Pe toate rafturile supermaketurilor gasesti mai nou si raionul cu etichete bio. S-au infiintat magazine speciale pentru acest tip de produse, s-au facut asociatii, se primesc cerificate de producator. Esti la moda daca mananci bio, esti mai sanatos sau mai ferit chimicale? Un studiu realizat in 2011, de cercetatorii americani ai Univesitatii Cornell, arata ca etichetarea unui produs ca fiind organic pacaleste mintea. Te face sa crezi ca alimentul are un gust mai bun si este mai sanatos, chiar daca el nu se diferentiaza de cel conventional.
Ce este hrana bio?
Hrana bio (ecolociga sau organica) include si plante, dar si produse animale. Important este felul in care acestea au fost crescute, tratate, hranite pentru a ajunge la maturitate, astfel incat produsul final sa nu contina pesticide sau fertilizatori chimici, antibiotice sau hormoni de crestere. Mai pe scurt, hrana bio este asa cum o creste natura, fara a fi ajutata de stimuli chimici. In cazul animalelor, de pilda, nu numai felul in care sunt crescute (in aer liber nepoluat) conteaza, ci si hrana pe care o primesc, care la randul ei trebuie sa fie bio.
Totul este important atunci cand vorbesti de alimente bio: solul in care au crescut, apa curata pentru irigare si mediul curat. Altfel spus, degeaba incearca fermierul sa-si protejeze culturile de daunatori cu ingrasamant natural, daca recolat lui creste la doi pasi de un combinat chimic.
Cum citesti eticheta? 
Eticheta bio iti da garantia unui produs neatins de chimicale, de oragnisme modificate genetic, radiatii, aditivi, poluare. Un adevarat miracol crescut sub un glob de sticla, ai putea crede. Dar certificarea produselor bio/ecologice este stricta si nu oricine poate obtine un certificat de producator in domeniu. La noi, procesul este supravegheat de stat prin intermediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectand aceleasi reguli impuse la nivelul Uniunii Europene.
Harna bio=hrana mai sanatoasa? 
Cei mai multi asociaza notiunea de hrana bio cu cea de mancarea naturala, cat mai putin procesata. Un studiu realizat in 2010, arata ca 60% dintre romani confundau hrana ecologica cu legumele si fructele cumparate din piata sau din supermarket, exact ingredientele principale ale unei diete bune pentru un organism care isi doreste vitamine si minerale din plin.
Socanta este vestea pe care au dat-o britanicii de la Agentia de Standard in alimentantie (Food Standards Agency ). In 2009, au concluzionat dupa cercetarea a peste 160 de studii pe tema alimentelor bio ca acestea nu sunt mai sanatoase decat cele traditionale. Mai exact, nu exista diferente nutritionale majore intre cele doua tipuri de mancare si nici idicii care sa arate ca mancarea bio are mai multe beneficii asupra sanatatii.
De ce sa cumperi hrana bio?
Legume, fructe, carne, lactate, bere, iaurt, prajituri, cereale, paine, sucuri, conserve, iar lista cu alimente cu eticheta bio pe care le gasesti in magazine poate continua. Sunt mult mai scumpe decat cele traditionale si mai greu de procurat. Si totusi, exista oameni care fac efortul de a le pune in cosul de cumparaturi din diverse motive: vor hrana fara substante chimice, cred ca astfel protejeaza mai bine mediul inconjurator, incurajeaza micii fermieri care produc astfel de alimente sau pentru ca are un gust mai bun.
Daca bugetul e prea mic pentru rasfatul hranei bio poti sa incerci sa iti cultivi gradina ta ecologica. Nu iti trebuie decat un balcon, cateva ghivece si seminte din soi bun!
Sursa: foodstory.ro