vineri, 22 februarie 2013

Cum sa ai un ficat sanatos!


Rolul colesterolului.

Ce este colesterolul? In primul rind este o substanta grasa produsa de ficat. In momentul cind prin alimentatie aducem un aport mai mare de grasimi animale, nu facem altceva decit sa dam de lucru ficatului, care va produce colesterol, iar aceasta productie este cu mult mai mare decit ar avea corpul nevoie. Binenteles, acest exces de colesterol, la un moment dat, ducind o viata sedentara se va depune formand placi de aterom pe artere, va incetini fluctuatia normala a singelui, iar in timp va forma un teren prielnic pentru un viitor infarct miocardic, comotie cerebrala si alte boli ale inimii.
Colesterolul este un alcool organic de care sunt legati acizii grasi. Se gaseste in maduva spinarii, in sistemul nervos central- creier si in membranele celulare. Colesterolul participa la multe procese biochimice in organism cum ar fi:  sinteza bilei, la formarea hormonilor sexuali, ajuta metabolismul vitaminelor liposolubile A, K, E si in mod special la formarea vitamine D, ajuta sistemul imunitar in lupta cu bolile, inclusiv cancerul. Nu se dizolva in apa si este transportat in organism cu ajutorul lipoproteinelor.
Ficatul produce colesterol suficient pentru nevoile organismului, dar primeste si din alimentele consumate. Nivelul normal de colesterol sangvin se situeaza in jurul valorii de 150 mg/dl, dar dupa unele studii si 200 mg/dl se incadreaza in limitele normale. Intre 200 si 240 mg/dl este aproape la limita si peste 240 mg/dl este crescut si prezinta risc major de ateroscleroza si infarct miocardic.
Colesterolul HDL si LDL.
Colesterolul nu se plimba singur prin organism, este legat de o proteina transportoare. Gruparea colesterol- proteina este numita lipoproteina. Acestea sunt de 2 tipuri: lipoproteine de mica densitate- LDL si de mare densitate- HDL. Pentru a fi mai usor sa-ntelegi se foloseste termenul de colesterol LDL sau rau si colesterol HDL sau bun. Dar colesterolul LDL devine periculos pentru organismul tau doar daca este produs in exces si nu faci suficienta miscare, nu esti destul de activ si consumi alimente cu multe calorii. Cantitativ valorile de LDL sunt:
  • optim sub 100 mg/dl
  • aproape optim – 100-129 mg/dl
  • la limita 130-159 mg/dl
  • mare 160-189 mg/dl
  • foarte mare 190 mg/dl si peste aceste nivel
Cantitativ valorile de HDL sunt:
  • mic sub 40 mg/dl
  • bun 40-60 mg/dl
  • crescut peste 60 mg/dl
Trigliceride.
Trigliceridele sunt compuse dintr-o molecula de glicerina de care se leaga 3 acizi grasi. Nivelul normal este sub 150 mg/dl, intre 150-199 mg/dl este ridicat, dar nu grav, intre 200-499 mg/dl este mare, iar peste 500 mg/dl este foarte ridicat. Cand nivelul trigliceridelor in sange este mare si nivelul de colesterol total este ridicat si exista un risc major de a contracta o boala cardiovasculara.
Daca ai diabet sau esti obez, indiferent de tipul de obezitate, este sigur ca ai trigliceridele peste normal. Trigliceridele se gasesc in sange si in plasma si impreuna cu colesterolul creeaza lipidele plasmatice. Trigliceridele din plasma provin din alimente cu un continut ridicat de  hidrati de carbon.
Hidratii de carbon.
Hidratii de carbon reprezinta combustibilul de baza al organismului uman. Este impartit in 2 tipuri: “cu eliberare rapida” – zahar, miere, alimente rafinate si “cu eliberare lenta”- cereale integrale, legume, fructe proaspete, radacinoase. Consumand alimente ce contin hidrati de carbon cu eliberare rapida vei avea energie imediat, dar pentru o perioada limitata de timp si apoi, treptat, o sa ai probleme de sanatate serioase. Hidratii de carbon cu eliberare lenta trebuie sa formeze minim 60% din totalul de calorii consumat zilnic.
  Colesterolul marit poate sa fie ereditar.
Factorii genetici reprezinta cea mai comuna cauza a colesterolului ridicat si a trigliceridelor. In mod rar, o afectiune numita hipercolesterolemie duce la nevoia tratamentului de urgenta. Si copiii pot avea colesterolul marit. Placa se poate depozita pe artere inca din copilarie si cantitatea ei creste pe masura ce inaintam in varsta. Copiii trebuie testati in acest sens in jurul varstei de 10 ani, iar daca arata risc de boli de inima alimentatia lor trebuie atent supravegheata.
Grasimile saturate si trans conteaza mai mult. Nivelul de colesterol din alimentele consumate il creste si pe cel din sange, dar nu asa de mult precum o fac grasimile saturate si cele trans. Ambele se gasesc in produse de origine animala, precum carnea si laptele.
Slabitul ajuta la colesterol normal? Chiar si o pierdere modesta in greutate ajuta. Nivelul colesterolului scade, alaturi de presiunea sanguina, in schimb creste fluxul sangvin, iar oxigenarea corpului este mult mai buna, atunci cand o persoana slabeste 5 – 10% din greutatea sa corporala. Astfel, pentru cineva care are 100 de kilograme, 5-10 kilograme pierdute inseamna o realizare. Mentinerea corpului la un nivel de greutate normala, direct proportionala cu inaltimea fiecaruia, face ca ficatul nostru sa lucreze cursiv fara salturi mari de producere sau absorbtie de colesterol.
La femei, colesterolul creste dupa menopauza. Inainte de menopauza, femeile au un nivel mai scazut al colesterolului fata de barbati, dar apoi hormonii isi fac simtita prezenta si lucrurile se schimba. Umflaturile mici sub piele pot fi un semn de colesterol marit. Acestea sunt comune la oamenii cu afectiuni ce implica un numar crescut de lipide, in special in cazul persoanelor in varsta. Umflaturile apar in special in zona coatelor, a genunchilor si a mainilor, dar se pot dezvolta, practic, in orice zona a corpului. Colon Curat

Colesterol scazut?

Si colesterolul scazut te poate expune unor riscuri. Cercetarile continua inca, dar specialistii cred ca un nivel mai mic de 145 al colesterolului creste riscul de cancer, depresie, iar in cazul femeilor insarcinate poate duce la nasteri premature.
Arterele infundate arata precum untul.
Chiar daca nu se vede la suprafata pielii, atunci cand nivelul de colesterol este foarte mare, el incepe sa se depuna in interiorul corpului, in special pe peretii arterelor, formandu-se acea placa ce restrictioneaza fluxul sanguin. Daca ai putea privi in interiorul corpului tau ai vedea ca aceasta depunere arata ca o bucata de margarina care nu se unge pe piine.

FICAT

Cum puteti avea un ficat sanatos? Va simtiti obositi in permanenta, aveti probleme digestive sau ale pielii? Daca da, atunci ficatul tau are nevoie de ajutor. Acest organ, ce munceste din greu pentru corp, joaca un rol important in sistemul nostru imunitar, in metabolism si in apararea noastra impotriva agentilor toxici.
Simptomele unui ficat obosit sunt: constipatia, hemoroizii, oboseala, pierderea apetitului, starea de greata- in special, dupa o masa bogata in grasimi, acneea, ingalbenirea ochilor sau a pielii, culoarea inchisa a urinei, mancarimi ale pielii. Un ficat obosit inseamna un organism obosit, insa acest remarcabil organ are puterea de a se regenera rapid- doar sa-i acordati aceasta sansa. Hepato Vital
Regenerarea ficatului? De la batrini citire:
1. Ciulinul laptelui- Silybum marianum. Este recomandat pentru inceperea dezintoxicarii ficatului. Deoarece aceasta planta contine antioxidanti cunoscuti sub numele de silymarin, ea poate fi folosita pe termen lung. Ciulinul laptelui a fost aprobat pentru tratarea cirozei  si a altor boli inflamatoare ale ficatului.
Specialistii au demonstrat ca silybum marianum ajuta la imbunatatirea starii ficatului in cazul hepatitei cronice, a cirozei, a inflamarii canalului bilei si a efectelor alcoolui. Acest produs poate fi gasit sub forma lichida (esenta) sau tablete. Luati cate o capsula dimineata si una seara inaintea mesei impreuna cu lecitina care ajuta la absorbtia silymarin-ului de catre organism. Inaintea consumarii a doua sau mai multe pahare protejati-va ficatul luand Silybum marianum.
2. Anghinarea – Cynara scolymus. Anghinarea este folosita de multa vreme ca remediu pentru afectiunile ficatului. Studiile au aratat ca anghinarea contine un ingredient activ (cynarin) care ajuta la protejarea ficatului impotriva atacurilor toxice cauzate de chimicale, cum ar fi tetraclorura de carbon. De asemenea, cynarinul are un efect regenerator asupra celulelor ficatului, stimuleaza functionarea bilei, mentine un nivel scazut al colesterolului si al trigliceridelor. Se recomanda folosirea ceaiului de anghinare dimineata si seara, inaintea mesei.
3. Rostopasca – Chelidonium majus. Chelidonina din rostopasca ajuta la functionarea ficatului, a vezicii biliare si le protejeaza impotriva atacurilor toxice. Traditional, rostopasca este folosita in tratarea migrenelor si a hemoroizilor. In acelasi timp, ea are si efect laxativ. Rostopasca poate fi folosita sub forma de ceai sau tablete luate inaintea micului dejun si doar pe o perioada scurta de timp.
4. Radacina de papadie – Taraxacum officinale.
Papadia este o planta foarte buna in curatirea ficatului congestionat. Cercetatorii au aratat ca radacina de papadie ajuta la rezolvarea problemelor de constipatie, a hepatitei si a icterului. Dar radacina de papadie trebuie culeasa primavara cand apare, pe urma devine toxica.
Papadia are si efect laxativ, ajutand la eliminarea toxinelor din organism. Papadia poate fi folosita sub forma lichida sau de capsule si trebuie luata dimineata, inaintea micului dejun.
5. Vitamine si minerale. Vitaminele si mineralele sunt vitale pentru functionarea si refacerea ficatului. Specialistii ne recomanda luarea unui supliment de complex B, vitaminele C si E, precum si minerale precum seleniu si zinc. In cazul persoanelor care consuma alcool, acesti nutrienti vor fi ca o solutie tampon pentru toxinele din bautura
Odihna si relaxare. Este recomandat ca din cand in cand sa lasam ficatul sa se odihneasca si sa se regenereze. Pentru aceasta mergeti intr-un loc unde nu este poluare si relaxati-va. Incercati, pe cat posibil, sa consumati alimente naturale, sa beti doar apa, sucuri naturale de fructe si ceaiuri.
Punand in practica cele enumerate mai sus veti creste vitalitatea ficatului vostru. Urmatoarele plante ajuta la functionarea normala a ficatului: sfecla, broccoli, asparagus, morcovi, ginger, anghinare, ceaiul verde, uleiul de masline, ridichiile.
Cu sanatate pentru tine,
SUrsa: http://remediesnaturist.com/cum-sa-ai-un-ficat-sanatos/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu