luni, 19 noiembrie 2012

Produsele de post din comert - stim ce consumam?


Si ca tot vorbeam de pateuri vegetale, cititi si luati aminte de aceste lucruri:

Pateul vegetal are ca principale ingrediente apa şi uleiul vegetal, urmate de proteina vegetală de soia, aditivi alimentari şi condimente.
pate ardealul
Amestecul de apă, ulei şi proteină vegetală de soia trebuia îngroşat cu ajutorul aditivilor alimentari pentru a avea consistenţa dorită de producător. Pe lângă amidonul de cartofi a fost utilizat şi caragenanul E407, o substanţă care poate duce la apariţia unor probleme la nivelul tractusului digestiv, care pot culmina în cazul unui consum frecvent cu ulcerul sau chiar cancerul de stomac. Gustul pateului vegetal Ardealul a fost îmbunătăţit cu condimente, dar şi cu monoglutamat monosodic E621, aditiv care poate provoca sindromul bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin dureri de cap, stări de slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Aspectul produsului analizat a fost îmbunătăţit cu ajutorul coloratului carmin E120 care are o serie de efecte adverse: alergii, rinite, astm, erupţii cutanate, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD, acutizarea bolilor Alzheimer şi Parkinson.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune, luând în considerare Regulamentul European 1924/2006 că produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, având un exces de lipide, dar şi de glucide cu absorbţie rapidă (zahăr). De asemenea, pateul vegetal are o valoare energetică ridicată.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, diabeticilor (din cauza amidonului şi a zahărului), bolnavilor cu afecţiuni inflamatorii, suferinzilor de boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), de boli hepatice şi renale. Persoanele care suferă de alergie la soia vor testa o cantitate mică de produs, pentru a vedea care sunt efectele asupra organismului.

Ingrediente

Apă, ulei vegetal, proteină vegetală de soia, amidon din cartof, agent de îngroşare (caragenan E407), zahăr, amestec de condimente (ceapă, măghiran, ghimbir, enibahar, nucşoară, cuişoare, chimen, boia, piper, rozmarin, tomate, coriandru), arome, potenţiator de aromă monoglutamat monosodic E621, antioxidanţi (ascorbat de sodiu E301, acid ascorbic E300 ), colorant (carmin E120), sare.


Cat despre carmin, haideti sa vedem provenienta lui : 

Carmin - colorant produs din pulberea obţinută prin zdrobirea femelei unei insecte numite: coşenilă (coccus cacti) originară din Mexic sau din ouale (gogoşi de coşenilă) acesteia; a fost folosit de secole ca un colorant natural în ţesătorii; în prezent este folosit şi în alimentaţie, în industria cărnii, sau în patiserie. Este de un galben-portocaliu, în special rosu, mov sau roz. Se mai obţine şi din planta numită cârmâz (phytolacca decandra).
carmin
Problema este că unii oameni sunt extrem de alergici la acidul carminic pe care îl contine colorantul. Acest lucru a fost remarcat în 1998 în urma unor plângeri ale pasagerilor care consumau produse alimentare continând carmin, servite în timpul călătoriilor cu avionul.
FDA a cerut rapoarte asupra acestui “colorant adăugat”, în urma plângerilor consumatorilor de produse care conţin carmin. FDA a încercat să interzică acest produs dar CSPIS a replicat că acest colorant este benefic pentru cei care sunt la o dietă ori pentru cei care au un regim de viaţă deosebit, cum ar fi: musulmanii, evreii sau vegetarienii.
În prezent carminul este ascuns sub denumiri gen “culoare adăugată” sau “colorant artificial“. Prin lege, producătorii sunt nevoiţi să tipărească pe ambalaj dacă produsul conţine carmin de provenienţă naturală (din coşenilă) sau obţinut pe cale sintetică; din păcate mulţi producatori scriu doar: “conţine carmin” (la carne tocată, jeleuri, prăjituri ş.a.). Atât FDA cât şi CSPIS declară că nu vor elimina total folosirea carminului până nu se aduc dovezi clare că reacţiile alergice de care se plâng consumatorii sunt produse de acest colorant.
Dacă veţi constata că în urma consumului de produse alimentare care conţin carmin apar reacţii alergice, adresaţi-vă medicului pentru un diagnostic corect.
Pentru sănătatea dumneavoastră, e bine să verificaţi eticheta produselor şi să le evitaţi pe cele care conţin carmin.

Sursa: aditivialimentari.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu