miercuri, 28 noiembrie 2012

Lucruri bune despre CEAPA


Beneficiile aduse sanatatii de catre ceapa sunt infinite, datorita proprietatilor sale antiseptice si antibacteriene foarte puternice.Ceapa este o leguma care se afla in stransa legatura cu usturoiul. I se spune adesea “regina legumelor” datorita gustului foarte puternic.
247703955_d5e411a723_mExista mai multe varietati de ceapa: alba, galbena, rosie si verde. Difera in functie de dimensiune, culoare si gust. Cepele mai mici se gasesc in multe forme, precum ceapa verde, praz, arpagic sau  ceapa frantuzeasca.
Cu cat cepele sunt mai mici, cu atat gustul este mai ascutit. Ele sunt de vina pentru lacrimile ce curg din ochii vostri atunci cand le taiati, deoarece este eliberat sulful natural.
Beneficii de natura nutritionala
Exista variatii de compozitie considerabile intre diferitele tipuri de ceapa, fiind diferite si in functie de stadiul de maturitate si lungimea perioadei de depozitare.
Ceapa este un antiseptic puternic, puternic in vitaminele A, B si C. Este o sursa foarte puternica de acid folic, calciu, fosfor, magneziu, crom, fier si fibre alimentare.
Beneficiile aduse sanatatii de catre ceapa sunt infinite, datorita proprietatilor sale antiseptice si antibacteriene foarte puternice.Ceapa este o leguma care se afla in stransa legatura cu usturoiul. I se spune adesea “regina legumelor” datorita gustului foarte puternic.
247703955_d5e411a723_mExista mai multe varietati de ceapa: alba, galbena, rosie si verde. Difera in functie de dimensiune, culoare si gust. Cepele mai mici se gasesc in multe forme, precum ceapa verde, praz, arpagic sau  ceapa frantuzeasca.
Cu cat cepele sunt mai mici, cu atat gustul este mai ascutit. Ele sunt de vina pentru lacrimile ce curg din ochii vostri atunci cand le taiati, deoarece este eliberat sulful natural.
Beneficii de natura nutritionala
Exista variatii de compozitie considerabile intre diferitele tipuri de ceapa, fiind diferite si in functie de stadiul de maturitate si lungimea perioadei de depozitare.
Ceapa este un antiseptic puternic, puternic in vitaminele A, B si C. Este o sursa foarte puternica de acid folic, calciu, fosfor, magneziu, crom, fier si fibre alimentare.
Beneficii pentru sanatate
Inregistrari mai vechi ne-au demonstrat ca ceapa a fost folosita inca din anul 4000 i.Ch. pe post de leac impotriva multor afectiuni. In cel de-al doilea razboi mondial, vaporii din pasta de ceapa erau folositi pentru a reduce durerile si pentru a accelera vindecarea ranilor soldatilor.
772121262_f70d61e527_mChiar si acum, putem sa gasim nenumarate proprietati medicinale in acest bulb minune.
Anemie: Continutul ridicat de fier din ceapa face ca aceasta sa fie foarte benefica in cazul tratarii anemiei.
Anti-coagulant: Mancand doar o jumatate de ceapa cruda zilnic va puteti reduce in mod semnificativ nivelul colesterolului, prevenind in acelasi timp si atacurile de inima.
Anti-inflamator: Agentii anti-inflamatori din ceapa sunt utili in reducerea simptomelor afectiunilor inflamatorii, precum artrita si guta.
Anti-septic: Lupta impotriva bacteriilor, inclusiv E.coli si salmonella si este foarte eficienta impotriva tuberculozei si infectiilor tractului urinar, precum cistita.
Tensiune arteriala: Indiferent daca o mancati cruda sau gatita, ceapa ajuta in diminuarea tensiunii arteriale printr-un mod natural. Subtiaza sangele, dizolva cheagurile de sange si curata sangele de grasimi nesanatoase.
Colesterol: Mancand o jumatate de ceapa cruda zilnic ajutati in mod semnificativ la corectarea trombozei, la reducerea nivelului colesterolului “rau” si preveniti atacurile de inima.
Prevenirea cancerului de colon: Fructo-oligozaharidele din ceapa stimuleaza cresterea bacteriilor bune din colon si ajuta la reducerea formarii unor tumori in acesta.
Constipatie si flatulente: Adaugati cat mai multa ceapa la mancarurile preparate pentru a vindeca constipatia cronica si flatulentele.
Diabet: Cromul din ceapa ajuta celulele diabeticilor sa raspunde in mod corespunzator pentru a reduce nivelul insulinei si imbunatateste toleranta la glucoza.
Probleme cu urechile: In unele culturi, un tampon de vata este umezit in sucul de ceapa si se pune in ureche, cand aceasta tiuie sau doare.
3845619153_8a159038a9_mCaderea parului: Studiile au aratat ca aplicarea sucului de ceapa direct pe scalp, timp de 2 luni, de 2 ori pe saptamana, va duce la cresterea parului cazut. Cu siguranta costa si mai putin decat produsele speciale pentru tonifierea parului.
Sistemul imunitar: Gustul picant creste circulatia sangelui si cauzeaza transpiratia. Este foarte buna pe vremea rece pentru a tine la distanta infectiile, reducerea febrei si tratarea racelilor si gripei.
Osteoporoza: De curand, s-a identificat in ceapa un nou compus care previne colapsul oaselor. Ceapa este extrem de benefica pentru femeile care sunt supuse la riscul osteoporozei, in timpul menopauzei.
Sistemul respirator: Amestecati doze egale de suc de ceapa cu miere si luati zilnic 3-4 lingurite din aceasta compozitie. Ajuta la fluidizarea mucusului si previne formarea ulterioara a acestuia. Aceasta compozitie este si cea mai buna potiune pentru prevenirea racelii obisnuite.
Debilitate sexuala: Ceapa este un afrodiziac puternic si se afla pe locul doi, dupa usturoi. Folosita in acest scop, cea mai eficienta este ceapa alba.
Infectia tractului urinar: Fierbeti niste ceapa pana cand jumatate din apa in care este se evapora. Strecurati apa in care a fiert ceapa, lasati-o sa se raceasca si beti-o. Proprietatile antibacteriene ajuta la usurarea senzatiei de usturime din timpul urinarii.
Sfaturi legate de consum
82956_27008d160c_mCand cumparati ceapa, alegeti cepele cu o forma potrivita si care au invelisul exterior uscat si casant. Evitati-le pe cele care au inceput deja sa infrunzeasca sau au ceva semne de putrezire.
Cepele pot fi depozitate la temperatura camerei, dar departe de zonele ventilate si departe de lumina puternica, pentru a preveni cresterea radacinilor. Nu le puneti impreuna cu cartofi pentru ca vor absorbi umezeala si etilena de la acestia si vor putrezi mult mai repede.
Pentru a preveni lacrimile in timpul taierii cepei, raciti ceapa cu o ora inainte de decojire sau cojiti-o intr-un vas cu apa. Compusii sulfurosi eliberati in aer sunt cei vinovati pentru iritarea ochilor. Ceapa taiata poate fi depozitata in recipiente ermetice pentru a preveni oxidarea. Folositi-o intr-o zi sau doua.
Precautii
Desi ceapa ofera multe beneficii pentru sanatate, ea este si foarte puternica. Ca orice alt lucru bun, amintiti-va intotdeauna sa o consumati cu moderatie.

Sursa: medicina-naturista.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu