vineri, 30 noiembrie 2012

Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei


Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei
Peste tot in lume exista datini si obiceiuri populare, insa parca niciunde traditiile nu cunosc „fastul” si semnificatii atit de multe. Legendele spun ca in noaptea Sfantului Andrei (12/13 decembrie) se practica ritualuri cu scopul de a proteja oamenii, animalele si gospodariile.
Este noaptea in care spiritele negre bantuie locurile pamantesti. De aici traditia ca de Sfantul Andrei se dezleaga secrete, se gasesc autorii unor crime, ale unor furturi. Acest obicei se desfasuara la miezul noptii, in cimitir cu apa sfintita, lumanari, un vas nou cu gura larga si cativa banuti de argint care se pun pe un mormant parasit. Dupa ce se spun cateva rugaciuni, se poate vedea in apa turnata in vas firul evenimentelor.
Traditiile de Sfantul Andrei sunt variate si multiple, poate nicio alta sarbatoare nu este asa plina de simboluri ca aceasta. Legendele spun ca in noaptea Sfantului Andrei lupii incep sa vorbeasca si isi misca gaturile intepenite. Cel ce vrea sa auda vorbele lupilor, va muri repede, iar daca un om este atacat de lupi acesta se va transforma in varcolac.
De Sfantul Andrei femeile intorc oalele si canile cu gura in jos sau scot din soba cenusa calda pentru ca strigoii sa nu se adaposteasca la caldura sau imprastie prin curte bucati de paine pe care strigoii sa le manance si sa nu mai intre in casa.
Ca sa se apere de varcolaci atarna siruri de usturoi la intrare si lasa candela aprinsa (in unele zone exista obiceiul de a se unge cu usturoi tocurile usilor si ferestrelor).
Animalelor li se amesteca in hrana cate un fir de busuioc sau li se pune o picatura de aghiasma in apa. In trecut exista „descantecul sarii”: un drob de sare descantat era ingropat in fata grajdului. El era dezgropat la primavara de Sfantul Gheorghe cand sarea era amestecata in hrana animalelor ca sa le fereasca de farmece.
Sarbatoarea Sfantului Andrei este prevestitoarea ursitului pentre fetele tinere nemaritate. Se spune ca:
- Un fir de busuioc asezat sub perna face ca in vis sa apara imaginea ursitului.
- In alte parti se foloseste metoda „facutului cu ulcica”: singura in fata sobei, fata intoarce un vas nou de lut pe fundul caruia lasa sa arda 3 carbuni. Rostind o incantatie ea roteste usor vasul si atrage atentia celui iubit.
- Un alt obicei pentru a ghici viitorul consta in a privi un pahar cu apaneinceputa in care arunca o verigheta sfintita de preot in mijlocul caruia apare chipul ursitului.
- Tot pentru aflarea viitorului o fata dezbracata se aseaza intre doua oglinzi cu o lumanare in fiecare mana si priveste intens in oglida din fata. Se spune ca in oglinda din spate i se reflecta scene din viitor si imaginea viitorului sot.
- Ca sa-ti visezi ursitul trebuie sa-ti pui sub perna 41 de boabe de grau. Daca visezi pe cineva ca-ti ia graul, atunci sigur te vei marita.Tine minte figura caci acela e barbatul ursit.
- Noaptea inainte de culcare se pune sub pierna un pieptene si o oglinda, se spune ca ai sa-ti vezi ursitul.
- La fel se iau o pereche de ciorapi de a lui tata si sa-i pun sub perna,astfel imi voi visa marea iubire!!!Insa cel mai important e sa tineti minte ce ati visat noaptea!
- Se ia o farfurie cu apa, in ea se picura 2 picaturi de ceara, una esti tu iar a doua picatura este baiatul la care te gindesti. Ele se fugaresc prin apa, iar daca se unesc se spune ca o sa fiti impreuna.
- Fata de maritat prepara o "Turtuca de Andrei", turtita subtire din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si o manca inainte de culcare. Baiatul care venea in vis sa-i aduca apa ca sa-si potoleasca setea urma sa o ceara de nevasta in cursul anului.
- Curatati un mar astfel incit coaja sa sa fie cit mai lunga va intoarceti cu spatele spre usa, aruncati coaja si forma in care s-a aranjat coaja trebuie sa arate mai mult sau mai putin ca o litera, si aceste litere doamne shi domnishoare o sa fie literele cu care incep numele ursitilor.
- Tot pentru aflarea ursitului, dupa reteta clasica, incearca sa prepari coltunasi umpluti cu biletele pe care ai scris, in prealabil, numele mai multor baieti! Pune coltunasii la fiert, iar cand se ridica primul la suprafata apei scoate-l si rupe-l ca sa afli cine iti este ursitul!
In traditia populara se spune ca daca faci cruci la usi si la ferestre cu usturoi in seara care precede ziua Sfantului Andrei, te protejeaza impotriva "facaturilor".
Fetele mai fac un colac din paine dospita, punand in mijlocul lui cate un catel de usturoi. Dus acasa, colacul este asezat intr-un loc calduros, unde este lasat vreme de o saptamana. Daca rasare usturoiul din mijlocul colacului, fata cunoaste ca va fi cu noroc. Daca nu rasare, fata se intristeaza si spune ca va fi lipsita de noroc.
De Sfantul Andrei se poate afla prognoza pentru anul urmator. Traditia spune ca se iau 12 cepe care se duc in podul casei si se lasa acolo pana in seara de Craciun. Fiecarei luni a anului ii corespunde o ceapa. Cepele care s-au stricat semnifica luni ploioase cu grindina, iar cele care au incoltit, luni favorabile pentru recolta.
La fel se face si cu graul care este pus la incoltit pentru fiecare membru al familiei. Cel al carui grau este frumos si inalt se spune ca va avea un an bun cu bani si sanatate. Daca in noaptea Sfantului Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, daca este ger, vom avea o iarna grea.
Sursa: girlsclub.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu