cacao, in proportie de 70% - 90%, unt de cacao si zahar. Astfel, ciocolata neagra are urmatoarea compozitie la 100 grame: proteine 5, glucide disponibile 60, lipide totale 30, din care acizi grasi saturati 18, acizi grasi mononesaturati 9,5, acizi grasi polinesaturati 1, colesterol 0, sodiu 20 mg, potasiu 380 mg, magneziu 100 mg, calciu 70 mg, fier 3 mg, zinc 1,3 mg, caroten 40 mg, vitamina B1 0,07 mg, vitamina B2 0,23 mg, vitamina B6 0,04 mg, vitamina E 0,8 mg, niacina 0,6 mg, acid folic 10g, energie 550 Kcal. Dupa cum remarcam, ciocolata neagra nu contine colesterol, este insa bogata in grasimi vege tale (unt de cacao minimum 28%), zahar (55% - 65%), care ii imprima o densitate energetica foarte mare, de aproximativ 550 Kcal la 100 g. Ciocolata veritabila, neagra, contine vitamine din grupa B, acid folic, retinol si itamina E, necesare organismului.
Este, de asemenea, o sursa de inerale, remarcandu-se dintre cestea zincul, de obicei rar in limente, dar indispensabil pentru unctionarea organismului, a si fierul, calciul, magneziul si otasiul, care echilibreaza balanta odiului si fosforului. incul este important in anihilarea adicalilor liberi, fiind constituent al enzimelor antioxidante, al enzimelor necesare eliberarii insulinei, in functionarea optima a sistemului imunitar si a sistemului reproducator, in rezistenta la efortul fizic si in detoxifierea organismului prin functionarea optima a ficatului. Potasiul si magneziul sunt necesare sistemului neuromuscular, avand efect de calmare a sistemului nervos, de combatere a crampelor si oboselii musculare, de optimizare a functionarii inimii.
Ciocolata veritabila contine si o cantitate variabila de fibre alimentare (1% - 2% g) care contribuie la reglarea tranzitului intestinal si detoxifierea organismului.
Ciocolata contine si antioxidanti cu rol preventiv asupra aparitiei bolilor cardiovasculare, aterosclerozei.
CITESTE ETICHETELE
Pe langa ciocolata adevarata, astazi exista o mare varietate de produse zaharoase care contin cantitati mici de cacao, E-uri, coloranti, antioxidanti, iar untul de cacao este inlocuit cu grasimi hidrogenate (margarine) sau alte grasimi vegetale naturale. De fapt, acestea nu sunt ciocolata. Astfel de produse nu sunt sanatoase, avand un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide rafinate, grasimi si aditivi alimentari. Pe langa tabletele cunoscute, asa-zisa ciocolata este utilizata la producerea cremelor pentru blaturi, inghetate, toppinguri, pentru prepararea produselor de panificatie, cofetarie, patiserie, cereale de mic dejun. Ciocolata exista si in varianta lichida, fiind consumata ca bautura. Regula se aplica si aici: sunt ciocolate lichide veritabile, dar si ciocolate lichide care contin multi aditivi alimentari, E-uri, emulgatori, substante de ingrosare, coloranti si arome artificiale. In concluzie, alegeti ciocolata neagra veritabila si consumati-o cu moderatie.
Evitati produsele zaharoase care contin cantitati mici de cacao si inlocuitori de unt de cacao, E-uri, cremele de "ciocolata", produsele de cofetarie si patiserie preparate cu "ciocolata", unele ciocolate calde. Pentru a le putea identifica, cititi cu atentie lista de ingrediente de pe eticheta produselor. Nu toate ciocolatele sunt indicate pentru copii.
NU E BUNA PENTRU TOATA LUMEA
Nu dati ciocolata copiilor mici sub 3 ani sau celor care prezinta sindromul de hiperactivitate si deficiente de concentrare (ADHD). Diabeticii vor consuma, cu avizul medicului, doar ciocolatele create special pentru ei. Si, atentie, daca aveti animale de companie la care tineti, nu dati pisicilor si cainilor produse pe baza de cacao, deoarece sunt toxice pentru ei.
Ciocolata neagra cu peste 70% cacao are un index glicemic relativ scazut (20 - 25), in schimb ciocolata calda sau ciocolatele-surogat au un index glicemic foarte ridicat, peste 60. Indexul glicemic ridicat al acestor produse zaharoase poate afecta functionarea pancreasului endocrin, fortandu-l sa secrete cantitati mari de insulina, in timp scurt, epuizandu-i astfel functia de a mentine constanta concentratia zaharului (glucozei) in sange.
Se instaleaza astfel rezistenta la insulina (stare prediabetica) si diabetul zaharat de tip 3, care, in ultimul timp, apare la varste din ce in ce mai tinere. In concluzie, nu dati copiilor decat ciocolata veritabila, neagra, incepand numai de la varste de peste 3 ani si cu moderatie, 20 - 40 g/zi. In general, este recomandat sa nu dati copiilor dulciuri.


Surse: revistaplafar.ro ; ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu