marți, 11 decembrie 2012

Asocierea alimentelor


Combinarea-corecta

Principii corecte de combinare a alimentelor

Se poate observa din ce in ce mai mult preocuparea romanului pentru o alimentatie sanatoasa si pentru un stil de viata echilibrat. Produsele naturale, alimentele bio sunt la mare cautare. Din dorinta de a inlocui produsele care contin conservanti sau alte substante chimice multi romani isi achizitioneaza diferite electrocasnice cu ajutorul carora vor prepara singuri acele produse alimentare, evitand introducerea E-urilor si a conservantilor intalniti in produsele alimentare (paine, compoturi, dulceata, lapte de soia, etc) din zona alimentara.

Cu toate aceastea, greseala des intalnita o reprezinta proasta combinare a alimentelor la o masa in care sunt prezente mai multe feluri de mancare.
Amuzat de aceasta poza, incerc sa ma focusez asupra subiectului inceput si voi prezenta mai jos principiile de combinare corecta a alimentelor intalnite in alimentatia noastra zilnica:

  • • Leguminoasele (fasolea, soia, mazarea, nautul, lintea ş.a.) sunt complementare cu amidonoasele (făina, paine, orez, paste fainoase, cartofi, porumb), împreuna crescandu-le valoarea biologica a proteinelor.
  • • Legumele bogate in saruri minerale, vitamine, antioxidanti (fasole teci, salata, varza, morcovul, ceapa, usturoiul, patrunjelul, telina) se asociaza bine cu mancarurile proteice (carne, oua, peste, soia, fasole, mazare, naut, bob). Exceptie fac legumele bogate în amidon (ex. cartoful), care nu vor fi asociate cuproteinele de origine animala.
  • • Laptele avand o compoziţie particulara face dificila asocierea sa cu alte alimente . Excepţia tolerata este combinarea laptelui cu painea care a suferit un proces de fermentatie cu drojdii sau maiele complexe.
  • • Painea dospita poate fi acceptata si in combinatie cu alte proteine animale, carne, oua, peste, dar in cantitati moderate.
  • • Asocierea grasimilor cu verdeturi este favorabila, deoarece sarurile minerale din acestea usureaza scindarea lipidelor.

  • Combinatii de alimente compatibile si incompatibile

  • Sa examinam ceea ce merge impreuna pentru a forma combinatii alimentare bune – proteina si frunzele verzi, glucidele si legumele, uleiurile si grasimile cu frunzele verzi si uleiurile/grasimile cu fructele cu nivel de aciditate scazut. Un sfat de baza este ca proteinele, grasimile si glucidele nu sunt compatibile, dar fiecare in parte se combina foarte bine cu legumele. De exemplu, o masa care contine peste si legume este o combinatie buna. Nu le amestecati cu cartofi, pepene sau porumb deoarece acestea sunt glucide si nu pot fi incluse in categoria legume.
    Unele combinatii sunt mai putin compatibile cu sistemul uman digestiv. Aceste combinatii sunt des intalnite si sunt urmate de simptome ale indigestiei. Trebuie sa fim foarte atenti la aceste combinatii incompatibile.
    Combinatia acid/glucid
    Acizii distrug amilaza salivara, enzima care descompune glucidele, inclusiv acizii din fructe si din felurite tipuri de otet. In cazul acestei combinatii, fructele sunt retinute pentru o perioada mai lunga in stomac si fermenteaza.
    Combinatia proteina/glucid
    Aceasta combinatie este una dintre cele mai des intalnite. Trebuie sa retineti faptul ca amilaza salivara este distrusa in stomac in mediul cu nivel ridicat de aciditate. Digestia proteinei necesita un mediu acid, iar glucidele un mediu neutru. De asemenea timpul necesar digestiei proteinelor si glucidelor variaza. Astfel, va exista o discrepanta care va duce la indigestie.
    Combinatia proteina/proteina
    Proteina este cel mai dificil de digerat aliment. Mai multe feluri de proteine necesita perioade diferite de timp si enzime diferite pentru a fi digerate. Atunci cand o proteina este combinata cu o alta, digestia devine dificila.
    Combinatia acid/proteina
    Pepsina, enzima necesara in processul de digestie a proteinei este activa numai in prezenta unui acid si anume acidul hidroclorid. Alti acizi, inclusiv cei din fructe, distrug aceasta enzima. Atunci cand mancam fruct si proteina, fructul va fi tinut in stomac pana la finalizarea digestiei proteinei, ducand astfel la fermentatia fructului.
    Exista o exceptie la aceasta regula – proteine cum ar fi nucile, semintele si branza, nu se descompun la fel de repede ca alte proteine datorita nivelului lor ridicat de grasimi. Efectul de inhibitor al grasimilor asupra digestiei gastrice a proteinelor face ca acest tip de proteine sa primeasca cel mai puternic suc digestiv in ultima etapa a digestiei. Astfel acizii din fructe nu mai intarzie secretia sucului gastric al acestor proteine. Fructele cu nivel ridicat de aciditate pot fi consummate impreuna cu nuci, seminte sau branza.
    Combinatia grasime/proteina
    Grasimile impiedica secretia sucului gastric necesar digestiei proteinelor. Consumarea mai multor grasimi ingreuneaza digestia. Evitati sa combinati untul, uleiurile, avocado, si smantana cu proteine, de exemplu sosurile cremoase care se servesc odata cu peste si carne ingreuneaza digestia.
    Combinatia zahar/proteina
    Zaharurile impiedica secretia sucului gastric necesar digestiei proteinelor. Acelasi lucru este valabil si in cazul zaharurilor din fructe si a zaharului comercial. Daca zaharurile sunt retinute in stomac vor cauza fermentatia.
    Combinatia zahar/glucid
    Atunci cand glucidele sunt combinate cu zaharuri, glucidele vor fi deghizate. Amilaza salivara necesara in digestia glucidelor nu este prezenta astfel in saliva si digestia glucidelor este impiedicata. Zaharurile vor fermenta din nou in stomac. Fainoasele si amestecul cerealelor si painii cu fructe dulci reprezinta un exemplu al acestei combinatii, care trebuie evitat.
    O observatie in ceea ce priveste laptele – laptele este un aliment oferit de natura care este perfect pentru hranirea puilor de animale. Enzima, renina, este prezenta doar in sucul gastric al celor mici. Secretia de renina scade atunci cand copilului ii cresc dintii. Ca si aliment, laptele, datorita continutului de proteine si grasimi nu prea se combina cu nici un alt fel de aliment.
    Atunci cand intra in stomac, laptele se incheaga si impiedica digestia altor alimente datorita efectului izolant al cheagului. Este bine sa consumati laptele singur si nu este recomandat sa evitati consumarea acestuia.

  • Sursa: danutritie.ro

  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu