duminică, 9 decembrie 2012

Secretele dietei Raw Vegan


Alimentaţia pe bază de alimente crude, negătite termic pleacă de la ideea că preparea la foc distruge vitaminele şi transformă substanţele nutritive. Se consideră că alimentaţia vie oferă regenerare celulară.


Curentul „alimentaţiei vii“ presupune o alimentaţie vegetală, proaspătă, crudă, teoretic completă. Nu se consumă nimic care să provină de la animale: carne, lactate, ouă, ci doar alimente din natură, în stare naturală, alimentele încolţite, cereale, seminţe, deshidratate la rece, sucuri, alge.
Beneficiile dietei Raw Vegan
Dieta raw vegan este recomandată în hipertensiunea arterială, astm, ajută la detoxifierea organismului (ficat, rinichi, colon), îmbunătăţeşte sistemul imunitar, este eficientă în bolile cardiovasculare, cancer, maladii cerebrale. Dar trebuie ţinută doar pe durate limitate de timp.
Alimentaţia raw poate fi considerată şi o alimentaţie cu proprietăţi „antiinflamatorii”, antioxidante pentru organism, deoarece nu se consumă zaharuri, grăsimi nocive, făinoase, considerate alimente „inflamatorii” pentru organism. 

Alimentele sănătoase stimulează eliberarea în organism a unor substanţe antiinflamatorii, benefice care scad nivelurile de glucoză şi insulină, scad colesterolul, scad apetitul. Aceste substanţe benefice nu se autoactivează. Pentru a fi funcţionale au nevoie de alimente sănătoase, iar dulciurile, grăsimile nocive, făinoasele stimulează inflamaţia organismului, cresc glicemia şi insulina, colesterolul, apetitul, apar depozitele de grăsime şi surplusul de kilograme. Deci trebuie să facem noi alegeri alimentare corecte în mod conştient.

Atenţie la proteinele esenţiale

Într-adevăr, trebuie să recunoaştem beneficiile alimentaţiei raw, dar în acelaşi timp, macronutrimentele care pot fi în carenţă sunt proteinele, din cauza lipsei cărnii, care oferă organismului proteinele esenţiale de calitatea I. Atâta timp cât se asigură aportul de proteine esenţiale de calitatea I din surse vegetale (care conţin toţi aminoacizii esenţiali) se poate trece la o alimentaţie raw. Alimentele cu proteine de calitatea I recomandate sunt soia, quinoa, combinaţia între linte cu orez, dar acestea trebuie totuşi gătite la foc. 

Dacă un asemenea regim nu este corect echilibrat, dacă sunt carenţe de macronutrienţi esenţiali şi se ţine o perioadă mai lungă de timp, poate duce la cealaltă extremă, la riscuri mari de carenţe şi îmbolnăvire.

Contraindicat copiilor şi femeilor însărcinate

Acest regim este contraindicat copiilor şi femeilor însărcinate sau care alăptează. Dacă un adult poate face faţă unei astfel de diete, copiilor nu le susţine creşterea şi dezvoltarea. Carenţa cea mai mare este de proteine de calitatea I care se găsesc în cea mai mare măsură în carne, ou, în cantităţi mai mici în lactate şi derivate, deci în produse animaliere care trebuie gătite la foc. Se presupune că sursa de proteine în alimentaţia raw ar fi fructele oleaginoase (nuci, alune etc.), unele leguminoase, cereale, dar acestea nu acoperă necesarul organismului cu cantităţi suficiente. 

Sfatul specialistului


„Alimentaţia crudă/raw vegan, este recomandată în cazul unor afecţiuni, mai degrabă ca o cură de detoxifiere (posturile de peste an având şi acest scop), dar nu trebuie să fie pe perioade lungi de timp deoarece apar carenţe grave cu îmbolnăvire, îngrăşare în unele cazuri, scăderea masei musculare (din cauza lipsei de proteine de calitatea I). Alimentaţia trebuie să fie echilibrată, să conţină toţi macro şi micronutrienţii în combinaţii corecte, să asigure organismului toţi nutrienţii de care are nevoie şi pe care nu-i poate sintetiza singur (de aceea trebuie aduşi prin alimentaţie şi se numesc esenţiali). Cheia este echilibrul. Alimentaţia să fie echilibrată să conţină proteine de calitatea I din produse animale, glucide bune, grăsimi bune, vitamine, minerale“, a declarat Dr. Irina Arsene, Consultant nutriţionist, Clinica Slimart.

Sursa: incomemagazine.ro

Voi ce parere aveti despre raw-vegan?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu