miercuri, 12 decembrie 2012

Uita de zahar! Extractul de Stevia Rebaudiana e cel mai sanatos indulcitor natural si nici nu ingrasa


Există un îndulcitor ca din povești. Este natural, și este de 300 de ori mai dulce decât clasicul zahăr. Dar nu și de 300 de ori mai caloric! Din contră, are un efect neglijabil asupra glucozei din sânge, deci pericolul creșterii în greutate scade.
Tot mai mulți dintre cei care vor să slăbească, dar și pasionații de viață sănătoasă își îndreaptă atenția către extractul din Ștevia Rebaudiana. Această plantă este originară din America de Sud și populară de sute de ani în zona Braziliei și a Paraguayului.
Populațiile indigene au descoperit că își pot îndulci viața, dar și ameliora anumite probleme de sănătate folosind frunzele ei. Din acestea se extrage o substanță, numită dulcostevina.
Se găsește pe piața atât sub formă de praf (un vârf de cuțit echivalează ca putere de îndulcire cu 2 lingurițe de zahăr), cât și sub formă lichidă (un pahar cu limonadă poate fi îndulcit cu 5 picături). Totodată, diminuează dorința de a fuma și de a consuma alcool și scade pofta de mâncare.
Deși peste tot prin lume stevia este acceptată ca sigură pentru consumul uman, în UE s-a decis în anul 2000(acum 10 ani), pe baza unui studiu făcut pe șoareci ( ca și cum noi am fi șoareci), că nu ar fi sănătoasă. Alte zeci de studii au infirmat ideea inițială, dar răul fusese deja făcut. Acum se duce o luptă anevoioasă pentru că stevia să fie acceptată în UE că îndulcitor. Lupta se duce în primul rând cu sistemul birocratic foarte lent, dar și cu lobby-ul zahărului și al îndulcitorilor chimici.
Cred că nu mai e un secret pentru nimeni ce înseamnă pentru producătorii de îndulcitori de sinteză și pentru companiile farmaceutice apariția unui concurent natural și chiar benefic pentru sănătate (unele studii arata că stevia reduce rezistenta la insulina). Pe de altă parte, o plantă poate fi crescută de oricine, de aceea se încearcă autorizarea doar unor anumite forme și extracte de stevia, care să permită un cvasi-monopol și profituri mult mai mari pentru unii.
În Japonia extractul de stevia se folosește de câteva zeci de ani cu succes iar marea mișcare o face o companie de “băuturi răcoritoare”; spre patentarea unui compus asupra căruia să aibă drepturi depline, eliminând concurența (alte extracte sau chiar planta ca atare) de pe piață. Franța este prima țară europeană care a permis utilizarea temporară pentru consumul uman iar EFSA a emis deja două acte prin care stevia este declarată sigură. În Germania este vândută ca preparat cosmetic sau medicament… fiind ilegală că aliment sau supliment alimentar.
Practic nici un lucru de pe lumea asta nu este 100% sigur, pentru că poți muri bând un pahar cu apă sau îți poți rupe un picior mergând pe stradă. După acest principiu pervers ar trebui interzisă viața în sine.
E ciudat că în același timp la noi se umplu spitalele de oameni veniți în comă după ce au consumat “etnobotanice”. La fel, o serie de aditivi alimentari sau medicamente deja cunoscute drept toxice sau interzise prin alte țări sunt vândute fără probleme. Drogurile au ajuns legale dar plantele folosite de mii de ani sunt ilegale. Alcoolul și tutunul omoară milioane de oameni dar pot fi găsite la orice colț de stradă. Oare unde se va ajunge? Trebuie să ne dorim colapsul economic total al UE și moartea corporațiilor pentru a putea alege pentru noi înșine? Comunismul a căzut și din cauza supra-reglementărilor. Oare și noul imperiu cu picioare de lut va avea aceeași soartă.
4 picaturi extract stevie=o tableta= 5g zahar(o linguriță). Totuși, gustul este ceva subiectiv.

articol preluat din Gandul.info

frunza-verde.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu