miercuri, 23 ianuarie 2013

Mesteca-ti lichidele si bea-ti solidele | lichide


Prima data cand am auzit aceasta fraza referitor la lichide si solide, trebuie sa recunosc ca am ramas un pic blocat. Intelegeam partea cu importanta bautului solidelor , dar imi scapa atunci un pic ideea de a-ti mesteca lichidele. Pentru cine are aceeasi senzatie lasati-ma sa va explic, ca pana la urma am inteles. Ideea este simpla, dar foarte importanta. Corpul nostru trebuie sa transforme toata mancarea pe care noi i-o dam, in lichide.
Asa ca in momentul in care noi mancam ceva , trebuie sa ne gandim ca urmatorul lucru care se va intampla va fi o munca mai mare sau mai mica a organismului de a lichefia mancarea si de a o descompune. Acum, putem sa ne gandim cam cata energie depune corpul pentru a lichefia o felie de paine sau o bucata de friptura… E, tocmai pentru a ajuta acest proces, predigestia alimentelor incepe normal in gura .
Daca noi mestecam mancarea bine de tot pana ce ea devine lichida si putem chiar sa o ‘bem’, ajutam foarte mult digestia. Acelasi lucru se intampla si cu produsele lichide care si ele trebuie mestecate la randul lor pentru a se amesteca cu saliva noastra care este plina de enzime . Aceasta faza a mestecatului este de fapt o faza de predigestie, etapa in care mancarea este maruntita, amestecata cu enzimele necesare, dupa care este inghitita. Dupa cum stim “stomacul nu are dinti “ asa ca e bine sa ii facem treaba mai usoara cand avem sansa.
De ce sa stoarcem plantele?
Exista oameni care spun ca nu este bine sa stoarcem plantele, ca este bine sa le mancam intregi. Si nu as putea sa spun ca aceasta afirmatie nu este adevarata. Ideal este sa lichide si solide sucuri sanatateconsumam alimentele intregi. Astfel avem parte de toate elementele necasare pentru o digestie si o asimilare corecta. Insa trebuie sa luam in considerare si faptul ca multi dintre noi, datorita alegerilor alimentare nefericite, nu avem inca capacitatea de a digera corect aceste alimente intragi. Atunci cand stoarcem plantele oferim corpului nostru o forma de alimente lichide pline de nutrienti, fara a-l mai impovora cu digestia fibrelor si a altor astfel de elemente. In felul acesta corpul nostru este hranit, iar energia pe care ar fi alocat-o digestiei poate fi folosita pentru alte operatiuni importante.
De fapt stoarcerea plantelor este foarte sanatoasa. Si toti nutrientii din sucuri iti vor da un start important in lupta impotriva radicalilor liberi, a bolilor si a imbatranirii. Daca vrei sa slabesti, sa te detoxifiezi, sa corectezi anumite carente nutritionale, sa fii mai concentrat sau sa ai o minte mai clara, una dintre cele mai bune solutii este sucul natural din plante. Si cand spun plante bineinteles ca ma refer la verdeturi, legume, fructe.
Nu mai cumparati sucuri de la magazin. Indiferent de ce scrie pe aceste lichide si cat de apetisante par, aceste sucuri nu sunt naturale, contin tot felul de substante chimice , toxice adaugate si nu aduc aportul de nutrienti pe care il aduce un suc natural facut in casa la storcator.
As putea sa va insir aici o serie intreaga de beneficii ale sucului natural facut din plante, dar cel mai bine exprimentati incercandu-l. Incercati pentru o perioada sa consumati in fieare zi , de preferat dimineata, un suc natural . Si astfel va vesti convinge singuri de valoarea inestimabila a acestui aport de lichide.

Corpul uman nu este altceva decat un mare storcator avansat care recolteaza lichide

Daca ne gandim la corpul omului, ne dam seama ca suntem cea mai performanta masina de stors, un colector natural de lichide. Asa cum mestecatul alimentelor face astfel incat continutul celulelor plantelor sa fie digerat si apoi asimilat in timp ce fibra trece mai departe si este indepartata, in acelasi mod storcatorul extrage pretioasele lichide din plante separand pulpa in acelasi timp. Dar ce facem cu fibra, ar spune unii? – acea parte pretioasa a plantelor care ne curata in timp ce trece prin corpurile noastre. Daca v-ati hotarat sa beti un suc natural , acesta este un pas foarte important catre o alimentatie sanatoasa. Cu siguranta ca urmatorul pas va fi introducerea in alimentatia voastra a cat mai multor cruditati pline de aceste minunate fibre. Sa nu lasam acest lucru sa ne opreasca …
Cum sa facem sucul sa fie mai benefic?
Daca vreti sa maximizati efectele sucului natural, cel mai bun lucru pe care il puteti faceti este sa urmati exemplul titlului acestui articol : “Mesteca-ti lichidele si bea-ti solidele” . Mai exact, nu dati sucul pe gat. Doar pentru ca nu avem in ce sa ne infingem dintii, asta nu inseamna ca trebuie repede sa bem sucul si sa terminam rapid treaba. A marunti mancarea este una din functiile gurii tale, dar mai este si alta la fel de importanta si anume aceea de a satura fiecare gura de mancare , fie ea solida sau lichida, cu saliva. Sucul este o forma de aliment concentrat si ca orice alt aliment trebuie intampinat cu saliva, cu enzimele digestive din aceasta, pentru a porni corect in calatoria ce il asteapta.
Saliva contine enzima numita ptialina(amilaza) care initiaza digestia carbohidratilor direct in gura. In timp ce mesteci, corpul isi da seama de cat de multe enzime si de ce fel trebuie sa produca sau sa puna la dispozitie pentru a digera fiecare imbucatura in parte. In acelasi timp permite fiecarei imbucaturi luate sa ajunga la temperatura similara interiorului sau si chiar absoarbe zaharurile din digerarea carbohidratilor direct in sange inainte chiar ca tu sa apuci sa inghiti. Asa ca este logica ca atunci cand bei un suc sa il bei incet si sa mesteci fiecare gura pe care o iei inainte de a o inghiti. Ganditi-va ca ceea ce este important este cat de multe “bunuri” (printre care si cele lichide) poate absorbi, asimila corpul vostru . Aceasta tehnica va asigura cu siguranta ca nutrientii din lichide sa fie cat mai bine folositi.

Combina ce lichide vrei dar cu cap

In vreme ce sucurile de la magazin sunt limitate, tu poti sa faci o pleiada de combinatii interesante si poti experimenta cu tot felul de combinatii. Incearca totusi sa nu folosesti prea multe ingrediente de-odata. In acelasi timp iti poti face retetele in functie de nevoile specifice pe care le ai fie de sanatate, energie sau altceva.
Sucul este o piesa foarte importanta din puzzle-ul antiimbatranire. Acesta iti umple corpul de antioxidanti, minerale, vitamine si enzime, iti reseteaza ceasul biologic din nou si din nou ducandu-te spre un viitor mai energetic, mai sanatos si mai tanar.
Pentru mai multe informatii despre cum ar trebui sa combinam alimentele si cateva retete de sucuri si smoothie-uri cititi : Cum sa preparam si sa consumam smoothie verde ; Despre detoxifiere si cateva retete ; Hrana vie : cum combinam alimentele
Surse pentru acest articol cuprind:
Sursa: http://viataverdeviu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu