miercuri, 20 februarie 2013

Morcovii si cum sa devii Batman:)


Un pranz satios!

De ce nu mananci si morcovii? Uite, toate legumele le-ai lasat in farfurie si ai mancat doar supa! De ce?
Tot ce-i bun a ramas acolo! Ia te rog sa pui mina si sa mananci tot! Nu mai discutam si nu negociem! Cate mame nu se regasesc in aceste cuvinte? Multe.
Multe si insista pe langa pruncuti, sa manince legumele din ciorba! Sa manance legumele in general. De multe ori insa, copilul incepe sa planga, sa se miorlaie, zice ca- “nu-mi mai trebuie” si mama cedeaza lacrimilor, tocmai datorita acelui sentiment ascuns si nelasat la vedere…nici ei nu-i plac morcovii si toate ierburile din ciorba! Dar ce contin morcovii? La ce sunt buni? Care sunt beneficiile aduse de morcov organismului uman?

Vitamine si minerale ciorchine

La toate aceste intrebari o sa gasim raspuns astazi. O sa gasim, pentru ca nu e numai munca mea ci si a ta, cel care petreci aici un numar de minute direct proportional cu dorinta ta de informare. Prezent in toate ciorbele, taiat, ras sau intreg, morcovul este leguma de baza, alaturi de ceapa, telina, patrunjel, pastarnac, cartofi sau alte legume. Este prima leguma care se introduce in alimentatia sugarilor, tocmai datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contine. Vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B, saruri si minerale, stau in morcov precum boabele de strugure in ciorchine.

Natura si formele ei

Betacarotenul este varianta naturala a vitaminei A, este antioxidantul care da culoare morcovului, acelasi antioxidant care intretine o acuitate mai buna a vederii, dar nu vindeca si nu previnecataracta, miopia, si alte boli ale ochilor –  boli care apar la persoanele trecute de 40 ani, dar si mai repede daca se  solicita ochii mai mult, la calculator, la citit un scris deosebit de mic sau la cusut cu ata neagra. La cusutul cu ata alba suntem mesteri cu totii!
Un consum de morcovi zilnic nu te scapa de ochelari, dar iti vitaminizeaza  organismul in asa fel, incat sa ai ochii sanatosi o perioada mai lunga de timp. Ne-am obisnuit cu culoarea portocalie a morcovului, dar el poate fi de la alb-galbui cu nuante de portocaliu, pina la rosu destul de aprins. Pigmentii care asigura culoarea morcovului sunt cei care stimuleaza imunitatea noastra in fata diverselor boli. Cu cat pigmentul este mai concetrat cu atat mai repede  antioxidantii vor trece la treaba.
Un morcov crud pe zi, rontait sau transformat in suc regleaza glicemia si reduce cu 50% sansele de a face cancer. Morcovul contine o substanta numita falcarinol, care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul mai multor organe.
Cancerul de san poate fi prevenit cu jumatate de pahar de suc de morcov pe zi, cantitate in care se afla necesarul de vitamina A de care are nevoie organismul. Consumul de morcov crud micsoreaza posibilitatea de a face cancer pulmonar, atat ca fumator cat si ca nefumator.
Sucul de morcovi are efecte pozitive in cancerul de piele, gastric sau al vezicii impiedicand aparitia metastazelor si reduce sau scade tumoarea canceroasa! Un morcov mancat zilnic asigura un bun tranzit intestinal, lucru foarte important la un diagnostic atat de crunt cum este cancerul.
Este un bun cicatrizant gastric, repara practic ce distruge o ceapa prajita in ulei, iar actiunea sa impotriva anemiei la copii, si nu numai, este arhicunoscuta. Pentru constipatie este un foarte bun diuretic si laxativ. Tot morcovul sau consumul de morcov crud, in salata sau alte forme, indeparteaza riscul de infarct miocardic.
Excesul consumului de morcov se transforma in boala numita- carotenemie si este vizibila mai ales la bebelusi, prin transformarea culorii pielii, aceasta revine repede la normal daca se inceteaza consumul pentru o perioada de timp.
Un pahar de suc de morcovi, timp de 30 zile are ca efect reducerea tensiunii arteriale, iar in momentul in care este amestecat cu suc de mar, telina sau banane, ridica imunitatea organismului. Toate legumele care pot fi stoarse si baute sub forma de suc sunt de 10 ori mai repede absorbite in corp, comparativ cu o salata!
Ca si la rosii, unde licopenul se mareste de 5 ori prin fierberea bulionului, la morcov betacarotenul isi tripleaza valorile prin gatit. Daca e consumat crud, organismul nostru extrage din vitaminele si sarurile morcovului aproximativ 25%, iar aceasta valoare se tripleaza cand morcovul este fiert in apa sau pe aburi!
Toate gospodinele intai taie morcovii in cubulete pentru ciorbe, dar in acest fel antioxidantii se pierd in apa, pe cand daca morcovul e pus intreg si taiat abia dupa ce e fiert, antioxidantii raman in morcov, trecand in corpul nostru la consumare. Sub orice forma, daca este gatit, morcovul este foarte recomandat la toate dietele, atat pre cat si post operatorii, fiind foarte usor digerat de stomac.
O cura de morcov  de 30 zile, sub forma de suc, regenereaza celulele unui ficat bolnav  de hepatita.  Dupa o pauza de 10-15 zile, reluata cura este posibil ca ficatul sa se vindece aproape complet! In stare cruda, morcovii asigura un tranzit bun, fierti langa un pilaf de orez creeaza opusul, reparand o eventuala diaree.
Proaspetele mamici isi pot asigura o lactatie buna daca macar o masa pe zi contine morcov. Ca si telina, mestecat in forma cruda asigura gingiilor o rezistenta mare, nelasindu-le sa mai sangereze. Pus in butoiul cu varza la murat, asigura glucoza necesara in procesul de fermentare.
Sucul de mar cu morcov si ghimbir intareste imunitatea. Rosie, morcov si mar amestecate intr-un coctail lichid, imbunatatesc elasticitatea tenului si elimina respiratia urat mirositoare. Morcov, mar, para si mango sub forma de suc amestecate, vor scadea tensiunea arteriala, coboara febra si contracareaza toxicitatea din organism.
E 102 este colorantul alimentar care imita portocaliul din morcov. Spre deosebire de betacarotenul natural, ale carui beneficii le-ai citit mai sus, E102 numit si tartrazina este gasit de obicei in toate sucurile mai mult sau mai putin carbogazoase si provoaca agitatie, iar pe termen lung acel sindrom numit ADHD- sindromul agitatiei permanente, foarte des intalnit in ultimul timp la copii generatiei actuale. Acest E102, E 104 (galben de chinolina) sunt  substante care imita doar culoarea morcovului, efectele fiind drastice si la polul opus pentru organismul uman.
Cu pareri pro sau contra, cu argumente clare pentru consumul de morcovi, de legume in general, cu sanatate pentru tine,
SursA: http://remediesnaturist.com/morcovii-si-cum-sa-devii-batman/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu